آفتابنیوز : آفتاب: به گزارش ایسنا، این همایش بهمنظور تجلیل از همه کسانی که در پاکسازی و حفاظت از غارهای کشور دستی داشتند، برگزار شد. امسال بیش از دوهزار غارنورد با همکاری کارشناسان سازمانهای حفاظت از محیط زیست و میراث فرهنگی و گردشگری در پاکسازی غارها دخیل بودند.
این مراسم قرار بود با حضور مرتضی رحمانیموحد - معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی و گردشگری - برگزار شود که او بهدلیل سرماخوردگی در این مراسم حضور نداشت. معصومه ابتکار - رییس سازمان حفاظت محیط زیست - هم از نیمهی برنامه به جمع غارنوردان پیوست.
معصومه ابتکار در این جمع گفت که کشور ما غارهای بسیار ارزشمند دارد که شاید رتبهی چهارم دنیا را در این زمینه داشته باشیم. اکنون 1200 غار شناسایی شده که این بسیار ارزشمند و امیدبخش است.
او همچنین بر حفاظت از غارها تأکید و به کاربرد غارها برای سنجش تغییرات آبوهوایی اشاره و اظهار کرد: محور مهم گردشگری طبیعی غارشناسی است که البته این امر باید با رعایت موازین صورت گیرد و آسیبی به غار نرسد.
معاون رییسجمهور در پایان سخنانش هم با بیان این نکته که باید توجه ویژهای به غارشناسی بهعنوان برنامهی ملی در آستانهی تدوین برنامهی ششم توسعه داشته باشیم، پیشنهاد کرد که این نشستها بهصورت بینالمللی برگزار شود تا این ظرفیت به دنیا معرفی و تقویت شود.
احمدعلی کیخا - معاون سازمان حفاظت از محیط زیست و رییس کارگروه غارشناسی - نیز آشنایی با غارها و فرآیند پیدایش آنها را بسیار مهم دانست و گفت: اطلاعات دقیقی از تعداد غارها، ویژگیها و ضوابط بهرهبرداری آنها وجود ندارد.
محمد درویش - مدیر آموزش و مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیط زیست - هم در این مراسم، وضعیت غارها را اصلا روبهراه ندانست و بیان کرد: اگر غارها وجود نداشتند، محصولات غذایی مانند موز و انجیر و برخی گیاهان مانند کاکتوس دچار سموم میشدند. علاوه بر این، غارها نقش زیادی در مهار بیابانزایی دارند.
او افزود: 300 هزار گونه از سوسکها در غارها وجود دارند و اگر غارها نبودند، حیات و تنوع زیستی نیز بهصورت گسترده مختل میشد. در لرستان یک نوع ماهی کور در غاری زیست میکند که کسی از وجود آن خبر نداشته است و حال و روز خوبی ندارد.
چنگیز شیخلی - پیشکسوت غارنوردی در ایران - نیز از مسوولان کشور خواست تا به این ماهی که توسط یک غارنورد و محقق انگلیسی شناسایی شده و اکنون نمونهای از آن در موزهی لندن نگهداری میشود، توجه ویژهای نشان دهند تا این نمونهی کمنظیر به نام ایران ثبت شود.
در ادامهی این مراسم، محمدعلی فیاضی - مدیر اداره کل طبیعتگردی - که به نمایندگی از معاون گردشگری در این مراسم سخن میگفت، بیان کرد که غارها یکی از محورهای برنامههای اکوتوریستی و آموزشی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری بهشمار میآیند.
او سپس با اشاره به اینکه 1200 غار اکنون در ایران شناسایی و سطوح آنها برای غارنوردی تعریف شده است، گفت: 31 کارشناس در حوزهی اکوتوریسم در استانها مستقر و در حال فراگیری آموزشهای مرتبط هستند. قرار است آنها با مناطق چهارگانه حفاظت محیط زیست آشنا شوند تا سرمایهگذاران و تورگردانها را بهدرستی هدایت کنند.
