کد خبر: ۲۷۹۶۸۴
تاریخ انتشار : ۲۳ دی ۱۳۹۳ - ۲۰:۵۵

دبیر جشنواره‌ی تئاتر فجر: مدیر نیستم؛ یک تئاتری‌ام

دبیر سی‌و‌سومین جشنواره تئاتر فجر در فاصله 10 روز مانده به شروع جشنواره گفت: تنها 15 روز است که کارهای جشنواره را استارت زده‌ایم و آنچه می‌بینید تلاش جانکاه و شبانه روزی همکاران من است.
آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: اولین نشست رسانه‌ای اردشیر صالح‌پور، دبیر سی و سومین جشنواره تئاتر فجر، صبح سه‌شنبه، 23 دی‌ماه، در سالن اجتماعات تئاتر شهر آغاز شد و سه ساعت ادامه یافت.

صالح‌پور در این نشست اعلام کرد: در چهار ماه ابتدایی دبیری خود به دلیل تعلیق و مسائل مدیریتی که وجود داشته، امکان کار نداشته‌ام و با وجود دوبار استعفا، به دلیل دلسوزی‌ای که برای تئاتر دارم، ماندن در این شرایط را ترجیح داده‌ام.

وی با تاکید بر اینکه سودای مدیریت ندارد‌، گفت: من رویه‌ی علی منتظری (مدیر اسبق مرکزهنرهای نمایشی) را پیاده می‌کنم.

این سخن او با نظر مخالف چند نفر از خبرنگاران مواجه شد که معتقد بودند، علی منتظری صراحت داشته است.

اردشیر صالح‌پور علاوه بر این اظهار کرد: سی و سومین جشنواره تئاتر فجر به دلیل کاهش بودجه، در بخش‌های مختلف با کاهش یا حذف روبه‌رو شده است، از جمله اینکه امسال جشنواره تئاتر فجر استانی برگزار نخواهد شد.

دبیر سی‌وسومین جشنواره فیلم فجر در این نشست ادامه داد: اختلافات به‌وجود آمده آسیب زیادی زد اما تئاتر نباید فدا شود، چون مدیران می‌آیند و می‌روند و ما تئاتری‌ها هستیم که می‌مانیم.

اردشیر صالح‌پور با ابراز امیدواری از اینکه مسئولان با قدری سعه صدر تئاتر را مدیریت کنند، درباره انتقاداتی که نسبت به پوستر جشنواره تئاتر فجر مطرح شد و پیش از این در فضای مجازی هم انتقادات زیادی نسبت به آن ابراز شده بود، توضیح داد: در این‌باره شاید بهترین برخورد را خودم داشتم، چون از آنجا که جزو تئاتری‌ها هستم، خیلی از مسائل را به خوبی می‌دانم.

او گفت: آقای یاران (طراح پوستر جشنواره) آرتیست تئاتر است و ما او را از جای دوری نیاوردیم. گناه کبیره نکرده که چنین پوستری طراحی کرده است. باید حضورش را قدر بدانیم که یک تئاتری این کار را انجام داد و به دنبال انتقال مفاهیمی از فرهنگ ایرانی بود.

وی با بیان اینکه طراحی این پوستر توسط شخص یاران پیشنهاد شد و پولی هم برای آن پرداخت نشده است، توضیح داد: با توجه به نامگذاری امسال با نام فرهنگ، به سمت پوستری رفتیم که نگارگری ایرانی و استفاده از اسلیمی‌ها و ترنج‌های این مرز و بوم در آن وجود داشته باشد. زن و مردی که در این پوستر با سیماچه (ماسک) طراحی شده‌اند، همه را به پرده‌خوانی و روایت ایرانی دعوت می‌کنند.

صالح‌پور ادامه داد: من از این پیشنهاد خوشم آمد ولی با توجه به اینکه شاید در القای مفاهیم موفق نبوده است تا 25 دی‌ماه زمان دیگری را در نظر گرفتیم تا هنرمندان پوسترهای مورد نظر خود را ارسال کنند. به این ترتیب با همکاری قباد شیوا، ابراهیم حقیقی و احمد محیط طباطبایی آثاری که برای پوستر برسند، بررسی خواهند شد.

او همچنین در توضیح انتخاب این پوستر بیان کرد: نمی‌خواهم اسم بیاورم، اما در سال‌های گذشته اساتید خبره پوستر ایران برای جشنواره تئاتر فجر پوسترهایی را طراحی کرده بودند که به قدری نارسا بود، امکان استفاده از آن‌ها را نداشتیم ولی به آن‌ها احترام گذاشتیم و حتی پول‌شان را هم پرداخت کردیم، به همین دلیل پیشنهاد هم این است که تلاش یارتا یاران را هم حرمت بگذاریم.

