آفتابنیوز : آفتاب: به گزارش فارس، سعید اوحدی در نشست خبری که لحظاتی پیش در محل سازمان حج و زیارت برگزار شد به دستاوردهای حج امسال اشاره کرد و گفت: ثبتنام زودهنگام فرصتی را فراهم کرد تا بتوانیم آموزشهای زائران را زودتر آْغاز کنیم و تاثیرات مثبت آن را به وضوح میشود در عملیات اجرایی حج امسال دید.
اوحدی افزود: روان بودن عملیات حج امسال نسبت به سال گذشته کم سابقه بود و میتوان گفت 100درصد برنامههای فرهنگی بعثه مقام معظم رهبری و 92 درصد برنامههای سازمان حج و زیارت محقق شود.
وی خاطر نشان کرد: تا کنون سه دعای کمیل را برگزار کردهایم و چهارمین دعای کمیل نیز پنجشنبه هفته جاری برگزار میشود.
وی همچنین به جلساتی که با وزیر حج عربستان داشت اشاره کرد و گفت:در جلساتی که با وزیر حج عربستان معاون وزیر حج و امیر مدینه داشتیم در خصوص برخی رفتار سعودیها تذکرات لازم داده شد و خوشبختانه امسال نیروهای سعودی حرمت زائر را بیشتر رعایت کردند.
رئیس سازمان حج و زیارت خاطر نشان کرد: مراسم برائت از مشرکان در سال جاری یکی از باشکوهترین مراسم بود که در گرمای 50 درجه عرفات برگزار شد و دعای عرفه نیز به دلیل استقبال خوب مردم و برای اینکه در گرمای آنجا اذیت نشوند یکساعت زودتر برگزاز شد و انسجام و هماهنگی که در حوزه خانواده حج و زیارت وجود داشت باعث میشود مشکلی ایجاد نشود و اگر مشکلاتی رخ میداد در اسرع وقت آنها را حل میکردند.
اوحدی افزود: امسال 64 هزار نفر در قالب 451 کاروان از 19 ایستگاه پروازی به عربستان مشرف شدند و نگاه ما این است که بتوانیم توزیع عادلانه خدمات را در اعزام زائران رعایت کنیم به عنوان مثال در سنوات گذشته تنها زائرانی که از تهران مشرف میشدند امکان انتخاب مدینه قبل یا مدینه بعد را داشتند اما امسال این امکان برای 15 استان فراهم شد.
وی همچنین به افزایش مدت اقامت برخی از زائران در مدینه اشاره کرد و افزود: امسال تلاش کردیم بتوانیم دوره اقامت در مدینه را از 7 روز افزایش دهیم و 43 درصد زائران 9 و یا 10 روز در مدینه اقامت داشتند.
رئیس سازمان حج و زیارت خاطر نشان کرد: امروز دیگر زائری در مکه مکرمه حضور ندارد و 13 هزار و 500 نفر در مدینه منوره هستند که از امروز تخلیه مدینه منوره نیز اغاز میشود و تا یکشنبه هفته آینده پروازهای بازگشت نیز به اتمام خواهد رسید و تا کنون معدل تاخیر پروازها 17 دقیقه بوده است که معدل بسیار خوبی است.
اوحدی ادامه داد: یکی از دغدغههای ما نحوه انتقال بار زائران به در منزل آنها بود که با هماهنگیهای خوبی که انجام شد هم اکنون بار زائران همراه با انها در فرودگاه تحویل داده میشود و تا امروز حتی یک مورد ساک یا بار جا مانده از زائران نداریم.
وی همچنین به عملیات حمل و نقل زائران در موسم حج امسال اشاره کرد و افزود: ایران جز معدود کشورهای بودکه به صورت 24 ساعته زائران را از درب هتلها با 250 دستگاه اتوبوس به مسجدالحرام منتقل میکردند همچنین در مسیر حمل و نقل بینشهری حدود 790 دستگاه اتوبوس فعال بودند و این اتوبوسها 970 هزار کیلومتر مسیر را طی کردند و خوشبختانه تا این لحظه یک مورد حادثه نیز در حمل و نقل بین شهری نداشتیم.
رئیس سازمان حج و زیارت ادامه داد: حمل و نقل ترددی نیز بخش دیگری بود که در ایام تشریق از آن استفاده کردیم و باید در آن زمان 2 میلیون زائر را در مدت زمان محدودی از مکه به منا و عرفات منتقل میکردیم که خوشبختانه موفق شدیم بدون هیچ مشکل و حادثهای این کار را توسط یک هزار و 20 دستگاه اتوبوس انجام دهیم.
وی ادامه داد: امسال نخستین سالی بود که 100 درصد تدارکات حج به صورت متمرکز انجام شد و 97 درصد رضایت زائران را در این مورد شاهد بودیم همچنین امسال 61 قلم کالا از کشور به عربستان انتقال داده شد که همین موضوع در رضایت زائران از طبخ غذا تاثیر مثبتی داشت و امسال اولین سالی بود که شش قلم میوه از کشور وارد عربستان کردیم و امیدوار هستیم این مسیر برای سال آینده نیز فراهم شود.
