آفتابنیوز : به نقل از روابط عمومی هلال احمر؛ دکتر سیدامیر محسن ضیائی با اشاره به بازدید خود از محل حادثه همراه با وزیر بهداشت، گفت: کاملا مشخص است اگر این شرایط بخواهد در سالهای بعد نیز تکرار شود، درصدبالایی از وقوع حوادث مشابه خواهد بود.
وی گفت: یک جمعیت زیاد، در یک زمان مشخص و با هدف انجام کار مشترک با شرایط آب و هوایی خاص، خود بخود بستر ایجاد یک بحران خواهد بود.
رییس جمعیت هلال احمر، ضعف فرماندهی در عملیات حادثه منا را مشخص دانست و افزود: هر چند سعودیها از نظر تجهیزات و امکانات مجهز هستند، اما ظاهرا در چنین حوادثی مدیریت کلان میدانی واحد ندارند.
غفلت سعودیها در آموزش، مدیریت صحنه و فرماندهی میدانی
رییس جمعیت هلال احمر به مقالات ارائه شده در خصوص افزایش و بهبود زیرساختهای عربستان در فرآیند حج اشاره کرد و گفت: نکته مهمی که دولت سعودی از آن غافل شده ظرفیت نرم افزاری است، یعنی آموزشها و مدیریت صحنه و فرماندهی میدانی.
وی گفت: این نوع عملیاتها نیروی انسانی میخواهد، نیروی انسانی با هزینه و پول ایجاد نمیشود بلکه باید از نیروهای کارکشته و مسلط استفاده کرد. اگر هم نیست باید تربیت کرد یا آموزش داد. بسیاری از ظرفیتهای ایجاد شده در بحث حج توسط سعودیها بیشتر از آن است که بتوانند مدیریت کنند.
در مناسبات بین کشورهای اسلامی و بینالمللی به این فاجعه رسیدگی شود
رییس جمعیت هلال احمر افزود: وقتی کشوری به این تعداد از زائر ویزا میدهد و قبول میکند از آنان پذیرایی کند، اعلام اینکه اینگونه اتفاقات خارج از کنترل یا قضا و قدر بوده، قطعا پذیرفته نیست.
ضیائی با ارزیابی این حادثه از منظر علمی، گفت: در مناسبات بین کشورهای اسلامی و بینالمللی به این موضوع باید رسیدگی شود .
وی به این نکته که در حج تنها قسمتی از کار در حوزه اختیار هلال احمر است اشاره کرده و افزود: نیروهای هلال احمر باید همواره آمادگی لازم را برای مواجهه با سناریوهای مشابه داشته باشند.
ضیائی به تنظیم گزارشات لازم در این خصوص نیز پرداخت و گفت: در این گزارشات پیشنهاداتی در قالبهای مشخص باید به دستگاههای ذیربط داده شود.
کاهش ریسک حوادث تنها با آموزش امکان پذیر است
ضیایی به مراحل حادثه اشاره کرد و گفت: هر حادثهای دارای سه فاز قبل از حادثه یا همان کاهش ریسک، حین عملیات و ریکاوری است و کاهش ریسک را تنها با آموزشهای بیشتر و کیفیتر میتوان انجام داد.
وی آموزش مواجهه با بحران و خطرات حضور در اجتماعات را کاهش دهنده تلفات دانست و افزود: تجربه در اینجا حرف اول را میزند. هدف مرکز پزشکی حج و زیارت هلال احمر خدمت خالصانه و عاشقانه به ضیوف الرحمن است.
افزایش سهم پزشکان با تجربه در سال بعد
رییس جمعیت هلال احمر با اشاره به اینکه امسال تنها 30 درصد از کادر پزشکی محرم بودند، گفت: در سالهای بعد نیروهای با تجربه حتی از این هم باید بیشتر باشند.
وی با بیان اینکه تعداد زیادی از پزشکان و کادر درمانی پس از حادثه، فرصت رفتن به مسجد الحرام را هم نداشته اند، گفت: هر چند حضور در مسجد الحرام و مسجدالنبی هر ساعت و دقیقه و ثانیه اش ارزش دارد، اما باور کنید برابر روایت نقل شده از امام جعفر صادق (ع) خدمت شما در بیمارستان به زائرین کم از حضور در مسجد الحرام نیست.
ضیائی در خاتمه با اشاره به اینکه خدمت شما، خدمت بزرگی است و اجر بسیاری دارد، گفت: هر عملیات و اقدام شما باید قابلیت مستندسازی، انتشار و تولید علم به جهت انتقال به آیندگان را داشته باشد.