آفتابنیوز : جواد وعیدی با اشاره به پاسخ نامه سه کشور اروپایی به دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان گفت: در پی نامه دکتر لاریجانی به سه کشور اروپایی که در آن بر پذیرفته بودن و پیگیری اصل و روش مذاکره برای تکمیل چرخه سوخت ایران تأکید شده بود، سه کشور انگلیس فرانسه و آلمان سه روز بعد از نشست شورای حکام برای از سر گیری مذاکرات بدون هیچ پیش شرط اعلام آمادگی کردند.
معاون امنیت بینالملل شورای عالی امنیت ملی درخصوص متن نامه سه کشور اروپایی برای آغاز مذاکرات گفت: محور عمده نامه استقبال از ابتکار دکتر لاریجانی است و در آن بر آمادگی اروپا برای از سرگیری مذاکرات «بدون پیش شرط» تاکید شده است.
معاون امنیت بینالملل شورایعالی امنیت ملی، زمان پیشبینی شده برای مذاکرات و مکان آن را منوط به هماهنگیهای چهار کشور خواند و گفت: این مذاکرات در ماه دسامبر و در یک کشور اروپایی جز این سه کشور خواهد بود.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا در این نامه شرطی برای آغاز یا محدودیتی برای محور مذاکرات گذاشته شده است گفت: در این نامه آغاز مذاکرات موکول و منوط به اقدام خاصی از جانب ایران نشده است.
وعیدی در خصوص دستور کار مذاکرات گفت: طبیعتا برای وارد شدن به دور جدید مذاکرات در جلسات اولیه - که از آن به عنوان جلسات رایزنی و ساماندهی مذاکرات می توان نام برد- اصول، مبانی و دستور کار مذاکره همچنین جدول زمانی آن تعیین خواهد شد.
وی تاکید کرد: از نظر ما چارچوب مذاکرات، ضوابط و مقررات آژانس است که برای سایر کشور های عضو جاری است.
وعیدی اعلام کرد: ما معتقدیم در دور جدید مذاکره با اروپاییها نباید نتیجه به گونهای باشد که ضوابط و مقررات جدیدی برای ایران وضع شود.
وی با تاکید بر اینکه از نظر ایران فرایند مذاکرات باید در مسیر عادی شدن پرونده ایران درآژانس معنا شود، گفت: اگر قرار باشد در اجلاس بعدی شورای حکام همچنان پرونده ایران به صورت غیرعادی و با تهدید ارجاع پرونده به شورای امنیت و یا با عنوان کردن عدم پایبندی ایران پیگیر شود اساسا مذاکرات معنا و مفهوم نخواهد داشت.
سرپرست تیم مذاکره کننده هستهای تاکید کرد: تا وقتی قطعنامه 24 سپتامبر بخواهد به عنوان شمشیری توسط اروپاییها بالای سر مذاکرات هستهای نگاه داشته شود روال مذاکرات غیر طبیعی است و طبیعتا ادامه آن مفید فایده نخواهد بود.
عادی شدن موضوع هستهای ایران در آژانس نباید به نتیجه مذاکرات موکول شود بلکه عادی شدن پرونده ایران را یکی از لوازم پیشبرد مذاکرات میدانیم.
معاون امنیت بینالملل شورای عالی امنیت ملی همچنین تاکید کرد: عادی شدن موضوع هستهای ایران در آژانس نباید به نتیجه مذاکرات موکول شود بلکه عادی شدن پرونده ایران را یکی از لوازم پیشبرد مذاکرات میدانیم.
وعیدی در پاسخ به این پرسش که آیا در نامه سه کشور اروپایی موضوع خاصی از جمله آنچه از آن به عنوان طرح روسیه یاد میشود به عنوان محور مذاکرات مطرح شده است، گفت: از نظر طرف ایرانی صرفا تضمین عینی برای تحقق تولید سوخت هستهای در خاک ایران موضوع مذاکره است و لذا سایر موضوعات مربوط به فنآوری هستهای مانند فراوری اورانیوم و یا تحقیقات و توسعه از نظر ما جزو موضوعات مذاکره نیست.
