آفتابنیوز : توافق هستهای میان ایران و قدرتهای جهانی عضو گروه 1+5 در حالی حاصل شد که ایران و ترکیه در منطقه بر سر موضوعاتی چون بحران های سوریه و یمن با یکدیگر دچار اختلاف نظر هستند. این موضوع در پیام تبریک وزیر امور خارجه ترکیه به ایران نیز آشکار بود چرا که وی از دولت ایران خواست تا رویکرد خود در قبال بحران سوریه را تغییر دهد.توافق هسته ای چه پیامی برای کشور همسایه، شریک تجاری دیرینه و همچنین رقیب سیاسی منطقه ای طولانی مدت ایران یعنی ترکیه خواهد داشت؟
به گزارش خرداد، موضوع میانجی گری ترکیه در مذاکرات هسته ای در سال های پیشین و انفعال آن کشور در حال حاضر در این موضوع مسئله ای است که روزنامه "تودی زمان" وابسته به جنبش "هزمت" به رهبری "فتح الله گولن" واعظ مذهبی منتقد اردوغان به آن پرداخته است. این روزنامه از این مسئله به عنوان تضعیف موقعیت و جایگاه ترکیه در منطقه اشاره کرده و می نویسد:"ترکیه در توافق هسته ای تاریخی روز سه شنبه هیچ گونه نقشی نداشت. این توافق سبب می شود تا توازن قوای شکننده در خاورمیانه به نفع ایران تغییر کند. ترکیه در این دور از مذاکرات در حالی نقشی نداشت که پیشتر در مه سال 2010 میلادی در کنار برزیل برای مسئله هسته ای ایران میانجی گری کرد. البته امریکا و سایر قدرت های غربی به این تلاش بی توجه بوداند و ایران نیز غنی سازی اورانیوم خود را ادامه داد. اکنون دولت ترکیه برخلاف گذشته با جانبداری فرقه ای از گروه ها و بازیگران سیاسی مختلف در منطقه سبب شده کشور به انزوا کشانده شود.
البته این روزنامه به نقل از "سینان اولگن" دیپلمات پیشین ترک و رییس مرکز اقتصاد و سیاست خارجی (ادام) ترکیه اشاره می کند که می توان اینگونه برداشت کرد که ترکیه در روند اخیر مذاکرات و حصول توافق نقشی نداشت چرا که نیازی به وجود یک میانجی نبود. او در این باره میگوید: "ایران و امریکا با یکدیگر به طور مستقیم مشغول گفتوگو بودند. تاثیر ترکیه در منطقه کاهش یافته اما این ربطی به افزایش نفوذ ایران در خاورمیانه ندارد. او در ادامه افزوده است که ترکیه نباید برای کسب منافع در نزاع های فرقه یا منطقهای وارد شود چرا که این موضوع به صلح و ثبات منطقه نیز آسیب میزند.
با این حال، "سهیم ییلدیز" سرمقاله نویس روزنامه "حریت" ترکیه نظری متفاوت دارد. او با اشاره به رقابت تاریخی میان ایران و ترکیه در منطقه از "ظهور ستاره اقبال ایران" در منطقه گفته و مینویسد:"ستاره ایران امروز در حال نمایان شدن است و سبب میشود تا آن کشور به یک بازیگر قابل توجه منطقهای تبدیل شود. اکنون بشار اسد رییسجمهوری سوریه حق دارد از توافق استقبال کند چرا که ایران کمک بیشتری به او ارائه خواهد کرد. اگر آنکارا هنوز خیال میکند که گزینه نظامی راهحل پایان بحران سوریه توافق هستهای چنین فکری را نقش بر آب کرد." این سرمقالهنویس ترک در ادامه اشاره میکند که "عبدالله گل" رییس جمهوری پیشین ترکیه نیز خواستار تجدیدنظر در سیاست منطقهای ترکیه شده است.