آفتابنیوز : سرویس بینالملل- پادشاه جدید عربستان، ملک سلمان روز گذشته خبر از تغییرات بزرگی در ساختار حکومتیاش داد. طی این تغییرات، کشوری که به داشتن پادشاهان هفتادساله و هشتادساله عادت کرده بود، یکشبه صاحب ولیعهدی شده که پنجاه و چند سال دارد و جانشینش هم سی و چند ساله است.
به گزارش «آفتاب» به نقل از نیویورک تایمز، ملک سلمان تصمیم گرفته به نسل جدید اعتماد بیشتری کند و از قضا پستها و مقامهای دولتی و مهم را از انحصار خانواده سلطنتی بیرون بکشد. تغییراتی که پیامدهایش طی ماهها و سالهای آینده خبر از دگرگونیهای سیاسی این کشور مهم در خاورمیانه میدهد.
تغییرات سیاست داخلی
در داخل نیز مسائلی همچون افت قیمت نفت و ایجاد شغل برای جمعیت رو به افزایش مردم عربستان، گریبانگیر حاکمیت است.
در داخل مرز عربستان پادشاه بیپروا عمل میکند. امیر محمد بن نایف، وزیر کشور در ماه ژانویه به طور غیرمنتظرهای به عنوان نایب ولیعهد پس از امیر مقرن بن عبدالعزیز (ولی عهد وقت) منصوب شد.

امیر محمد اولین نوه عبدالعزیز ابن سعود، بنیانگذار عربستان سعودی بود که بر پلکان منتهی به تخت سلطنت قدم میگذاشت. ملک سلمان در همان زمان جوانترین پسر خود، امیر محمد بن سلمان را هم به عنوان وزیر دفاع منصوب کرد.
این انتصابها به اندازه کافی مهم بودند، اما حالا با تغییراتی غیرمنتظره دنبال شدهاند. امیر مقرن از صحنه خارج شده و امیر محمد بن نایف جای او را به عنوان وارث تاج و تخت گرفته و امیر محمد بن سلمان هم به عنوان نایب ولیعهد معرفی شده است.
تغییرات سیاست خارجی
شتاب و گستره تصمیماتی که ملک سلمان از زمان نشستن بر کرسی سلطنت در ماه ژانویه و پس از درگذشت ملک عبدالله گرفته است، تاریخ عربستان کمنظیر است.
در عرصه سیاست خارجی، حمله نظامی به یمن خود نمونه آشکاری از تغییر الگوی حکومتی ملک سلمان است. کشوری که تا پیش از این در مقابل خاورمیانه سیاستی محافظهکارانه داشت، یکباره دست به تغییر روش زد.
در منطقه، عربستان با مسائل متعددی روبرو است؛ قدرت گرفتن داعش، گسترش دامنه تسلط ایران و مسائل مربوط به یمن، از جمله مشکلاتی هستند که رو در روی پادشاه جدید قرار گرفتهاند. تغییر مهم دیگری که در چشمانداز صحنه سیاسی عربستان سعودی دیده میشود، کنار رفتن سعود الفیصل، وزیر کهنهکار امور خارجه این کشور پس از چهار دهه است. کنار رفتن او به دلیل وضعیت نامناسب سلامت، چیز عجیبی نبود، اما انتخاب کسی خارج از خاندان سلطنتی به عنوان جانشین او غیرمنتظره بود.
عادل الجبیر، وزیر امور خارجه جدید، سفیر عربستان در ایالات متحده آمریکاست. احتمال دارد که انتخاب او دقیقا به دلیل آشناییاش با مناسبات داخلی تنها ابرقدرت جهان بوده باشد. عربستان سعودی و سایر کشورهای عرب خلیج فارس نگران چشمانداز توافق ایران و جامعه بینالمللی بر سر برنامه اتمی این کشور هستند که ممکن است به توسعه نفوذ منطقهای ایران بینجامد.
مخالفان بیپروائیهای پادشاه جدید
همزمان ارتقای مقام دو چهره اصلی عملیات نظامی در یمن، یعنی وزیران کشور و دفاع، به تمام منتقدان احتمالی این عملیات در درون خانواده سلطنتی این پیام را میفرستد که پادشاه ، بدون هرگونه تزلزلی به راهی که برگزیده، پایبند است.
احتمالا شایعاتی در مورد مخالفتهای پنهانی در درون خانواده سلطنتی وجود دارد. اما این مخالفتها احتمالا مربوط به امیران سالخورده ایست که در انتصابهای جدید نادیده گرفته شدهاند، یا کسانی که معتقدند انتصاب سمتهای عالی شتابزده صورت گرفته و مهلت دست یافتن به توافق در درون خانواده سلطنتی داده نشده است.
ملک سلمان، گویی این واکنشها را پیشبینی کرده و در فرمان انتصاب کوچکترین پسرش که نسبتا هم ناشناخته بود، نوشته که ارتقای او با موافقت اکثریت اعضای شورای بیعت خانواده سلطنتی صورت گرفته، یعنی شورایی که برای اطمینان یافتن از انتقال آرام قدرت تشکیل شده است.