آفتابنیوز : رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، با اشاره به مباحث مربوط به آغاز بررسی و تدوین سیاستهای کلی قانونگذاری در این مجمع، گفت: از پژوهشگران و اندیشمندان جامعه هم خواستهایم که اگر نظر، پیشنهاد و انتقادی دارند، از طریق رسانهها و دبیرخانه بگویند تا موقع بحث در جلسات مورد توجه باشد.
به گزارش آفتاب، آیتالله هاشمی رفسنجانی، در بخش بعدی سخنان خویش و در پاسخ به سؤال یکی از اعضا که «تحلیل شما از اوضاع منطقه چیست؟»، به تفرقههای اخیر بین کشورهای منطقه اشاره کرد و گفت: مجموعه اتفاقات، ابهام سیاسی دارد و میبینیم که بسیاری از تحلیلگران، شرایط منطقه را «بن بست» تعبیر میکنند.
ایشان، اختلافات کشورهای اسلامی را باعث رنجش خاطر همه دلسوزان اسلام و آسودگیخاطر رژیم جعلی صهیونیستی دانست و با اشاره به اتفاقات اجلاس سران کشورهای اسلامی در ترکیه، گفت: اجلاسی که فلسفه وجودی آن رفع اختلاف میان مسلمانان و ایجاد وحدت و همدلی بین آنان بود، متأسفانه در این دوره به ضد خود تبدیل شد و به اختلافات دامن زد.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با ابراز تأسف از تروریست شناختن حزبالله، این موضع را طرحی کاملاً برنامهریزی شده برای تقویت پایههای اسرائیل دانست و گفت: با تجهیز روزافزون صهیونیستها به سلاحهای پیشرفته، میخواهند ارتباطات شیعیان لبنان با ایران را مخدوش کنند تا راحتتر بتوانند طرحهای شیطانی خود را اجرا کنند.
آیتالله هاشمی رفسنجانی با اشاره به اتفاقات مربوط به روابط ایران و عربستان و موانعی که بر سر راه حج امسال ایجاد کردهاند، گفت: اختلافات این دو کشور که همکاری آنها میتواند اعتبار جهان اسلام را در مجامع بینالمللی بالا ببرد، مسلمانان را ضعیف کرده که نهایتاً سود آن را صهیونیستها و دشمنان اسلام میبرند.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، با تحلیل مسایل مربوط به برجام، بر انضباط دیپلماتیک سیاست خارجی کشور براساس مصالح مردم و منافع ملی برای احقاق حقوق مردم ایران تأکید کرد و با برشمردن بایدها و نبایدهای سیاستهای خارجی، گفت: میدان دادن به تندروها در هر کشوری اداره آن کشور را در هر دو بعد داخل و خارجی مشکل میکند.
ایشان کنشها و واکنشهای سیاسی بعضیها با انتخابات هفتم اسفند و تبلیغات و القائات قبل و بعد از اعلام نتایج را تجربهای عبرتآموز دانست و گفت: نباید جلوی رویکرد افکار عمومی که انتخابات مظهر تبلور آن است، ایستاد و اگر در مسایل سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی جامعه به مردم و خواستههای عمومی آنان توجه شود، بنا به گفته امام و رهبری، برای آینده انقلاب جای نگرانی نیست.
آیتالله هاشمی رفسنجانی با بیان این جمله که «مردم ایران وفاداری به نظام و ظرفیت خوبی برای پذیرش واقعیتها دارند»، گفت: میتوانیم با تکیه بر این ظرفیت که مهمترین سرمایه انقلاب در همه مقاطع مبارزه، پیروزی، تثبیت، مقابله با شورش و تجزیه طلبیها، دفاع مقدس و سازندگی بود، به آینده امیدوار باشیم.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، با یادآوری مباحث مربوط قانونگذاری در اوایل انقلاب اسلامی، به تشریح روند اقدامات مربوط به قانونگذاری در نظام جمهوری اسلامی پرداخت و گفت: اوایل کار در شورای انقلاب که بحث میکردیم، به این نتیجه رسیده بودیم که اگر در موضوعی، فقط یک فقیه جامع الشرایط نظر داده باشد، میتواند مورد استناد باشد.
آیتالله هاشمی رفسنجانی با یادآوری خاطرهای از یکی از جلسات درس مرحوم آیتالله بروجردی درباره استناد به روایات در فتاوا، گفت: آگاهی با شرایط صدور و عمل به زمان و مکان در استناد به روایات از ضرورتهای اجتهاد، به خصوص فقه سیاسی است.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با تشریح چرایی و چگونگی تأسیس مجمع تشخیص مصلحت نظام توسط امام راحل و تداوم رویکرد اعضا و ماهیت جلسات، گفت: در فقه، با مبانی روشن قابل اثبات است که مصلحت میتواند در بسیاری از مسایل محور باشد.
در این جلسه، ابتدا حجتالاسلام والمسلمین محمود رستگاری، گزارشی از فعالیتهای شورای هماندیشی قرآنی در سال 94 و برنامههای سال 95 داد. همچنین دکتر حسین مهرپور به ارائه مقاله خویش با عنوان «انعطاف پذیری قانون در مرحله تصویب و اجرا» پرداخت و در چکیده، آورد: برای موفقیت یک قانون، قانونگذار و مجری قانون، باید ظرافت و مهارت لازم را در وضع تصویب قانون و نیز در اجرای آن به خرج دهند.
حجتالاسلام والمسلمین محمدحسن معزّالدینی، نیز در سخنانی با توجه به موضوع مقاله دکتر مهرپور، به مطالب مرحوم شهابی در کتاب «ادوار فقه» و آقای حکیمی در کتاب «الحیات» اشاره کرد و گفت: انسان محور قوانین و احکام است و باید رعایت حال انسان در تدوین قوانین بشود.
حجتالاسلام والمسلمین شوشتری هم با طرح مسایلی درباره «انعطاف و قانون»، گفت: انعطاف پذیری قانون در تصویب، وجوهی در منابع و مآخذ دارد، اما اجازه به مجری برای انعطاف، وجهی ندارد.
در پایان این جلسه نیز آقای میرمحمد صادقی، به بیان نظرات خویش در خصوص معیارهای تطبیق قوانین با شرع در جمهوری اسلامی و همچنین قداستزدایی تدریجی قانون از برخی مسایل و موضوعات پرداخت و با ذکر چند مثال، گفت: قداست بیش از حد قایل شدن برای بعضی از مسایل که بعضاً مستند قانونگذار است، خوب نیست.
این جلسه همزمان با اذان ظهر و برای اقامه اول وقت فریضه نماز به پایان رسید.