فیاضی ادامه داد: نظامنامه سرمایهگذاری در مناطق طبیعی حدود ششماه است که در حال بررسی است، دستگاههای مرتبط نظر خود را در اینباره دادهاند و سازمان میراث فرهنگی و گردشگری نیز قصد دارد گردشگری طبیعت را به سمت توسعهی پایدار هدایت کند.
او همچنین اظهار کرد: قبول دارم گردشگری انبوه سبب تخریب مناطق طبیعی میشود و هنوز دستورالعمل مشخصی برای بهرهبرداری از مناطق طبیعی نداریم و مدیریت خوبی هم نمیشود، اما تمام هم و غم ما این است که با تدوین آن نظامنامه بخشی از این شرایط ساماندهی شود، برای همین هم دستورالعملی را برای چگونگی ورود گردشگران به طبیعت تدوین کردهایم. حتی برای راهنمایان این حوزه نیز دورههایی را با در نظر گرفتن حساسیتهای خاص راهاندازی کردهایم.
مدیرکل ادارهی طبیعتگردی در ادامه به راهاندازی نمایشگاه دوسالانهی عکس غار در هفته آینده در سازمان میراث فرهنگی و گردشگری خبر داد و گفت: در این دوسالانه، 740 قطعه عکس به داوری گذاشته شده و 60 قطعه عکس برگزیده شدهاند و قرار است روز ششم بهمنماه از این برگزیدگان تجلیل شود.
جواد نظامدوست، رییس انجمن غار و غارشناسان ایرانیان که این مراسم به همت آنها برگزار شد و در طول برنامه به وضعیت غارها و غارشناسی در کشور اشاره کرد و خواست تا کارگروه غارشناسی که در 30 سال گذشته عملکرد منفعلی داشته است، فعالتر شود.
او در عین حال بیان کرد: چند وقت پیش بهخاطر وضعیت کارگروه غارشناسی گمان میکردم، غارشناسی به موزهها پیوسته است؛ اما گویا برداشتم شتابزده بود. امیدوارم این کارگروه با اعضایی مانند سازمان میراث فرهنگی، وزارت نیرو، سازمان منابع طبیعی آبخیزداری، زمینشناسی، وزارت کشور، وزارت ورزش و جوانان، سازمان جغرافیای ارتش و وزارت علوم جدیتر وارد عمل شود.
پس از آنکه کلیپهایی از پاکسازی غارهای ایران، بویژه عمیقترین غار کشور(«پرآو» به عمق 751 متر که یک تن زباله از آن خارج شد) بهنمایش گذاشته شد، انجمن غار و غارشناسان ایران در حضور معصومه ابتکار، رییس سازمان حفاظت محیط ریست، از سردار پاسدار محمدنظر عظیمی، سردار پاسدار شکور بزرگی و سردار پاسدار قدرتالله احمدیپور بهخاطر حمایتهایی که از غارشناسان و غارنوردان هنگام پاکسازی غار پرآو داشتند، تقدیر کرد.
در ادامه، مدیران کل حفاظت محیط زیست استانهای سمنان، کرمان، فارس و خراسان رضوی بهعنوان حامیان غارنوردان در روز «غار پاک» تجلیل شدند.
چنگیز شیخلی و احمد معرفت نیز بهعنوان پیشکسوتان غارنوردی و اسرا مفاخری بهعنوان جوانترین غارنورد ایران همراه کیومرث بابازاده، سرپرست تیم دوم پاکسازی غار پرآو، لیلا کریمی، نمایندهی انجمن غارشناسان در استان فارس، رضا شاهمرادی، سرپرست گروه حفاظت از غار کلهرود اصفهان و جلال زارعی و محقق و امدادگر غار نیز تقدیر شدند. همچنین از سمیه حسنلو، خبرنگار گردشگری خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) و معصومه دیودار خبرنگار گردشگری خبرگزاری میراث فرهنگی (CHN) بهعنوان حامیان و یاوران غارشناسان و غارنوردان تجلیل شد.