آفتابنیوز : کاظم جلالی مخبر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در خصوص پیشنهاد روسیه و بیانیه وزارت خارجه این کشور در تاکید بر این پیشنهاد گفت: اصل مشارکت در مباحث هستهای پسندیده است و جمهوری اسلامی ایران نیز از قبل اعلام کرده که با مشارکت کشورها در مباحث هستهای خود کاملا موافق است، اما باید حدود مشارکت تعریف شود.
وی افزود: اگر معنای مشارکت سلب حقی از جمهوری اسلامی ایران باشد بدین معنا که بخشی از حقوق هستهای خود برخوردار نشویم و حقوقمان تضییع شود طبعا چنین امری مورد پذیرش جمهوری اسلامی ایران نخواهد بود.
جلالی با اشاره به اینکه اصل پیشنهاد روسیه به صورت مدون و با جزییات به جمهوری اسلامی ایران نرسیده است و در این موقعیت نمیتوان آن را تجزیه وتحلیل کرد افزود: اگر مقصود از مشارکت این است که غنیسازی در روسیه انجام شود و جمهوری اسلامی ایران نیز هیچ نقشی در پروسه نداشته باشد معنای این حرف این است که این همه مذاکره و اقدامات اعتماد ساز و حجم بالای صرف بودجه و هزینه باید نادیده گرفته شود، به هیچ عنوان در راستای منافع ملی جمهوری اسلامی ایران نیست.
وی در خصوص تاکید غرب بر طرح روسیه گفت: به نظر میرسد که آمریکاییها پروژه تنگتر کردن حلقه اجماع جهانی علیه جمهوری اسلامی ایران را تعقیب میکنند و در گام نخست اروپاییها را در کنار خود قرار دادند.
جلالی افزود: در ابتدای باز شدن مباحث هستهای ایران فرانسه و آلمان در کنار آمریکا نبودند و بلکه در مخالفت با سیاست یک جانبهگرایی آمریکا در عراق با باز شدن پرونده جدید در خاورمیانه مخالف بودند و مذاکره با ایران درمورد مباحث هستهای در چنین فضایی شکل گرفت.
استقبال از طرح روسیه پروژهای است برای نزدیک کردن روسیه به اجماع جهانی که توسط آمریکاییها و اروپاییها تعقیب میشود.
وی به تغییر شرایط این دو کشور در ماههای اخیر اشاره کرد و گفت: با تغییر حاکمیت در آلمان، مواضع وزارت خارجه این کشور به آمریکا نزدیک شده است، فرانسه هم نشان داد که با توجه به مشکلات داخلی ترجیح میدهد که در سیاستهای خاورمیانهای در کنار آمریکا قرار بگیرد و نمونه آن در مورد سوریه و لبنان قابل مشاهده است.
نماینده مردم شاهرود افزود: به نظر میرسد استقبال از طرح روسیه پروژهای است برای نزدیک کردن روسیه به این اجماع جهانی که توسط آمریکاییها و اروپاییها تعقیب میشود.
رییس گروه دوستی پارلمانی ایران و روسیه تاکید کرد: ما از آنجا که خواهان یک روسیه دارای قدرت نفوذ در جامعه جهانی هستیم و به پلورالیسم قدرت معتقدیم فکر می کنیم این به نفع روسها نخواهد بود که به سمت اجماع جهانی علیه جمهوری اسلامی ایران بروند یا با پیشنهادشان برای این اجماع فتح باب کنند.
وی با تاکید بر لزوم متوازن بودن سیاست نگاه به شرق جمهوری اسلامی ایران افزود : نگاه یک جانبه به شرق نمیتواند مباحث ما را حل و فصل کند.
جلالی با اشاره به ضرورت ادامه مذاکره با روسها در خصوص ورود روسیه به میز مذاکرات ایران و اروپا گفت: ما با روسها روابط استراتژیک داریم و قرار گرفتن روسیه در مذاکرات ایران و اروپا نه به نفع روسیه است و نه ایران.
مخبر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در خاتمه تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران در سیاست اصولی خود بر این نکته تاکید دارد که با هر کشوری که خواهان حل مساله باشد، آماده گفتوگو و مذاکره است.