آفتابنیوز : آفتاب: لس آنجلس تایمز در ادامه نوشت: مقامات طرفهای مذاکره کننده میگویند که هنوز نسبت به حصول توافق نهایی تا ضربالاجل تعیین شده 24 نوامبر امیدوارند اما اختلافات هنوز باقی است و دو طرف خواهان پیروزی این مذاکرات هستند تا مانع از تشدید تنشها شوند.
یک دیپلمات غربی که به دلیل حساسیت موضوع خواست نامش فاش نشود گفت: اولویت ما این است که به تلاشهای خود برای دستیابی به توافق ادامه دهیم،اما واضح است که این کار بسیار ، بسیار چالش برانگیز است.
به نوشته این روزنامه آمریکایی، ایران و شش قدرت جهانی از ژانویه سال جاری تاکنون تلاش کرهاند تا به توافقی دست پیدا کنند که موجب لغو تحریمهای یبنالمللی علیه ایران در ازاء محدودیت برنامه هستهای این کشور شود. در حقیقت ایران، آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین و آلمان در جریان این مذاکرات به پیشرفتهایی رسیدهاند اما تاکنون نتوانستهاند بر سر موارد کلیدی به یک راه حل مشترک دست پیدا کنند.
مقامات آمریکایی تاکید دارند که به دنبال تمدید دوباره مذاکرات نیستند. یک مقام دولت آمریکا که خواست نامش فاش نشود در این باره گفت: ما روی حصول توافق نهایی تا پایان ضربالاجل 24 نوامبر تمرکز کردهایم.
ایران و گروه 1+5 پیش از این در ماه ژوئیه مذاکرات هستهای را مدت چهار ماه تمدید کردند. از این رو تمدید دوباره آن برای قدرتهای جهانی سودمند خواهد بود چون مانع پیشروی ایران در جنبههای مختلف برنامه هستهایاش شامل غنی سازی اورانیوم در سطوح بالا میشود. همچنین حفظ توافق اولیه ژنو میتواند فوایدی برای ایران شامل کاهش تحریمهای اقتصادی و جلوگیری از اعمال تحریمهای بیشتر از سوی آمریکا و اروپا شود.
به گزارش ایسنا، لس آنجلس تایمز همچنین نوشت: اگر چه تمدید دوباره مذاکرات میتواند پیچیده باشد ایران ممکن است خواستار امتیازات بیشتری از جمله کاهش بخش دیگری از تحریمها شود، اما قانونگذاران آمریکایی که مخالف این مذاکرات هستند ممکن است در برابر این خواسته از خود مخالفت نشان دهند.
علاوه بر این ، در ماههای اخیر مخالفتها نسبت به تمدید مذاکرات کمتر شده است. به عنوان مثال رژیم صهیونیستی اعلام کرده است ترجیح میدهند مذاکرات ادامه یابد تا این که توافقی حاصل شود که به ایران آسان بگیرد.
برخی مقامات ارشد از جمله سرگئی ریابکوف، معاون زویر امور خارجه روسیه و عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه ایران گفتهاند که تمدید مذاکرات یک احتمال است. اما وندی شرمن همتای آمریکایی آنها روز پنج شنبه در یک سخنرانی ابراز نگرانی کرد که عدم حصول موفقیت در این مذاکرات میتواند افزایش خطرناک تنشها در غرب و تهران را در پی داشته باشد.
برخی دیپلماتها از تمدید دوباره مذاکرات به مدت شش ماه سخن گفتهاند.
این در حالی است که این هفت کشور هنوز برای رسیدن به راه حلی مشترک بر سر ظرفیت غنی سازی ایران فاصله زیادی از یکدیگر دارند که میتواند این تلاشهای دیپلماتیک را به شکست بکشاند.
ایران خواهان حفظ ظرفیت کنونی غنی سازیاش شامل 9 هزار و 400 سانتریفیوژ فعال خود است و به علاوه این که اجازه داشته باشد تا سال 2021 این ظرفیت را گسترش دهد. اما غرب و قدرتهای جهانی خواستار کاهش ظرفیت هستهای ایران هستند.
همچنین دو طرف بر سر چگونگی لغو تحریمها اختلافات زیادی دارند. ایران میخواهد که تحریمهای آمریکا، اتحادیه اروپا و سازمان ملل فوری و پس از امضای توافق نهایی لغو شود؛ در حالی که غرب میخواهد تحریمها را به صورت مرحله به مرحله و قابل بازگشت لغو کند.
دیپلماتهای غربی نسبت به نوامبر گذشته که در آن به توافقی اولیه دست یافتند و راه را برای یک سال مذاکره باز کردند خوشبینی کمتری دارند.
با این حال ، دیپلمات ها و تحلیلگران هنوز بر این باورند که خواستهای سرسختانه ایران با هدف دست پیدا کردن به نتایج بهتر است و حصول توافق نهایی در آخرین ساعات مذاکره ممکن است.