آفتابنیوز : در شرایطی که وضعیت ردصلاحیتهای اصلاحطلبان نشان از گره کور در ادامه سیاستورزیهای این جناح دارد همچنان اصلاحطلبان با هر ظرفیت قابل استفادهای که دارند تصمیم به شرکت در انتخابات گرفتهاند. استفاده از نیروهای کمتر شناختهشده از نظر این فعال سیاسی اصلاحطلب میتواند جا را برای افراطگرایان در مجلس آینده تنگ کند.
به گزارش آفتاب،او همچنین اشاره میکند که تبیین شرایط برای مردم از یک سو و تعدیل انتظارات از سوی دیگر از وظایفی است که اصلاحطلبان برای انتخابات باید به عهده بگیرند.
متن کامل گفتوگوی روزنامه اعتماد با فیضالله عربسرخی:
اصلاحطلبان با توجه به نتایج ردصلاحیتها چطور تلاش میکنند که برای ٢٩٠ کرسی نامزد ارایه کنند؟
تلاش اصلاحطلبان برای تشکیل مجلسی است که کرسیهای آن را جمعی فرهیخته، کاردان و دستپاک پر کنند و برای تحقق این هدف گام اول این است که افراطگرایانی که جز تخریب، حذف و ایجاد تنش در داخل و خارج، هنری ندارند به مجلس راه پیدا نکنند. بنابراین هدف مورد انتظار متشکل از گامهایی است که هنوز راه برای تحقق برخی از آنها باز است. سیاست به همه ما آموخته است که نگرشهای صفر و صد را کنار بگذاریم و اهداف بلندمدت را در زمانهای طولانی تعقیب کنیم.
نتایج اولیه احراز صلاحیتها برای انتخابات مجلس اعلام شد و بسیاری از چهرههای برجسته اصلاحطلب امکان شرکت در انتخابات را ندارند و گفته میشود که اصلاحطلبان نمیخواهند صحنه انتخابات را ترک کنند. آیا با استفاده از نیروهای خاکستری اصلاحطلب میتوان هویت اصلاحطلبانه لیست را تامین کرد؟ به هر حال اصلاحطلبان تاکنون تاکید کردهاند که هویت اصلاحطلبانه لیست از اهمیت ویژهای برخوردار است. چه سازوکاری برای تحقق این امر وجود دارد؟
نیروهای شناختهنشده فراوانی در عرصه حضور دارند که با وجود دارا نبودن ارتباط تشکیلاتی با اصلاحطلبان، از تفکر اصلاحطلبی برخوردار هستند و با حمایت و معرفی اصلاحطلبان میتوانند نقشی مثبت و سازنده ایفا کنند هرچند از شهرت و تجربه کافی در این زمینه برخوردار نیستند اما لااقل میتوانند با حضور در مجلس جا را برای افراطگرایان تنگ و اجرای برنامههای تخریبی آنان را با مشکل مواجه کنند.
آیا پیشزمینه و ابزار لازم برای بستن لیست حداقلی وجود دارد؟
هرچند با لیست متشکل از چهرههای گمنام و بیتجربه در عرصه سیاسی نمیتوان همه اهداف را محقق کرد اما برای یک جبهه سیاسی که راهی جز صندوق رای نمیشناسد ترک صحنه انتخابات غیرقابل قبول است. حضور درصحنه و تبیین شرایط برای مردم و تعدیل انتظارات از یکسو و تلاش در معرفی نیروهای کمتر شناختهشده و کمتجربه به مردم برای جلب رای آنان از دیگر سو، روشی است که اصلاحطلبان آن را تجربه کرده و بعضا نتایج قابل قبولی نیز اخذ کردهاند.
شناسایی نیروهای خاکستری در شرایط فعلی اهمیت ویژهای دارد؟ این شناسایی باید چه فاکتورهایی داشته باشد؟ از این نظر که اصلاحطلبان یک بار تجربه تلخ انتخابات شورای شهر را داشتهاند. چه باید کرد تا آن اتفاق دوباره در مجلس شورای اسلامی تکرار نشود؟
در میان نیروهای کمتر شناختهشده و احیانا کمتجربه امکان خطا شبیه آنچه در شورای شهر تهران اتفاق افتاد قابل پیش بینی است اما این احتمال باعث کنار کشیدن از انتخابات نمیشود بلکه ضرورت دقت و هوشیاری را بیشتر میکند تا از ضریب خطا کاسته شود هرچند هیچوقت نباید انتظار صفر شدن ضریب خطا را داشت.
اصلاحطلبان چه راهبردی دارند برای اینکه بتوانند پایگاه اجتماعیشان را پای صندوقهای رای بکشانند؟ ضمن اینکه به هر حال انتخابات مجلس تفاوت بنیادینی با انتخابات ریاستجمهوری دارد و اصلاحطلبان در این مورد سختتر میتوانند پایگاه اجتماعی خود را پای صندوق رای بکشانند.
مساله میزان مشارکت مردم در انتخابات باید در عمل به دغدغه همه علاقهمندان کشور و نظام تبدیل شود اما چنین نیست زیرا یکی از راههای عمده در توسعه مشارکت مردم، اجازه حضور سلایق مختلفی است که در باور به نظام و قانون اساسی با هم مشترک هستند. اما هم اصلاحطلبان و هم رایدهندگان آن به خوبی دریافتهاند که با حضور در کنار صندوقهای رای عملا بازی آنان را برهم میزنند و در عمل بازی تخریبی افراطیون را از کارایی ساقط میکنند.
چه تضمینی وجود دارد که لیست کمتر شناختهشده از اصلاحطلبان رای بیاورد؟ به هر حال برای این مشکل هم باید چارهای اندیشید.
تضمینی برای موفقیت هیچ لیستی وجود ندارد حتی وقتی چهرههای تماما شناختهشده هم حضور داشته باشند رایآوری تضمینشده نیست، بلکه مجموعه تلاشها برحسب اینکه چقدر موفق به اقناع افکار عمومی بشوند میزان رایآوری را بالا میبرند.
برنامه جامع اصلاحطلبان برای ارایه در زمان تبلیغات و اجرا در مجلس دهم توسط چه افرادی نگارش شده است؟ نام افراد چیست؟
برنامه انتخاباتی اصلاحطلبان از هر حیث توسط شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان برنامهریزی و اجرایی خواهد شد و هر بخش از برنامه در کمیتههای تخصصی برنامهریزی شده است و در میان آنچه اهمیت خود را از دست داده هویت شخصی و افراد حاضر در مجموعه است که عملا هویتی جمعی و گروهی پیدا کرده است.
با وجود اینکه نامزدهای انتخاباتی اصلاحطلبان کم است برنامه اصلاحطلبان به چه روشهایی میتواند عملی شود؟
فقط از باب یادآوری عرض میکنم که فراکسیون جبهه ملی در مجلسی که مصدق را با برنامه ملی کردن صنعت نفت برگزید به انگشتان دودست نمیرسید. بنابراین به عقیده من باید تلاش کرد.