آفتابنیوز : روزنامه نیویورک تایمز آمریکا در گزارشی با اشاره به حصول توافق هسته ای میان ایران و گروه 1+5 نوشت: این توافق که بزرگترین دستاورد سیاست خارجی باراک اوباما است، به دنبال 20 ماه مذاکرات فشرده که طی روزهای گذشته به اوج خود رسیده بود بدست آمد.
این گزارش افزود: اعلام رسمی توافق عصر روز سه شنبه است، جاییکه وزرای خارجه ایران و 6 قدرت جهانی در دفتر سازمان ملل در وین جمع خواهند شد تا توافق نهایی را اعلام کنند.
براساس این گزارش، دیپلماتها فعلا از ارائه جزئیات بیشتر خودداری میکنند تا جان کری وزیر خارجه آمریکا و محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران سخنرانی کنند. انتظار میرود که اوباما نیز در واشنگتن سخنرانی عمومی داشته باشد، اقدامیکه که آغاز تلاشهای وی برای فروختن توافق به مردم و کنگره این کشور خواهد بود.
نیویورک تایمز به نقل از دیپلماتهای غربی که نخواستند نامشان فاش شود گزارش داد، همه مسائل مهم و بغرنج از جمله اینکه چه تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران(چه صادرات تسلیحات چه واردات) سرجای خود باقی میمانند حل شده است.
نیویورک تایمز در ادامه گزارش داد، توافق و ضمائم آن بیش از 80 صفحه است و در آن درباره جزئیات اینکه ایران طی 15 سال چه مقدار سوخت هستهای میتواند داشته باشد، برنامه تحقیقات و توسعه این کشور چگونه خواهد بود و تعداد سانتریفیوژها چه میزان باید باشد، رآکتورهای اراک و سایت فردو چگونه باید باشند توافق حاصل شده است.
این گزارش افزود: با این حال، جان کری و دیگر مذاکره کنندگان برای رسیدن به این توافق پذیرفتهاند که به طور اساسی ساختارهای هستهای در سایتهای اصلی ایران سرجای خود باقی بماند، هرچند که بسیاری از این تجهیزات منفک شده و انبار خواهد شد.
نیویورک تایمز تاکید کرد که شواهد نشان میدهد که ایران هرگز به خواستههای غرب مبنی بر از کار انداختن و بلااستفاده کردن تاسیسات و تجهیزات کلیدی خود تن نداده است.
این روزنامه آمریکایی در ادامه نوشت که این پیمان یک توافق سیاسی خواهد بود و نه یک توافق قانونی الزام آور. برخی از محدودیتهای برنامه هستهای ایران بعد از 10 سال شروع به لغو شدن خواهند شد و سپس بعد از 15 سال ایران آزاد خواهد بود به اندازه نیاز اوارنیوم غنی کند.
نیویورک تایمز تاکید کرد، اگرچه بعضی از مقررات و مفاد این توافق از جمله تحریمهای تسلیحاتی میتواند موجب منازعه و اختلاف در کنگره شود اما در مجموع شانس باراک اوباما برای جلب نظر کنگره بالاست.
حتی اگر مجلس نمایندگان و سنا هر دو به این توافق رای منفی دهند، وی میتواند این اقدام را وتو کند. احتمالا وی آرای لازم را برای وتو کردن مخالفت کنگره در اختیار خواهد داشت.
به گزارش فارس، اما وی به مشاوران گفته است که برای یک توافقی به این مهمی -که امیدوار است به پایان خصومت با کشوری منجر شود که مهم ترین مخالف آمریکا برای 35 سال بوده - نیازمند تاییدیه کنگره است.