آفتابنیوز : وال استریت ژورنال نوشت : تحریم های بین المللی بر ضد ایران هنوز لغو نشده اند اما مدیران نفتی هفته گذشته تمایل خود را برای تجارت با ایران در هتلی با شکوه در شهر وین اندکی دورتر از رودخانه دانوب نشان دادند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، این نشریه آمریکایی نوشت :در مورد نشست موسوم به « نشست سران نفت و انرژی منطقه دریای خزر سال 2015 » تبلیغات زیادی نشد ولی مدیران انرژی از هیوستون و لندن به وین آمدند و در روزهای سه شنبه و چهارشنبه همراه با مقامات دولت ایران قهوه و کیک صرف کردند.
به گفته شرکت کنندگان ، مدیران شرکتهای شورون و آمک فاستر ویلر ازجمله مقامات شرکتهای بین المللی بودند که در این نشست حضور داشتند.
حضور مقامات نفتی غربی در یک کنفرانس متمرکز بر ایران به شکل گیری عرصه تجاری جدید در این کشور و نیز این احتمال اشاره دارد که تحریم های اقتصادی احتمالا زمانی در امسال لغو می شود. ایران و گروهی از کشورهای غربی به رهبری ایالات متحده این ماه در مورد یک چارچوب سیاسی برای لغو مجموعه ای از تحریم های فلج کننده مرتبط با برنامه هسته ای تهران توافق کردند. مهلت نهایی برای توافق ، سی ژوئن تعیین شده است. یکی از موانع مهم ، جدول زمانی رفع تحریم هاست.
مدیران غربی تماس های مخفی با مقامات انرژی ایران را حفظ کرده اند که این کاری غیر قانونی نیست. اما هنوز هم موضوعی حساس تلقی می شود.
پیتر هارل یک مقام ارشد سابق در زمینه تحریم ها در وزارت امور خارجه آمریکا گفت :« واضح است شرکت های انرژی به ایران علاقمند هستند.»
یک سخنگوی شرکت آمک فاستر ویلر که در زمینه خدمات نفتی فعالیت می کند گفت :« ما در ایران فعالیتی نداریم. ما ممکن است زمانی که تحریم ها لغو شد به فرصت های موجود در ایران علاقمند باشیم.»
یک سخنگوی شرکت شورون نیز گفت :« ما همیشه طبق قوانین و مقررات جاری عمل می کنیم.»
یک شخص مطلع گفت مقامات ایالات متحده از جمله وزارت خزانه داری از زمان اعلام توافق اولیه ، یک رشته تماس ها و جلسات توضیحی غیر رسمی با جامعه تجاری داشته و این پیام را رسانده اند که هنوز برای مشارکت فعال با ایران زود است. سخنگوی وزارت خزانه داری آمریکا از اظهار نظر در این باره خودداری کرد.
با این حال ، باز هم در هفته های اخیر مخفی کاریهایی وجود داشته است.
یک مقام نفتی از اروپای غربی در نشست وین گفت :« من قبلا زمانی که در تهران با مقامات ایرانی دیدار کردم مجبور شدم خود را از « شرکت ایکس » معرفی کنم زیرا در مورد فاش شدن نام شرکت نگران بودم. من در نشست وین بالاخره توانستم بگویم چه کسی کارفرمای من است.»
این کنفرانس فرصتی برای ایران بود تا در مورد منابع گسترده خود تبلیغ کند.
ایران چهارمین ذخایر بزرگ نفت خام و دومین حوزه های مهم گاز طبیعی جهان را در اختیار دارد. این منابع برای استفاده در مقایسه با گزینه ها در آمریکا که به فناوری شکستگی هیدرولیک نیاز دارند ارزانتر هستند.
ایران همچنین به فناوری غربی ، دانش فنی و خریداران نیاز دارد. تولید نفت ایران از زمان خروج آخرین شرکت غربی نفتی در سال دو هزار و ده با بیست و هفت درصد کاهش به دو میلیون و هفتصد هزار بشکه در روز کاهش یافته است.
لوگا بورگت سخنگوی کنفرانس وین گفت تمرکز این کنفرانس صرفا بر ایران نبود.
وی خاطرنشان کرد بحثهایی نیز در مورد کشورهای دیگر حاشیه دریای خزر از جمله جمهوری آذربایجان صورت گرفت . رسانه های خبری اجازه تهیه گزارش از این کنفرانس را نداشتند.
بورگت دلیل غیر علنی بودن این کنفرانس را این موضوع اعلام کرد که برگزار کنندگان آن را با رسانه ها مرتبط نمی دانستند.
مقامات نفتی غربی در خارج از محل برگزاری این کنفرانس اعلام کردند هنوز اطمینان ندارند تجارت با ایران تا چه اندازه جذاب خواهد بود.
قرار دادهای قبلی که جمهوری اسلامی پیشنهاد می کرد بسیار سختگیرانه بود هر چند اکنون قرار دادهای تازه ای در حال تدوین است.