آفتاب: پیش از این «لئوناردو دیکاپریو» و «دیوید فینچر» در مقام بازیگر و کارگردان، از این پروژه کنارهگیری کرده بودند. این فیلم به تهیهکنندگی سونی پیکچرز قرار بود زمستان امسال کلید بخورد، اما با توجه به اتفاقات جدید، زمان قطعی آغاز فیلمبرداری مشخص نیست.
چند ماه پیش و به دنبال شکست تجاری – هنری فیلم سینمایی «جابز» به کارگردانی «مایکل استرن» بود که مسئولان کمپانی سونی به فکر تولید روایت دیگری از زندگی «استیو جابز»، البته اینبار به شکلی حرفهایتر و با عواملی مطرحتر افتادند.
فیلم قبلی «جابز» که در سال ۲۰۱۳ ساخته و اکران شد، توسط کارگردانی جوان و کم نام و نشان، که پیشتر تنها دو فیلم ناموفق در کارنامهاش داشت، ساخته شده بود.
«اشتون کوچر» در این فیلم نقش «استیو جابز» را ایفا میکرد و فیلم به داستان زندگی سازنده و مدیرعامل «اپل» از دوران نوجوانی تا تاسیس کمپانی بزرگش بین سالهای ۱۹۷۱ تا ۲۰۰۰ میپرداخت.
این فیلم نه در جشنوارههای مهم شرکت کرد، نه نظر مساعد منتقدان را در پی داشت و نه اینکه در گیشه موفق شد تماشاگران زیادی را به سمت خود بکشاند. فیلم «مایکل استرن» در سینماهای آمریکا، تنها ۱۶ میلیون دلار فروش کرد، تا سایر کمپانیها همچنان انگیزه ساخت یک فیلم پرسر و صدا و پرفروش از زندگی و کار «استیو جابز» را در سر داشته باشند.
اما اوایل سال ۲۰۱۴ بود که مسئولان کمپانی سونی، تصمیم گرفتند ساخت فیلم دیگری از «استیو جابز» را در دستور کار قرار بدهند. به همین خاطر، آنها فیلمنامهای از «آرون سورکین» را که بر اساس کتاب معروف زندگینامه «استیو جابز» توسط «والتر ایزاکسون» نوشته شده بود، مبنای کار قرار دادند.
اولین گزینه برای کارگردانی این اثر، کسی نبود جز «دیوید فینچر»؛ فیلمسازی که پیش از این سابقه همکاری با فیلمنامهنویس کار یعنی «آرون سورکین» را در کارنامهاش داشت. فینچر و سورکین، به عنوان کارگردان و فیلمنامهنویس، در سال ۲۰۱۰ فیلم سینمایی «شبکه اجتماعی» را بر اساس زندگی «مارک زاکربرگ»، مدیرعامل و مالک فیسبوک تولید کرده بوند که حاصل آن سه اسکار، از جمله جایزه بهترین فیلمنامه برای نویسندهاش بود.
با اینکه برخی تهیه کنندگان فیلم «شبکه اجتماعی» مانند «اسکات رودین»، در تهیه فیلم جدید «جابز» نیز مشارکت داشتند و فینچر پیشتر با آنها سابقه همکاری داشت، اما توافقات مالی حاصل نشد و این کارگردان معروف، از این پروژه کنارهگیری کرد.
«زیاده خواهی»، چیزی بود که برخی مسئولان کمپانی سونی، آنرا دلیل اصلی همکاری نکردن «دیوید فینچر» با پروژه «جابز» عنوان کردند. به گفته آنها، فینچر برای کارگردانی این فیلم مبلغ ۱۰ میلیون دلار پیش پرداخت به اضافه کنترل کامل بر شیوه بازاریابی فیلم را درخواست کرده بود؛ مسئلهای که برخی مسئولان سونی، آنرا «احمقانه» خوانده بودند چرا که به گفته آنها، فیلم «جابز» یک «بلک باستر» مانند «ترانسفورمرز» و «کاپیتان آمریکا» نیست که چنین مبالغ بالایی برای آن پرداخت شود.
