آفتابنیوز : سفر وزیر امور خارجه ایران ، پورتر گاس رئيس سازمان سيا و دان حالوتس رئيس ستاد مشترك ارتش اسرائيل به ترکیه به همراه چرخش در موضع گیری مقامات ترک ،اتاق گفتگو در باره پرونده هسته ای ایران را به خانه همسایه شمال غربی تهران منتقل کرده است.
منوچهر متکی کوشید تا با ابلاغ پیام مودت آمیز رئیس جمهور جدید ایران و نیز رایزنی با مقامات آنکارا، حمایت ترک ها از حل و فصل مسالمت آمیز پرونده هسته ای ایران را کسب کند.
سفر "پورتر گاس" رئيس سازمان سيا به آنكارا با هدف بررسي موضع تركيه و نقش اين كشور در پرونده هستهاي ايران و افزایش رایزنی واشنگتن-آنکارا در اتخاذ سیاست اصولی در قبال تهران صورت گرفت.
و حال رئيس ستاد مشترك ارتش اسرائيل به آنکارا رفته است تا نگرانيهاي اسرائيل از تحولات منطقهاي به ويژه ايران را به همسایه شمالی ایران متذکر شود.
سیاست ترکیه در قبال پرونده هسته ای ایران در ماه های اخیر شاهد چرخش در مواضع و ابراز نگرانی از فعالیت های هسته ای تهران بوده است.ماه گذشته وزير امور خارجه تركيه اعلام کرد آنکارا از حق تهران براي دستيابي به برنامه هستهاي براي اهداف صلحآميز حمايت ميكند.
عبدالله گل گفت: اما مقامات ايران بايد به وضوح حسننيت خود را نشان دهند و جامعه جهاني را متقاعد كنند كه قصد توليد تسليحات هستهاي ندارند.
این در حالی است که مقامات ترک صراحتا ایران را در ردیف "نگرانی های امنیتی "ترکیه قرار داده اند و دستيابي ايران به سلاح هستهاي را خطري براي این کشور می خوانند. ترک ها خود را در نگرانی آمریکا و اسرائیل از فعالیتهای هسته ای ایران سهیم و شریک می دانند و کوشیده اند ایران هسته ای را نه یک خطر بالقوه که یک تهدید بالفعل برای آنکارا قلمداد کنند.
در آبان سال جاری سازمان امنيت ملي ترکيه در گزارش سالانه خود فعاليت هاي هسته اي ايران و تشکيل يک کشور کرد در شمال عراق،را به عنوان اساسي ترين نگراني هاي ترکيه توصيف کرد.به ادعای این گزارش نخستين نگراني فعاليت هاي هسته اي ايران و پيشرفت هاي نظامي اين کشور در زمينه ساخت موشک هاي دوربرد قادر به حمل کلاهک اتمي است که مي توانند تمام ترکيه را هدف قرار دهند.
همزمان با انتشار این گزارش ژنرال حلمی ازکوک رئیس ستاد ارتش و وزیر دفاع ترکیه فعالیتهای هستهای ایران را نگران کننده توصیف کرد و گفت فعالیتهای اتمی ایران تهدید بزرگی برای ترکیه محسوب میشود.
هفته گذشته نیز وزیر دفاع ترکیه پیشرفت های موشکی ایران را تهدیدی برای کشورش توصیف کرد و خواستار افزايش بودجه نظامي آنکارا شد.
شواهد امر نشان دهنده آنست که آنکارا با وارد کردن کنشگران فرامنطقه ای در میدان دیپلماسی هسته ای ایران –همچون آمریکا و اسرائیل – علاوه بر آینکه به تقویت مناسبات استراتژیک خود با متحدانش می پردازد ، درصدد شناسایی خود به عنوان یک بازیگر منطقه ای پرونده هسته ای ایران و قرار گرفتن در جایگاه خط مقدم مخالفین منطقه ای از پدیده ایران هسته ای است.
افزایش حجم رایزنی های آمریکا و اسرائیل با مقامات ترکیه و انتشار اخبار ضد و نقیضی پیرامون بهره گیری از خاک ترکیه برای حمله نظامی احتمالی به ایران علاوه بر اینکه آنکارا را به اتاق گفتگوی دیپلماتیک بدل کرده، آن را به خط مقدم جبهه نظامی علیه تاسیسات هسته ای ایران تبدیل خواهد کرد.