آفتابنیوز : به گزارش خبرگزاري فارس، محمد رضا حافظ نيا پيش از ظهر روز دوشنبه در ميزگرد علمي تحليل ژئوپلتيك مسائل هستهاي ايران كه در دانشگاه تربيت مدرس برگزار شده بود به تحليل ژئوپلتيكي مسائل هستهاي پرداخت و به مباحثي چون فلسفه ژئوپلتيكي فعاليت هستهاي، ساختارهاي نهادي متولي پديده هستهاي در سطح بينالمللي و بحران هستهاي ايران اشاره كرد.
وي بحران هستهاي ايران را به دو بخش حقوقي و ديپلماتيك و پيامدهاي ژئوپلتيكي بحران هستهاي تقسيم كرد و پيامدهاي ژئوپلتيكي بحران هستهاي ايران را شامل نقش تكنولوژي هستهاي در قدرت ملي، منزلت ايران در منطقه و جهان، حساسيتهاي مثبت و منفي در سطح منطقه به اين پديده و الگوي تعاملاتي ايران در منطقه عنوان كرد.
اين استاد دانشگاه در خصوص فلسفه ژئوپلتيكي فعاليت هستهاي به ديدگاههاي كلان در حوزه روابط بينالملل و در ارتباط با مولفه قدرت اشاره كرد و با بيان اينكه ديدگاههاي آرمانگرايي و واقعگرايي در مناسبات بينالمللي وجود دارد، گفت: در چارچوب نگرش واقع گرايانه به بحث قدرت صحبت از اين است كه در مفهوم قدرت ملي هر كشوري در جهان به دنبال حفظ موجوديت، منافع ملي، امنيت ملي و ارزشهاي خود ميباشد كه براي حفاظت از اين موارد نيازمند دستيابي به سطح قابل قبولي از قدرت ميباشد.
حافظ نيا قدرت را مولفه بنيادي در موجوديت كشورها خواند و افزود:زماني قدرت ملي را كالبد شكافي ميكنيم حداقل به 9 مولفه بنيادين دست مييابيم كه از آن بين 2 مولفه علم و تكنولوژي و نظامي در بحث هستهاي مورد توجه است.
وي مولفه علم و تكنولوژي را به نوعي تبيين كننده منزلت ژئوپلتيكي دولت در سيستم جهاني دانست و گفت: كشورهاي پيشرفته و قدرتمند عموما قدرتهايي هستند كه از لحاظ تكنولوژي در سطح توسعه يافتهاي قرار دارند.
استاد جغرافياي سياسي و ژئوپلتيك دانشگاه تربيت مدرس با اشاره به مولفه نظامي بحث هستهاي، سلاح اتمي را شاخص قدرت امروز دانست و تكنولوژي هستهاي را في نفسه خوب خواند و با بيان اين كه امروز جنگها از سطح كره زمين خارج شده، گفت: جنگلها امروزه نرمافزاري شده و قدرت نرم جايگزين قدرت سخت شده است.
حافظ نيا در مورد نهادهاي ساختاري متولي پديده هستهاي در سطح بينالمللي هم تاريخچهاي در خصوص تشكيل آژانس بين المللي انرژي اتمي ارائه كرد.
وي در مورد اظهارات رئيس جمهور كشورمان در خصوص رژيم صهيونيستي و تاثير آن بر دستيابي ايران به چرخه سوخت هستهاي هم گفت: دستيابي ايران به چرخه سوخت هستهاي از نوع صلحآميز و طبق NPT (منع توليد و گسترش سلاحهاي هستهاي) هيچ منع حقوقي ندارد.
به گفته حافظ نيا ايران در يك منازعه ژئوپلتيكي در صحنه بينالمللي گرفتار شده كه يك طرف آن قدرت جهاني و طرف ديگر ايران به عنوان قدرت منطقهاي قرار دارد كه قدرت جهاني ابزارهايي را در اختيار دارد كه حتي بر سازههاي حقوقي هم تاثير گذار است.
گفتني است اين ميزگرد از سوي هسته علمي دانشجويي جغرافيايي سياسي دانشگاه تربيت مدرس در سالن اجتماعات شهيد مطهري اين دانشگاه برگزار شد.