آفتابنیوز : سرویس بینالملل- مقامات دولت اوباما میگویند که در هفتههای اخیر ایران به عبور از این خط قرمز نزدیک شده و پنتاگون این تهدید را پاسخ میدهد.
به گزارش «آفتاب» به نقل از پولتیکو، تنگه هرمز آبراهی باریک در امتداد سواحل غرب ایران که دسترسی به خلیج فارس و بنادر مهم صادرکننده نفت در کویت، عراق و عربستان سعودی را فراهم میآورد، دارای حساسیت ژئوپولتیکی فراوانی است.
به دنبال متوقفکردن یک کشتی شرکت مرسک تیگریس، توسط ایران حضور ناوهای جنگی آمریکا در یکی از شلوغترین آبراههای جهان افزایش یافته است. این ناوهای آمریکایی حالا به محافظت مسلحانه از کشتیهای باری آمریکایی مبادرت میکنند که در تنگه هرمز تردد میکنند. پنتاگون به همراهی بسیار شدید این شناورها در این منطقه اقدام میکند.
از تنگه استراتژیک هرمز روزانه حدود ۱۷ میلیون بشکه نفت عبور میکند که معادل ۳۰ درصد نفت انتقال یافته از طریق خطوط دریایی است.
عرض تنگه هرمز در باریکترین منقطه حدود ۳۳ کیلومتر است اما تنها محلی که برای عبور کشتیهای بزرگ مناسب باشد حدود سه کیلومتر عرض دارد.
روز گذشته وزیر دفاع آمریکا آشتون کارتر تائید کرد که به منظور جلوگیری از اقدامات ایران، کشتیهای آمریکایی تا مدتی توسط پنتاگون محافظت خواهند شد.
این اقدام آمریکا به منزله پشتیبانی نظامی از شناورهای کشورهای دیگر هم میتواند باشد. به گفته جف راسکه سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا، دغدغه اصلی آمریکا این است که آبراههای دریایی در این منطقه، باز و ایمن باشند. به گفته مقامات آمریکایی در اواخر ماه آوریل، چندین ناو جنگی ایران به سمت یک شناور باری آمریکا در این منطقه حرکت کردند.
اگر تنشها میان آمریکا و ایران افزایش یابد، تبدیل میشود به اولین برخورد نظامی میان این دو کشور، پس از 30 سال. در حالی که مذاکرات و روند دیپلماتیک دو کشور بر سر برنامه هستهای ایران پیشرفت خوبی داشته، اوضاع اما در میان آبهای خلیج فارس پر تنش و بغرنج شده است.
مقامات دولت اوباما در مصاحبههای خود با پولتیکو میگویند که به منظور کاستن از تنشها که منجر به کندشدن روند مذاکرات نشود، در انتخاب کلمات و مواضع خود بسیار محافظهکارانه عمل میکنند و به دنبال ایجاد بالانس و جلوگیری از تقابل دو کشور هستند.
این در حالی است که مقامهای ایرانی پیشتر گفتهاند که دلیل توقیف کشتی مرسک تیگریس، یک شکایت خصوصی در ارتباط با بدهی مالی شرکت مالک این کشتی بوده است و بعد از تسویه حساب و پرداخت بدهی میتواند ایران را ترک کند.
در سال ۲۰۱۱ شماری از مقامهای ایران تهدید کردند که در صورت تشدید تحریمهای بینالمللی علیه برنامه اتمی تهران، تنگه هرمز از سوی ایران بسته میشود. واشنگتن در همان زمان هشدار داد که نیروهای آمریکایی در صورت نیاز آمادگی دارند که رفت و آمد شناورها از تنگه هرمز را تضمین کنند.