وی همچنین تاکید کرد: اصل دیگر ما در مذاکره این است که ما «مذاکره برای مذاکره» را غیرقابل قبول میدانیم و در واقع معتقدیم مذاکرات باید زمانبندی و دستور کار مشخص داشته باشد.
وعیدی با بیان اینکه مذاکراتی که فرآیند آن منجر به اتلاف وقت شود به معنای فرصت سوزی است، افزود: ما در پی این هستیم که محدودیتها را تبدیل به فرصت کنیم، از فرصتها حداکثر بهره را ببریم و هر جا فرصت وجود ندارد آن را پدید آوریم.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا ایران متن نامه سه کشور اروپایی را قبول دارد و آن را به عنوان پیشزمینه آغاز مذاکرات میپذیرد گفت: همانگونه که در نامه دکتر لاریجانی به سه کشور اروپایی بر مواضع ایران تاکید شده بود، اروپاییها در این نامه مواضع خود را بار دیگر تکرار کردهاند ولی مذاکره را منوط و موکول به هیچ شرطی نکردهاند.
معاون شورای عالی امنیت ملی یاد آور شد: ما پیشنهاد اروپا مبنی بر برچیدن چرخه سوخت را از کشور در 5 اوت نپذیرفتیم و در پاسخ به آن تعلیق را از تاسیسات یو.سی.اف اصفهان برداشتیم تا اعلام کنیم که ایران به هیچ عنوان از حق خود در دسترسی به انرژی صلحآمیز هستهای نخواهد گذشت.
سرپرست گروه مذاکره کننده ایران با اروپا با اشاره به داوطلبانه بودن تعلیق فراوری اورانیوم در ایران توضیح داد: اروپا به اشتباه مذاکرات را متوقف کرد و خواستار تعلیق مجدد شد، ما بار دیگر برای نشان دادن حسن نیت خود از اروپا خواستیم تا دست از تهدید بردارد تا درباره تکمیل چرخه سوخت ایران و غنیسازی اورانیوم مذاکره و با تفاهم کار را آغاز کنیم و نامه اروپا پاسخ به این نامه است.
وی در پاسخ به این پرسش که در صورت ارایه طرح غنیسازی در خاک روسیه از سوی اروپا در مذاکرات دسامبر آیا ایران طرحهای مقابلی برای ارایه دارد یا خیر گفت: طرف ایرانی طرحهای دیگری در دست دارد که مهمترین آن طرح رییس جمهور مبنی بر مشارکت شرکتهای خارجی در غنیسازی نطنز است.
هر طرح و پیشنهادی را که متضمن اعمال حق ایران در تولید سوخت اتمی در خاک کشور باشد می پذیریم .
وعیدی در ادامه گفتگو با خبرگزاری مهر سه اصل را به عنوان اصولی که باید در ارائه طرح های پیشنهادی به عنوان تضمینات عینی برای غنی سازی اورانیوم در ایران مورد توجه اروپا قرار گیرد برشمرد و گفت: اولین اصل پذیرش طرح توسط ایران این است که متضمن اعمال حق ایران در تولید سوخت اتمی در خاک کشور باشد .
وی تاکید کرد: همچنین هر طرح و پیشنهادی که در آن حذف کل چرخه سوخت اتمی در ایران یا بخشی از آن را در ایران دنبال کند غیر قابل پذیرش است .
وعیدی درعین حال تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران هر طرح و پیشنهادی را که معنا و مفهومش مشارکت واقعی در غنی سازی اورانیوم با کشورهای دیگر باشد را خواهد پذیرفت .