صالح‌پور در این‌باره با اشاره به اینکه بخشی از تئاتر سلیقه است و مگر کار آتیلا پسیانی یا خانم صابری را همه می‌پسندند؟ از نوع برخوردهایی که درباره پوستر صورت گرفت که بیشتر حالت تمسخر داشت، انتقاد کرد و گفت: این پیشنهاد را به انجمن طراحان گرافیک داده است که از همین امسال برای طراحی پوستر جشنواره تئاتر سال آینده اقدام کنند.

دبیر جشنواره تئاتر فجر در بخش دیگری از این نشست درباره بودجه اظهار کرد: سال گذشته بودجه جشنواره 2/5 میلیارد بود که امسال به یک میلیارد و 800 میلیون تومان رسیده است، در حالی که پیشنهاد ما سه میلیارد و 600 میلیون تومان بود. من هم فقط به این دلیل پذیرفتم که با ریاضت اقتصادی جشنواره را برگزار کنیم که پول باقیمانده، به عنوان طلب اهالی تئاتر باشد تا بعدا پرداخت شود.

وی خاطرنشان کرد: بر این اساس قرار بود در چهار منطقه کشور جشنواره را برگزار کنیم، اما چون بودجه‌ای نداریم امسال بخش شهرستان جشنواره تئاتر فجر حذف شده است. البته به همین دلیل و نیز بنا به اینکه معتقد به تمرکززدایی هستم، 65 درصد نمایش‌های امسال به شهرستان‌ها تعلق دارد.

صالح‌پور که در این نشست توجه و مساعدت مدیران را خواسته بود، در پاسخ به اینکه وقتی خودش به عنوان دبیر جشنواره فجر و مدیریت مرکز هنرهای نمایشی فعالیت می‌کند، کدام مسئول را خطاب قرار می‌دهد؟ بیان کرد: من دبیری بودم که چهار ماه در حالت تعلیق مدیریتی فعالیت می‌کردم که آیا مدیرم خواهد ماند یا خیر، اما تا آخرین لحظه ماندم تا کارم انجام شود. بعد هم که مدیر (حسین طاهری) عوض شد کارم را تازه شروع کردم و اگر این شتاب‌زدگی باز هم وجود داشته باشد دیگر نخواهم بود.

او با اشاره به اینکه تنها 15 روز است که کارهای جشنواره به طور جدی آغاز شده است، گفت: در این مدت دو بار استعفا کردم که بروم اما مرا نگه داشتند که البته یک دلیل راضی شدنم برای پذیرش مسئولیت در اداره کل هنرهای نمایشی این بود که دیدم اگر مدیر دیگری بیاید، باید هر آنچه را انجام شده با او هماهنگ کنم. ضمن اینکه تأکید می‌کنم قصد دارم در این مدت اخلاق را که همانند رویه‌ی "روسیه‌ی تزاری" است، عوض کنم.

صالح‌پور درباره جدول تنظیم شده برای اجراهای سی‌وسومین جشنواره تئاتر فجر که اعلام شد به دو شکل «باخاوران» و «بی‌خاوران» آماده شده است، گفت: این جدول محصول همه تجارب من نیست و اصلا در شأن تئاتر نیست. البته این را هم اشاره کنم که سالن‌های تئاتری هر کدام برای خود شورایی دارند که تصمیم می‌گیرند چه نمایشی در آن‌ها اجرا شود. وقتی یک سالن هم مدیر و هم شورا دارد، پذیرش اینکه ما جدول را به آن‌ها بدهیم سخت است، چون باید ابتدا خودشان هم بررسی کنند.

وی با اشاره به اینکه یک مجموعه خوبی با عنوان پردیس تئاتر تهران در خاوران قرار است به سالن‌های نمایش دهنده جشنواره تئاتر فجر اضافه شود، افزود: متولی این مجموعه شهرداری است که چند روز قبل با تعدادی از هنرمندان، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاونت هنری از آنجا بازدید کردیم. بر این اساس با توجه به اینکه منتظر تفاهم‌نامه و هماهنگی‌ نهایی هستیم دو نوع جدول با در نظر گرفتن این سالن یا نداشتن آن تنظیم شده است.

او با تأکید بر اینکه در جدول نمایشی تنظیم شده که در اختیار اهالی رسانه قرار گرفت، 10 درصد امکان تغییر وجود دارد، بیان کرد: اگر تفاهم‌نامه امضا شود، سه سالن بلک‌باکس خاوران هم به مجموعه‌ سالن‌های جشنواره اضافه می‌شوند. ضمن اینکه تعدادی از سالن‌های تئاتر شهر و نیز تئاتر مولوی را هم در اختیار نداریم، چون تأکید کردیم کیفیت اصولی طراحی جدید در سالن‌های تئاتر شهر نباید سرهم بندی شود و گفتیم حضور نداشتن آن‌ها در جشنواره اشکالی ندارد.

