آفتابنیوز : محمدحسین کاویانی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: در حالی که سال گذشته سطح زیرکشت پنبه در کشور 90 هزار هکتار بوده است، امسال به حدود 55 هزار هکتار رسیده که ناشی از مقرون به صرفه نبودن کشت این محصول و عدم حمایت لازم از سوی وزارت جهاد کشاورزی است.
وی افزود: با توجه به سطح زیر کشت فعلی این محصول به نظر میرسد حدود 35 هزار تن پنبه محلوج در کشور تولید شود و با توجه به نیاز حدود 100 هزار تنی صنایع نساجی به این محصول، به حدود 65 درصد واردات پنبه نیازمندیم.
کاویانی خاطر نشان کرد: وضعیت کنونی پنبه در حالی اتفاق افتاده است که حدود 40 سال گذشته ایران نه تنها نیاز داخلی خود را تامین میکند بلکه تنها از استان گلستان صد هزار تن پنبه به 21 کشور جهان صادر میشد در حالی که هم اکنون تولید کل کشور به این رقم نمیرسد.
وی ادامه داد: در سال 1350 که هنوز نفت و درآمد آن برای کشور اثبات شده نبود، حجم بسیاری از درآمد ارزی کشور از طریق صادرات پنبه به دست میآمد.
افزایش قیمت برنج عامل کاهش تولید پنبه
کاویانی اظهار کرد: برنج در حال حاضر یکی از پرمصرفترین محصولات کشاورزی از نظر آب است که در حال حاضر وزارت جهاد کشاورزی با اتخاذ سیاست مناسب به کشاورزان توصیه کرده تا در غیر از استانهای مازندران و گیلان برنج نکارند اما وقتی که این وزارتخانه برای واردات برنج تعرفههای سنگین وضع میکند و قیمت برنج داخلی به حدود هفت تا هشت هزار تومان میرسد، دیگر نمیتوان مانع تغییر الگو کشت پنبهکاران استان گلستان برای تولید برنج شد چرا که آنها نهایتا با کنار گذاشتن هزینههایشان از تولید پنبه هکتاری دو میلیون تومان درآمد خواهند داشت در حالی که با کشت برنج میتوانند بیش از 10 تا حدود 20 میلیون تومان درآمد داشته باشند.
بی مهری به تولید کنندگان با افزایش واردات بدون تعرفه پنبه
مدیرعامل صندوق پنبه اظهار کرد: در حالی که قیمت هر کیلوگرم پنبه در بازار داخلی 4800 تا 5200 تومان و نرخ جهانی آن حدود 157 سنت است، اگر این محصول را با ارز مبادلهای وارد کنند، کیلویی حدود 5000 تومان تمام میشود و اگر آن را با ارز آزاد وارد کنند قیمتش به حدود 5700 تومان می رسد و هم اکنون وارد کنندگان هر کیلوگرم پنبه وارداتی را که عمدتا از ازبکستان وارد میشود، کیلویی 6500 تومان عرضه میکنند. اما با بیتوجهی مسوولان و قرار ندادن تعرفه مناسب برای واردات پنبه در آستانهی فصل برداشت شاهد افزایش بیرویهی واردات این محصول هستیم که میتواند روزهای سیاه پنبهکاران را سیاهتر از گذشته کند.