آفتابنیوز : ولی الله سیف، رئیس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران نخستین نتیجه اجرای برجام را کاهش 10 تا 15 درصدی هزینه مبادلات ذکر کرد و گفت: کاهش این هزینه ها به رقابتی شدن کالاهای تولید داخل کمک می کند.
سیف در حاشیه نشست شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی در جمع خبرنگاران اظهار داشت: فعالان اقتصادی کشور باید در مجامع بین المللی با سهولت کار کنند.
وی افزود: روز گذشته نخستین روز اجرای برجام بود که بانک مرکزی تصمیم گرفت برای اطمینان کارگزاران بین المللی از عادی شدن فضای اقتصادی، بخشی از منابع محدود شده خود را جابجا کند.
رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: بر این اساس، بانک مرکزی در روز گذشته بخشی از منابع بلوکه شده خود را از چند بانک به چند بانک دیگر منتقل کرد؛ بخشی از این نقل و انتقال ها عملیاتی شد و پاسخ بخشی نیز به دلیل تعطیلی روز گذشته کشورهای اروپایی، هنوز اعلام نشده است.
وی اضافه کرد: بر این اساس بانک مرکزی از روز گذشته بخشی از منابع بلوکه شده خود را از یک بانک در ژاپن به بانک دیگر در آلمان برد و در یک مورد دیگر بخشی از پول بلوکه شده خود در کره جنوبی را به بانک ملی امارات که در گذشته در تحریم بسر می برد، منتقل کرد.
وی تصریح کرد: چند مورد از این نقل و انتقالات پول عملیاتی شده و در مواردی که هنوز پاسخی در مورد انتقال پول به درخواست ایران دریافت نشده، به این علت بود که روز گذشته روز تعطیل در بانکهای اروپا به شمار می رفت.
سیف ادامه داد: این اقدام بانکهای دنیا برای تاخیر کوتاه در نقل و انتقالات پول به درخواست ایران اقدام عجیبی نیست، چرا که مجموعه راهنمایی های مربوط به برجام به تازگی منتشر شده و بانکها با این روشهای اجرایی آشنایی لازم را نداشتند اما به تدریج این کار سرعت بیشتری می گیرد.
سیف در پاسخ به این پرسش که فلسفه جابه جایی پول از بانک ژاپنی به بانک اروپایی چه بود افزود: این کار برای اطمینان پیدا کردن از اینکه بانکهای کارگزار مفهوم رفع تحریم را به درستی درک کنند، صورت گرفت تا بانکهای کشور متوجه شوند که می توانند دستور صادر کنند و برای جابجایی منابع اختیار داشته باشد.
وی در مورد منابع ارزی بلوکه شده ای که با اجرای برجام آزاد می شوند گفت: بر اثر رفع تحریم ها و اجرایی شدن برجام، 32 میلیارد دلار از منابع ارزی بلوکه شده ایران آزاد می شود که 28 میلیارد دلار آن متعلق به بانک مرکزی و 4 میلیارد دلار آن متعلق به دولت است که تبدیل به ریال و به خزانه واریز می شود.
سیف در مورد نوع استفاده از این منابع ارزی نیز گفت: جهت گیری و سیاست اصلی، حمایت از تولیدات داخل است که در هزینه کردن این منابع به این اولویت توجه خواهد شد.
محسن جلال پور، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی نیز در حاشیه این مراسم به خبرنگاران گفت: باید به دنبال اقتصاد رقابتی پیش برویم که لازمه این امر، بهبود فضای کسب و کار در کشور است.
محسن جلال پور در ارتباط با اولویت های اقتصاد پس از برجام، گفت: در پسابرجام باید به سمت یک فضای رقابتی در کشور حرکت کنیم.
وی ادامه داد: مهمترین خواسته فعالان بخش خصوصی، بهبود فضای کسب و کار است و امیدواریم تا زمان رسیدن به این شرایط، حفظ بنگاه ها و حراست از آنها در اولویت قرار گیرد.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی گفت: راهبرد ما در درازمدت باید اقتصاد مقاومتی باشد؛ اقتصادی که روی پای خود بایستد و کشور را به توسعه پایدار برساند.
** خبر گشایش یک هزار ال سی موثق بودرئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران گفت: خبر گشایش یک هزار ال.سی (اعتبار اسنادی) در نخستین روز اجرای برجام، پیشینه داشت و موثق بود.
رئیس اتاق ایران افزود: روز گذشته بعضی بانک ها تعطیل نبودند و گشایش ال سی انجام شد و به این ترتیب گشایش ال سی در برخی بانک ها آغاز شد.
جلال پور با اشاره به اینکه در حال حاضر پرونده بیش از یک هزار ال سی برای گشایش باز است، افزود: به عنوان نمونه، بانک صنعت و معدن روز گذشته (یکشنبه) گشایش 14 ال سی به مبلغ 100 میلیون یورو را اعلام کرد.
به گفته وی اتاق بازرگانی از دو ماه پیش مجموعه ها و افراد مرتبط با گشایش ال سی را گرد هم جمع کرد و قرار شد از نخستین روز اجرای برجام بیش از یک هزار ال سی گشایش یابد.
وی ادامه داد: هفته گذشته جلسه نهایی را با حضور نمایندگان سیستم بانکی کشور برگزار کردیم و آنها اعلام کردند که یک هزار ال سی آماده گشایش روی میز دارند.