آفتابنیوز : موضوع گفتگوی یک شنبه شبکه تلویزیونی فاکس نیوز با مایکل هایدن ، رئیس پیشین سازمان سیا و کریم سجادپور، کارشناس مسائل ایران در موسسه کارنگی به همین بحث اختصاص داشت.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما،مجری برنامه در ابتدا گفت، همانگونه که گفته شد آمریکا و پنج کشور دیگر درگیر در پرونده هسته ای ایران، آخرین دور گفتگوها را برای محدود کردن برنامه هسته ای این کشور در وین آغاز کرده اند. اما با بالاگرفتن انتقادها از توافق هم در واشنگتن و هم در تهران ، آیا این توافق شدنی است؟ با آغاز دور نهایی گفتگوها، کدام طرف دست بالا را در اختیار دارد؟
مایکل هایدن در پاسخ به این پرسش گفت: در ابتدا باید بگویم امیدوارم این دور از گفتگوها دور نهایی نباشد و امیدوارم گفتگوها دوباره تمدید شوند. به اعتقاد من ، متاسفانه باید بگویم ایرانی ها دست بالا را در اختیار دارند. و نگرانی من از این است که ما خودمان را در کنجی قرار داده ایم که به این باور برسیم هر توافقی از توافق نکردن بهتر است.
وی در پاسخ به این پرسش که: نظر شما درباره اینکه آقای ظریف ، وزیر امورخارجه ایران ، در یکی دو روز آینده وین را به مقصد تهران برای مشورت ترک می کند چیست؟ گفت :آمریکا پیشنهادهای سختی را مطرح کرده و وی (ظریف) به تهران باز می گردد تا دستور بگیرد.
در ادامه سجادپور هم در پاسخ به این پرسش که کدام طرف بیشتر به توافق نیاز دارد؟ گفت: ایرانی ها به علت شرایط بد اقتصادی و کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی ، و نیز میلیاردها دلاری که برای حمایت از رژیم بشار اسد در سوریه هزینه می کنند، بیشتر از طرف مقابل به این توافق نیاز دارند. اما رهبر عالی ایران همیشه بر شعار خود مبنی بر مقاومت در برابر آمریکا تاکید داشته است. در مقابل جان کری تلاش می کند میراث حل و فصل مناقشه را با ایران به نام خود و دولت اوباما به ثبت برساند. اصل سازمانی رژیم ایران، مقاومت در برابر آمریکاست لذا ایران بیشتر به این توافق نیاز دارد اما آمریکا بیشتر تمایل دارد این توافق به امضا برسد.
مایکل هایدن درباره سه موضوع اصلی که به گفته فاکس نیوز از بحث های اصلی در گفتگوهاست و عبارتند از بازرسی ها ، تحریم ها و تحقیقات گذشته گفت: همه این موضوع ها از اهمیت ویژه ای برخوردارند. اما درباره بازرسی ها باید گفت ما باید این توانایی را داشته باشیم که به هر مکانی در هر زمانی دسترسی پیدا کنیم. اگر ایرانی ها توافق را نقض کنند ، ما باید این توانایی را داشته باشیم که از آژانس بین المللی انرژی اتمی بخواهیم نگرانی مان را در هر زمان و مکانی در ایران بررسی کند.
اقتصاد ایران پس از یک بازه حدوداً 1 تا دو ساله پس از توافق، که طی آن به اصلاح زیربنای اقتصادی کشور پرداخته می شود به شدت رشد خواهد کرد و رشد اقتصادی بالای 4% را شاهد خواهیم بود.
سرمایه گذاری های سنگینی بر روی بخشهای زیربنایی اقتصادی کشور مانند کشاورزی و صنعت صورت خواهد گرفت و این مسئله در آینده باعث افزایش کارایی و بهرهوری بخش صنعت و کشاورزی خواهد شد و موجب کاهش تورم تولید خواهد شد.
با آزادتر شدن منابع ایران، ظرف مدت کوتاهی تحولات بزرگ منطقه ای را شاهد خواهیم بود و اخبار خوبی از سوریه، عراق، افغانستان، یمن و عربستان به گوش خواهد رسید.
با رفع تحریم ها و سرازیر شدن منابع مالی به سمت بازار ایران، بورس و به واسطه آن تولید رونق چشمگیری خواهد گرفت و ضررهای چندین ساله مردم در بورس به مرور جبران خواهد شد. رونق مجدد بورس موجب استحکام و پایداری هرچه تمام تر شاکله ی اقتصادی کشور می شود و این مسئله خود به مرور باعث افزایش ارزش ریال در برابر ارزهای خارجی می شود و پس از تک نرخی شدن قیمت دلار از سوی بانک مرکزی، قیمت دلار نیز به مرور کاهش خواهد یافت.
همکاری های صنعتی و علمی ایران با کشورهای اروپایی بویژه آلمان و همچنین کشور آمریکا به سرعت افزایش می یابد و با توجه به پتانسیل موجود و منابع انسانی موجود در ایران، این مسئله موجب تحول گسترده در بخش تکنولوژیک و توسعه فناوری در ایران خواهد شد.
احزاب متعادل و اصلاح طلب به شدت قدرت مند می شوند که نتایج آن را می توان در اولین انتخابات پیش رو (انتخابات مجلس شورای اسلامی) و پس از آن در انتخابات ریاست جمهوری مشاهده کرد.
گروه های افراطی و تندرو () تقریباً از صحنه سیاسی محو خواهند شد.