اما بعد از «دیوید فینچر»، نوبت به «دنی بویل» کارگردان فیلمهایی مانند «میلیونر زاغه نشین» و «۲۸ روز بعد» رسید تا روی صندلی کارگردانی «جابز» بنشیند؛
این کارگردان بریتانیایی تبار، با اینکه «کریستین بیل» گزینه اصلی «دیوید فینچر» برای ایفای نقش «استیو جابز» بود، به سراغ «لئوناردو دیکاپریو» رفت تا او را برای بازی در این نقش راضی کند. بویل و دیکاپریو، سالها پیش در فیلم «ساحل» با هم همکاری کرده بودند، ولی این سابقه مشترک هم باعث نشد تا بازیگر محبوب «مارتین اسکورسیزی»، راضی به همکاری دوباره با بویل شود.
«دیکاپریو» با انصراف از بازی در نقش «استیو جابز» گفته بود که میخواهد مدتی طولانی از بازیگری کناره گیری کند. پس از این انصراف، «دنی بویل» و مسئولان سونی به سراغ گزینههایی چون «مت دیمون»، «بردلی کوپر» و نیز گزینه قبلی فینچر یعنی «کریستین بیل» رفتند.
پس از مذاکره و توافق اولیه با «کریستین بیل»، «آرون سورکین» نویسنده فیلمنامه «جابز» درباره انتخاب این بازیگر گفت: «ما بهترین بازیگر حال حاضر را در یک بازه سنی مشخص میخواستیم. کریستین بیل برای ایفای این نقش نیازی به تست نداشته و تنها یک جلسه بین ما برگزار شده است.»
«سورکین» همچنین، درباره دشواری این نقش و لزوم توانایی بازیگر انتخاب شده، گفته بود: « کریستین بیل در این فیلم به قدری دیالوگ دارد که سه فیلم مختلف بصورت یکجا این مقدار دیالوگ را ندارند. او دائما در حال قدم زدن و حرف زدن است و تقریبا هیچ صحنهای در فیلم نیست که او در آن حضور نداشته باشد.»
اما با اینکه همه چیز طبق برنامه پیش میرفت و مسئولان کمپانی سونی از دراختیار داشتن «بتمنِ»سینما در نقش سازنده «اپل»، خشنود به نظر میرسیدند، ولی گفته شد که «کریستین بیل» نیز از بازی در فیلم «جابز» انصراف داده است. او درباره دلیل انصرافش فقط یک جمله گفته بود: «من برای بازی دراین نقش مناسب نیستم.»
اما داستان فیلم «جابز»؛ به گفته فیلمنامهنویس، شما با یک اثر زندگی نامهای روبرو نخواهید بود و فیلم قرار نیست داستان زندگی «استیو جابز» باشد.
فیلم «دنی بویل»، در سه دوره مختلف روایت خواهد شد. این فیلم سه سکانس طولانی دارد که هر سه در زمانی واقعی، به تصویر کشیده میشوند.
به گفته «آرون سورکین»، فیلمنامهنویس اثر، این سه صحنه درست پیش از ارائه سه محصول مهم «اپل» و در زمانی واقعی اتفاق میافتند؛ یکی در زمان عرضه اولین کامپیوتر «مکینتاش» در ۱۹۸۴، دومی در زمان عرضه محصولی از سوی شرکت «نکست« در سال ۱۹۹۰ و سومی در زمان عرضه اولین «آیپاد» در سال ۲۰۰۱ میلادی.
سورکین، برای نوشتن فیلمنامه این فیلم، به غیر از استفاده از کتاب زندگینامه «جابز» نوشته «والتر ایزاکسون»، با آدمهای مختلفی که هر یک به شکلی با جابز در ارتباط بودند، از جمله «استیو وزنیاک» دیگر موسس «اپل» نیز دیدار کرده است.
اما با اینکه بازیگر جانشین «کریستین بیل» برای بازی در نقش «استیو جابز» هنوز مشخص نشده، ولی برخی سایتها از حضور «مایکل فاسبیندر» بازیگر فیلمهایی چون «۱۲ سال بردگی» و «حرامزادههای لعنتی»، در این نقش خبر دادهاند.
ضمن اینکه نقش «استیو وزنیاک»، شریک قدیمی «استیو جابز» را نیز، «ست روگن»، بازیگری که بیشتر نقشهای کمدی در کارنامهاش دیده میشود، بازی خواهد کرد.