رئیس سازمان حج و زیارت به خدمات پزشکی حج امسال اشاره کرد و گفت: 130 مطب در مکه و مدینه و در مجموع 84 هتل مشغول خدمترسانی به زائران بودند و امسال برای نخستین بار طرح انطباق در حوزه پزشکی تحقق پیدا کرد.
اوحدی با بیان اینکه 52 درصد از زائران حج امسال زنان تشکیل داده بودند گفت: امسال 60 پزشک زن متخصص و فوق تخصص را اعزام کردیم و 47 مطب مخصوص خانمها برپا شد و 7 درمانگاه به صورت شبانهروزی برای خانمها وجود داشت همچنین در سنوات گذشته هیچ پزشکی در مسیر منی تا رمیجمرات زائران را همراهی نمیکرد اما امسال این 60 پزشک همراه زائران بودند و خوشبختانه زائران 91 درصد از خدمات هیات پزشکی رضایت داشتند.
رئیس سازمان حج و زیارت با اشاره به کاهش 40 درصدی آمار فوتیها در حج امسال گفت: تعداد مراجعات به درمانگاه در حج امسال 40 درصد کاهش داشت و در مجموع 14 نفر فوتی داشتیم که12 نفر از آنها به دلیل ایست قلبی و 2 نفر نیز به دلیل مشکلات تنفسی فوت کردند. همچنین 8 نفر از آمار فوتیها برای زنان و 6 نفر نیز آقایان بودند.
وی ادامه داد: طرح دیگری که در حج امسال مورد استفاده قرار گرفت طرح ویلچری بود که حدود 65 دستگاه ویلچر را برای استفاده زائران ناتوان و انتقال آنها تا مسجدالحرام قرار دادیم و در مجموع 4 هزار و 500 مورد انتقال ویلچری و 200 نفر در روز توسط ویلچرها منتقل میشدند.
وی با اشاره به کاهش 23 درصدی نیروهای ستاد حج و زیارت گفت: از محل این تعدیلها موفق شدیم 3 کاروان را تشکیل دهیم و 300 نفر بیشتر در حج امسال مشرف شدند همچنین 2 کارگروه اطلاعرسانی و کارگروه صیانت از حقوق زائران به 6 کارگروه سال گذشته اضافه شد.
رئیس سازمان حج و زیارت افزود: امیدوار هستیم بتوانیم زمان ثبتنام حج تمتع را تثبیت کنیم و امسال 17ربیعالاول یا 19 دی ماه زمان ثبت نام تمتع سال آینده خواهد بود.
رئیس سازمان حج و زیارت با اشاره به قانون جدید عربستان در خصوص محدودیت اعزام زائران به تمتع گفت: وزارت حج عربستان قانونی را مبنی بر محدودیت اعزام زائران که قبلا به تمتع مشرف شدهاند ایجاد کرده است اما این قانون هنوز به دستورالعمل درنیامده است.
وی خاطر نشان کرد:سازمان حج و زیارت برای تسریع در روند اعزام زائران به زائرانی که پیش از این به تمتع مشرف شدهاند و فیش تمتع دیگری نیز در اختیار دارند پیشنهاد میدهد که فیش تمتع خود را با سه فیش عمره تعویض کنند تا زمینه تشرف زائران بیشتری در موسم تمتع شکل بگیرد.
رئیس سازمان حج و زیارت همچنین در خصوص سهمیههای حج امسال گفت: خوشبختانه حتی یک مورد سهمیه نیز در حج امسال اعمال نشد و ما فقط دو کاروان جانبازان یک کاروان خانواده شهدا و یک کاروان ایثارگران نخبه را داشتیم.
رئیس سازمان حج و زیارت همچنین در خصوص عتبات عالیات گفت: 10 آذرماه اعزامهای جدید به عتبات عالیات آغاز میشود و ما هم اکنون هفتهای 30 پرواز از 12 فرودگاه کشور و 30 کاروان روزانه به صورت زمینی از مرز چزابه و مهران به عتبات عالیات مشرف میشوند.
رئیس سازمان حج و زیارت در خصوص خبر رسانههای عربی مبنی بر کشف گور دست جمعی زائران ایرانی در عراق گفت: با قاطعیت اعلام میکنم ظرف سه سال گذشته حتی یک مورد گمشده در عراق نداشتیم و قطعا اگر مواردی وجود داشت خانواده آنها به سازمانهای مرتبط مراجعه میکردند از سوی دیگر مکان این گور در جنوب بغداد اعلام شده است که آنجا مسیر زائران ما نیست اما باید منتظر باشیم تا مقامات ذیربط نظرات خود را اعلام کنند.
وی افزود: 21 آبان ماه کار ثبت نام دور جدید اعزامها به عمرده مفرده را آغاز میکنیم و 10 آذر شروع عملیات عمره را خواهیم است و هم اکنون کارها در حال انجام است و قراردادهای مسکن در مدینه در حال بررسی و انعقاد است.
وی همچنین به شرایط توسعه فضای مسجدالحرام اشاره کردو گفت: با توجه به روند کند ساخت مسکن در مدینه منوره پیشبینی میکنیم قیمت عمره در سال جدید افزایش داشته باشد اما میزان این افزایش هنوز به صورت قطعی مشخص نیست.