دبیر جشنواره تئاتر فجر در ادامه با اشاره به وضعیت سالن‌های تئاتری گفت: این افتخار بزرگی است که 17 آپارتمان -تئاتر به سالن‌های ما اضافه شده و این یک پیام جدی به تئاتر شهر است که یعنی من هم تئاتر کار می‌کنم، ولو در یک زیرزمین.

وی به 25 کافی‌شاپ راه‌اندازی شده در محدوده خیابان انقلاب و تئاتر شهر که در آن‌ها نمایشنامه‌خوانی انجام می‌شود، اشاره و اظهار کرد: من این‌ها را درک می‌کنم ولی وقتی می‌بینم حتی برای گرفتن یک لباس یا جلیقه باید مدیرکل هنرهای نمایشی اجازه و امضا دهد، تعجب می‌کنم از این که این چه رویه‌ای است که به جای ریل‌گذاری و پرداختن به چشم‌اندازهای تئاتر باید چنین کارهایی انجام دهم. این در حالی است که من دکتری تئاتر دارم و اکنون بعد از 33 سال حضور در این عرصه فهمیدم که هنوز چیزی از این وضعیت نمی‌دانم.

اردشیر صالح‌پور در ادامه این نشست خطاب به سوال یکی از خبرنگاران که معتقد بود جشنواره تئاتر فجر امسال به تحقیرآمیزترین شکل خود در طول این سال‌ها برگزار می‌شود، بیان کرد: من یک مدیر نیستم بلکه یک تئاتری‌ام و هرگز مقابل اهالی تئاتر قرار نمی‌گیرم. تئاتر فجر عالی‌ترین تجلی‌گاه تئاتر است و من هم متأسفم که این عالی‌ترین، دست‌خوش مسائلی شده است، به طوری که نمی‌توانیم آن را در قد و قواره و بضاعت درست جشنواره به منصه ظهور برسانیم.

به گزارش ایسنا،‌ در این جلسه همچنین اعلام شد که به دلیل کاهش بودجه، بخش کشورهای اسلامی که قرار بود به پیشنهاد دبیر جشنواره برگزار شود حذف شده و تعداد کشورهای اسلامی به سه کشور کاهش پیدا کرده است.

صالح‌پور در این نشست با مرور بخش‌های مختلف جشنواره اشاره کرد: 231 نمایشنامه به جشنواره امسال ارسال شده‌اند که پنج اثر انتخاب شده و اسامی آن‌ها در مراسم اختتامیه اعلام خواهند شد.

به گفته وی، سی‌وسومین جشنواره تئاتر فجر مراسم افتتاحیه ویژه‌ای ندارد و در فضای اطراف تئاترشهر با موسیقی و نمایش‌های محلی و حضور گروه‌های آیینی یک افتتاحیه مردمی خواهیم داشت، اما مراسم اختتامیه به صورت رسمی در تاریخ 12 بهمن‌ماه در تالار وحدت برگزار خواهد شد.

دبیر سی‌وسومین جشنواره تئاتر فجر در اولین نشست رسانه‌ای خود با خبرنگاران که قرار است آخرین نشست قبل از جشنواره هم باشد، به برپایی کارگاه‌های آموزشی و سمینار هم اشاره و اظهار کرد: در بخش بین‌الملل شاهد گروه‌هایی از کشورهای لهستان،‌ ارمنستان، گرجستان، آلمان، فرانسه، کویت، روسیه،‌عمان، عراق (اقلیم کردستان) و گروه‌های مشترکی از ایران و نروژ و ایران و ایتالیا هستیم.

وی همچنین اضافه کرد:‌ به سی‌وسومین جشنواره تئاتر فجر 118 نمایش ارسال شد که 106 اثر به ایران و 12 اثر به سایر ملل تعلق داشت. از میان نمایش‌های ایرانی هم 29 اثر خیابانی و 77 اثر صحنه‌ای هستند که نسبت تولید آثار شرکت‌کننده امسال 60 به 40 درصد است.

اردشیر صالح‌پور که در این نشست به همراه مسئول دبیرخانه جشنواره، مهدی حاجیان و رضا دادویی،‌ رییس شورای نظارت و ارزشیای حضور داشت، تأکید کرد: با توجه به محورهای تأکید شده در فراخوان جشنواره و نیز توجه ویژه به اقتصاد و فرهنگ، تم جشنواره سی‌وسوم تئاتر فجر فرهنگ ایرانی و تئاتر ملی است و رویکرد این جشنواره اساسا بر سه محور ایران فرهنگی، هویت شرقی و تئاتر ملل مسلمان استوار است.

به گزارش ایسنا، اردشیر صالح‌پور در ابتدای این نشست به توصیف مفصل هنر تئاتر و جایگاه و منزلت رسانه برای کمک به تئاتر و نیز اطلاع‌رسانی پرداخت.

او همچنین استقبال هنرمندان از جشنواره امسال را به لحاظ کمی و آماری فوق‌العاده دانست و تأکید کرد که این اقبال زمینه تعهد هر چه بیشتر مسئولان را فراهم می‌کند.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین