کد خبر: ۳۲۷۹۱۴
تاریخ انتشار : ۰۸ آبان ۱۳۹۴ - ۱۲:۳۲

پایان مذاکرات کارشناسی ایران و 1+5 در وین

نشست وین 2 با حضور وزیران خارجه،ایران، لبنان، عراق، روسیه، آمریکا، فرانسه، عربستان، اردن، عمان، ترکیه، مصر، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا ،قائم مقام وزیر خارجه چین و نماینده سازمان ملل در امور سوریه در یکی از تاریخی‌ترین و قدیمی‌ترین هتل‌های شهر وین آغاز شد.
آفتاب‌‌نیوز :
مذاکرات کارشناسی و فنی ایران و 1+5 که از روز پنج‌شنبه به مدت دو روز در وین آغاز شده بود پایان یافت.

هیات‌های فنی ایران و 1+5 و نیز آمریکا که از روز پنج‌شنبه برای شرکت در نشست وین درباره سوریه در اتریش جمع شده‌اند در حاشیه این نشست درباره آخرین هماهنگی‌ها و فراهم کردن زمینه‌های اجرای برجام گفت‌وگو کردند.

برخی از موضوعات فنی از جمله بازطراحی اراک، چگونگی کاهش سانتریفیوژها و نیز اطمینان حاصل کردن آژانس و 1+5 از اینکه سانتریفیوژهای IR1 در طول اجرای هشت ساله برجام ارتقاء پیدا نکنند و یا چگونگی اندازه‌گیری سو سانتریفیوژهای نسل IR1 و نیز برطرف کردن برخی از نکات مبهم در رابطه با سند رسمی اراک و همچنین چگونگی حل و فصل موضوع PMD و قطعنامه‌ای که قرار است که از سوی 1+5 در رابطه با اعلام پایان سوالات آژانس در مورد مسائل گذشته و حال به شورای حکام تا قبل از اجرای برجام ارائه شود موضوعاتی هستند که هیات‌های فنی دو طرف طی این دو روز مورد بحث و بررسی قرار دادند.

بر اساس برجام، طرف مقابل معتقد است در طی اجرای برجام این امکان وجود دارد که سانتریفیوژهای IR1 که قرار است جایگزین سانتریفیوژهای خراب همان نسل شود ممکن است در طی این سال‌ها و در فرآیند تولید ارتقاء پیدا کنند و مثلا سو آنها که یک است به 1.5 ارتقا یابد. از این رو مهم است که مکانیزمی را برای تولید و جایگزینی سانتریفیوژهایی که قرار است در طی اجرای برجام جایگزین شوند دو طرف طراحی کنند.

همچنین در مورد رابطه با اندازه‌گیری سو سانتریفیوژهای نسل اول (IR1)، طرف مقابل معتقد است که باید فرمولی میان ایران و آژانس به طور مشترک به دست آید که معیارها برای تعیین سو سانتریفیوژها یکی باشد و تفاوتی میان این معیارها میان ایران و آانس نباشد.

همچنین در بحث همزمانی اقدامات فنی و هسته‌ای ایران متناسب با لغو و توقف تحریم‌ها علیه ایران در این مذاکرات گفت‌وگو شد.

منابع نزدیک به هیات مذاکره‌کننده ایران در رابطه با قطعنامه‌ای که قرار است از سوی 1+5 در رابطه با اعلام پایان سوالات و ابهامات آژانس در مورد مسائل گذشته و حال به شورای حکام ارائه دهد نیز در این دو روز گفت‌وگو کردند.

با توجه به اینکه موضوع مسائل گذشته و حال اکنون در دست بررسی آژانس است تا 15 دسامبر (آذرماه) آژانس باید گزارش نهایی و ارزیابی خود را از روند تحقیقاتش به شورای حکام ارائه کند.

منابع نزدیک به هیات مذاکره‌کننده ایران در رابطه با قطعنامه‌ای که قرار است از سوی 1+5 در رابطه با اعلام پایان سوالات و ابهامات آژانس در مورد مسائل گذشته و حال به شورای حکام ارائه دهد نیز در این دو روز گفت‌وگو کردند.

با توجه به اینکه موضوع مسائل گذشته و حال، اکنون در دست بررسی آژانس است و تا 15 دسامبر گزارش نهایی و ارزیابی خود را از روند تحقیقاتش به شورای حکام ارائه کند نیاز است تا آرام آرام مذاکرات و رایزنی‌های مشترک در رابطه با محتوای قطعنامه‌ای که قرار است موضوع پی‌.ام‌.دی را خاتمه دهد میان دو طرف به بحث گذاشته شود تا بعد از ارائه گزارش آژانس درباره پی‌.ام‌.دی، زمان زیادی برای این قطعنامه گذاشته نشود و بتوان هر چه سریعتر برای اجرای برجام آماده شد.

نشست بعدی شورای حکام در سال 2015 قرار است 15 دسامبر برگزار شود و از آنجایی که گزارش‌های مدیرکل باید دو هفته قبل از نشست در اختیار 35 عضو شورای حکام قرار گیرد بنابراین نیاز است تا گزارش ارزیابی نهایی آژانس درباره مسائل گذشته و حال اواخر نوامبر یا اوایل دسامبر منتشر شود.

با وجود آنکه ایران و 1+5 در رابطه با پیش‌نویس سند رسمی بازطراحی اراک به تفاهم‌های قابل توجه‌ای رسیده‌اند و نقطه لاینحل باقی‌مانده‌ای در این بحث وجود ندارد اما برخی منابع نزدیک به هیات مذاکره‌کننده ایران از احتمال برگزاری جلسه‌ای دیگر در سطح کارشناسی در رابطه با اراک خبر می‌دهند. این جلسه ممکن است به زودی در یکی از پایتخت‌های کشورهای گروه 1+5 برگزار شود.

به گزارش ایسنا،‌ در مذاکرات کارشناسی دو روز گذشته در وین،‌ حمید بعیدی‌نژاد سرپرست هیات کارشناسی ایران را بر عهده داشته است و هیات فنی آمریکا و نیز هلگا اشمید و نیز نماینده‌ای از سوی اتحادیه اروپا همزمان در این نشست به نمایندگی از 1+5 حضور داشته‌اند.

همچنین محمدجواد ظریف و جان کری در رابطه با برخی موضوعات و هماهنگی‌ها برای اجرای برجام با یکدیگر دیدار و گفت‌وگو کردند.
مذاکرات کارشناسی ایران و 1+5 در ادامه مذاکرات دو جانیه وزیران خارجه ایران و امریکا که عصر روز پنجشنبه برگزار شد شب گذشته برگزار و امروز نیز دنبال می‌شود.

به گزارش ایسنا به وین، وزیران خارجه ایران و آمریکا عصر پنج شنبه با هدف تبادل آخرین اقدامات و تحولات در چارچوب اجرای برجام به ویژه در راستای هماهنگی آخرین نکات باقی مانده از مباحث سند بازطراحی راکتور اراک دیدار کردند.

نشست بین‌المللی "سوریه" برای اولین بار با حضور ایران و کشورهای موثر در سطح منطقه‌ای، فرامنطقه‌ای و بین‌المللی در هتل "امپریال" وین آغاز شد.

به گزارش ایسنا به وین، نشست وین 2 با حضور وزیران خارجه،ایران، لبنان، عراق، روسیه، آمریکا، فرانسه، عربستان، اردن، عمان، ترکیه، مصر، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا ،قائم مقام وزیر خارجه چین و نماینده سازمان ملل در امور سوریه در یکی از تاریخی‌ترین و قدیمی‌ترین هتل‌های شهر وین آغاز شد.

ترتیب چینش جای نشستن وزرای خارجه حاضر در اجلاس نه بر اساس حروف الفبا بلکه بر اساس ارشدیت وزرا است. بدین ترتیب وزرایی که سابقه حضور در سمت وزارت را به مدت طولانی تر دارند در صدر جلسه و وزرای با سابقه کمتر وزارت در امتداد میز نشسته‌اند. بر همین اساس، وزیر خارجه کم سابقه سعودی آخرین نفر در کناره میز است. این یک روش مرسوم در تشریفات دیپلماتیک است.