معاون امنیت بین الملل شورای عالی امنیت ملی درپاسخ به سوالی در خصوص برخی تحلیلها که ادامه تعلیق در سایر بخشهای فن آوری هستهای را به صلاح نمی انند و خواستار رفع تعلیق آنها هستند، گفت: تعلیق ها داوطلبانه است و هر زمان که صلاح بدانیم آن را ملغی خواهیم کرد .
وی در خصوص برخی اخبار حاکی از برنامه ریزی ایران برای آغاز بکار نطنز در آیندهای نزدیک، گفت: با توجه به اینکه غنی سازی اورانیوم موضوع مذاکرات آتی ایران و اروپاست طبیعی است که اگر مذاکرات روند رفع تعلیق را تسهیل کند تحقق این موضوع را در مسیر مذاکرات جستجو می کنیم واگرمذاکرات در این مسیر مانع تراشی کند تکمیل چرخه سوخت و از سر گیری غنی سازی را محدود به مذاکرات نخواهیم کرد .
وعیدی در پاسخ به این سوال که آیا احتمال پذیرش محدودیت در سطح و درصد غنی سازی اورانیوم در ایران وجود دارد گفت: طبق معیارها و ضوابط پذیرفته شده موضوع درصد غنی سازی جزو حقوق کشورهای متعهد به ان پی تی است و ایران خواهان احقاق حقوق کامل خود طبق ان پی تی است .
اگر اروپا در دور جدید مذاکرات در مسیر تکمیل چرخه سوخت مانع تراشی کند،از سر گیری غنی سازی را محدود به مذاکرات نخواهیم کرد
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر تبعات تلاش اروپا و آمریکا برای همراه ساختن روسیه با خود در طرح انتقال بخشی از چرخه سوخت ایران به این کشور گفت: این بدان معناست که مشکل غرب عدم همراهی روسیه است، هر چند این موضوع از طرف روسیه مطرح نشده است اما اگر موضوع را از دیدگاه اروپا و آمریکا ببینیم در می یابیم که مکانیسم آنها استفاده ابزاری از مواضع روسیه برای همراه سازی مسکو است .
وعیدی در پیروی روسیه از استراتژی اروپا و آمریکا ابراز تردید کرد و گفت: هنوز زود است به این نتیجه برسیم که آیا روسیه خود را در اختیار کامل اروپا و آمریکا قرار خواهد داد یا خیر.
وی درپاسخ به این سوال که آیا ایران با ورود روسیه به مذاکرات ایران و اروپا موافقت خواهد کرد، با اشاره به اینکه آنچه از آن به عنوان طرح روسیه یاد می شود صرفا رسانهای است، گفت: دیپلماسی ایران دیپلماسی همه جانبه است، ما با روسیه همواره در زمینه هستهای همکاری داشته و داریم .
وی تاکید کرد: ما از ایفای نقش مستقل روسیه برای تحصیل و تحقق اعمال حق تولید سوخت هستهای در ایران استقبال می کنیم .
وعیدی دربخش دیگری از گفتگو با "مهر" درخصوص در خواست نماینده انگلیس در نشست شورای حکام مبنی بر ارائه اسناد هسته ا یران به 5 کشور هستهای جهان گفت: این درخواستی کاملا غیر قانونی است چرا که اسناد همکاری کشورها با آژانس کاملا محرمانه است و اگر قرار باشد چنین اتفاقی بیفتد فلسفه همکاری های کشور ها با آژانس بین المللی انرژی اتمی زیر سوال می رود .
وی درخصوص ادامه همکاری های ایران و آژانس در پاسخ به این سوال که ایران به درخواست های آژانس بین المللی انرژی اتمی مبنی بر بازدید ازسایر مراکز کشور چه پاسخی خواهد داد گفت: هر درخواستی که به معنای نقض امنیت ملی و حاکمیت ملی ایران بوده و بر معیار های سه گانه ان پی تی اساسنامه آژانس و پادمان هستهای و پروتکل الحاقی که به صورت داوطلبانه در حال اجرای آن هستیم مغایرت داشته باشد، به هیچ عنوان قابل پذیرش نخواهد بود .