هتل امپریال حدود دو قرن پیش توسط یک معمار ایتالیایی ساخته می‌شود و هنوز بعد از سال ها که این کاخ به هتل تبدیل شده است معماری آن بخشی از فضای لوکس و منحصر به فرد است. این هتل از سال‌های 1863 به بعد محل زندگی دوک‌ها و دوشس‌های اتریشی بوده است و از حدود 1873 به بعد به هتل تبدیل شده است. در راهروها و سالن‌های طبقه همکف و لابی که در دو روز گذشته مملو از خبرنگاران، دیپلمات‌ها و ماموران امنیتی هیات‌های سیاسی است، تابلوهایی نصب شده که نشان می‌دهد شخصیت‌های معروف سینمایی و سیاسی زیادی از مایکل جکسون گرفته تا آنگلا مرکل صدراعظم آلمان در این هتل اقامت داشته‌اند.

این هتل در طی سال‌ها همواره برای برگزاری نشست‌ها و مجامع مهم بین‌المللی نیز مورد توجه بوده است و اکنون "امپریال" بعد از "کوبورگ" دومین هتل بزرگ و تاریخی وین، میزبان یکی دیگر از مذاکرات مهم بین‌المللی است که در آن ایران نقش مهم و کلیدی خواهد داشت.

نشست وین 2 در ادامه نشست نخست که هفته گذشته در اتریش برگزار شد در حالی برگزار می شود که هم چنان حملات هوایی روسیه به مواضع داعش در سوریه ادامه دارد و مسکو توانسته در یک ماه اخیر پیشرفت قابل توجهی در عقب نشینی داعش از برخی مناطق یا متلاشی کردن مواضع آنها داشته باشد.

مسکو پیش از تصمیم برای همراهی سوریه در مقابله با داعش، مذاکرات سیاسی را با هدف رسیدن به یک راه حل برای پایان دادن به بحرانی خطرناک در منطقه آغاز کرد اما این مذاکرات مثل تمامی مذاکرات قبلی طی چهار سال گذشته به نتیجه نرسید. با این حال روسیه خیلی زود به این نتیجه رسید که راه حل نظامی بدون پیگری مسایل در بعد سیاسی پاسخگو نخواهد بود و به پیچیدگی مساله احتمالا دامن می زند.

اما تلاش برای برگزاری نشست دیگری درباره سوریه این بار از سوی مسکو با تفاوت ها و تغییراتی همراه بود و آن دعوت از ایران برای شرکت در این نشست به عنوان یکی از مهم ترین کشورهای با نفوذ در منطقه بود. انتظار می رفت که این دعوت به طور طبیعی با مخالفت آمریکا، عربستان و دیگر هم پیمانان آنها در منطقه مواجه شود ولی مواضع این کشورها در چهار هفته گذشته نشان داد که همه طرف‌ها گام‌هایی ولو کوچک نه در عمل بلکه در مواضع‌شان برای حل و فصل مرضی الطرفین برداشته اند.

طرف های مخالف دولت سوریه طی سال های اخیر آرام آرام از مواضع اولیه خود عقب نشسته‌اند و اکنون شاهد چرخش این کشورها در آخرین موضع‌شان مبنی بر برکناری بشار اسد از قدرت هستیم. آنها پذیرفته اند که اسد می تواند در دوره انتقالی در قدرت باشد اما بعد از آن نه. هم چنین زمان این دوره انتقالی محل مناقشه است. با وجود آنکه طرف‌های مختلف به نظر بر راهکار برگزاری انتخابات برای تعیین تکلیف آینده سوریه اتفاق نظر دارند اما هنوز جدیت و اراده سیاسی و واقعی برخی طرف ها ازجمله آمریکا و عربستان محل تردید است. از این رو نشست وین 2 با هدف ارزیابی جدیت کشورهای موثر در بحث سوریه برگزار می‌شود و نباید از این نشست هر چند که کشورهای موثری از جمله روسیه،َ امریکا، عربستان و ایران در آن حضور دارند انتظار معجزه داشته باشیم. این احتمال که در پایان روز جمعه همگان دست خالی به پایتخت هایشان بازگردند وجود دارد.

به گزارش ایسنا، هتل امپریال خیلی دورتر از هتل کوبورگ نیست. با این حال این هتل بر خیابان اصلی قرار گرفته است از این رو خبرنگاران و تصویربرداران در پیاده رو مقابل هتل مستقر شده اند. تعدادی از خبرنگاران در لابی هتل مستقر هستند اما رفت و آمدشان با حضور هیات های سیاسی محدود است.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
خبرهای مرتبط
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین