کد خبر: ۳۶۳۰۸۴
تاریخ انتشار : ۰۵ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۱۳:۴۷

توصیه‌هایی برای بیماران دیابتی

معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مازندران توصیه‌هایی به بیماران دیابتی ارائه داد.
آفتاب‌‌نیوز :
مجید سعیدی در گفت‌وگو با ایسنا بیان کرد: دیابت یک بیماری مادام‌ا‌لعمر است که می‌تواند با تغییر شیوه زندگی و درمان‌های پزشکی کنترل شود.

وی افزود: تحت کنترل نگه داشتن سطح قند خون می‌تواند منجر به جلوگیری یا به حداقل رساندن عوارض حاصل از آن شود.

معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مازندران تصریح کرد: طبق آمارهای اعلام شده از سوی سازمان بهداشت جهانی در حال حاضر حدود 350 میلیون نفر در جهان مبتلا به دیابت بوده و پیش بینی می‌شود ظرف 20 سال آینده این عدد دو برابر شود.

وی افزود: براساس گزارش سال 20، دیابت علت اصلی مرگ 1.5 میلیون نفر در جهان بوده که 80 درصد از این مرگ‌ها در کشورهای با درآمد متوسط و کم درآمد اتفاق می‌افتد و پیش بینی می‌شود تا سال 2030 دیابت هفتمین علت مرگ در جهان باشد.

سعیدی اظهار کرد: طبق آخرین بررسی که در ایران انجام شده شیوع دیابت در کل جمعیت کشور، دو تا سه درصد و در افراد بالای 30 سال، حدود 7 درصد برآورد شده است.

وی افزود: علاوه بر کاهش کیفیت زندگی بیماران و افزایش مرگ و میر ناشی از این بیماری، هزینه‌های مستقیم درمان و از کارافتادگی و خسارت‌های اقتصادی حاصل از آن، بار مالی سنگینی را بر بیماران، نظام سلامت و اقتصاد ملی تحمیل می‌کند.

معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مازندران عنوان کرد: تلاش برای پیشگیری، تشخیص و درمان بیماران و نیز ترویج خود مراقبتی و کنترل بیمار به منظور جلوگیری از بروز عوارض ناشی از دیابت نظیر آسیب به قلب و عروق، چشم، اعصاب، کلیه و قطع عضو و یا دیالیز ناشی از آن بسیار حائز اهمیت است.

وی ادامه داد: برای اغلب افراد مبتلا به دیابت، چند ماه اول پس از تشخیص با تغییرات روحی همراه است، بهتر است بیماران تا آنجا که ممکن است این زمان را به یادگیری مراقبت‌های مرتبط با دیابت به عنوان مثال چگونگی انجام تست قند خون خود، تنظیم نوبت‌های ویزیت پزشک، آموزش نحوه تزریق انسولین و یا مصرف صحیح سایر داروها، آشنایی با علائم افت قند خون و نحوه مدیریت آن، و ... به عنوان بخشی عادی از زندگی بپردازند و علاوه بر آن، از پزشک یا داروساز خود در مورد منابع پشتیبانی پزشکی و روحی روانی، شامل عضویت در انجمن دیابت، شرکت در کلاس‌های گروهی، ویزیت توسط متخصص تغذیه و مددکار اجتماعی، و دیگر منابع آموزشی مانند کتب، وب‌سایت‌ها، و مجلات معتبر راهنمایی بخواهند.

وی افزود: درمان دیابت شامل رعایت رژیم غذایی مناسب، ورزش، داروهای خوراکی ضد دیابت و تزریق انسولین است که بسته به شدت بیماری، انتخاب شیوه درمانی‌ متفاوت بوده و استفاده از داروهای ضد دیابت خوراکی و انسولین‌ها به تنظیم سطح قند خون کمک می‌کند.

سعیدی با تاکید بر اینکه نباید از اهمیت پیروی از یک رژیم غذایی صحیح تحت نظر متخصصین تغذیه غافل شد، گفت: لازم است رژیم غذایی روزانه بیمار میزان کالری ثابتی داشته باشد تا از نوسانات سطح قند خون جلوگیری شود.

وی ادامه داد: ضروری است بیماران مصرف کننده داروهای ضد دیابت، علائم افت قند خون را به خوبی بشناسند و برای رفع این مشکل، همواره مواد قندی به همراه داشته باشند.

معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مازندران تصریح کرد: بیماران دریافت کننده انسولین باید در مورد نوع انسولین دریافتی و نحوه صحیح و دقیق مصرف آن آگاهی کامل داشته باشند و در هنگام دریافت داروها از داروساز بخواهند نحوه صحیح نگهداری، آماده‌سازی و تزریق انسولین را به آنها آموزش دهد.

وی افزود: تمامی انواع انسولین باید پیش از باز شدن در دمای یخچال(8-2 درجه سانتی گراد) نگهداری شوند، اما پس از باز شدن تا 28 روز در دمای اتاق به دور از نور، رطوبت و گرما قابل نگهداری هستند.

سعیدی گفت: هرگز نباید انسولین‌ها را در فریزر و در معرض یخ زدگی قرار داد و چنانچه از انسولین NPH استفاده می کنید، به هیچ وجه آن را محکم تکان ندهید، زیرا ساختار انسولین و تاثیرات آن از بین می‌رود.

وی با بیان اینکه اگر در ویال انسولین رگولار خود توده‌های کریستالی و یا کدورتی مشاهده شد باید از مصرف آن خودداری کرد، افزود: تاریخ انقضای نوشته شده روی ویال یا قلم انسولین را بررسی شود.

معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مازندران با بیان اینکه از قراردادن انسولین در مجاورت آفتاب یا حرارت یا بردن دارو زیر آب گرم اکیداً خودداری شود، اظهارکرد: قبل از تزریق، اجازه دهید دمای انسولین به دمای اتاق برسد تا درد ناشی از تزریق کاهش یابد و برای تسریع این کار می‌توانید قلم یا ویال انسولین را با با مالش دست‌ها گرم کنید.

وی ادامه داد: باید محل تزریق انسولین را انتخاب شود و تزریق انسولین به صورت زیرجلدی(زیرپوستی) در محلی که میزان مناسبی از چربی زیرپوست وجود دارد، صورت پذیرد. بهترین مکان‌ها برای تزریق انسولین، شکم، بالای بازو، جلو و اطراف ران‌ها می باشند. ضروری است در هر بار تزریق، موضع تزریق را تغییر دهید تا از ایجاد توده‌های چربی در زیر پوست و اختلال در جذب به هنگام انسولین جلوگیری شود. با این وجود، به دلیل تفاوت در میزان جذب انسولین از بازوها، ران‌ها و شکم، ترجیحاً تمامی دفعات تزریق در نقاط مختلف یک اندام صورت پذیرد.

سعیدی عنوان کرد: در دهه اخیر اشکال دارویی جدیدی از انسولین به صورت قلم‌های آماده‌ی تزریق وارد بازار دارویی کشور شده‌اند که به دلیل سهولت استفاده و تزریق آسان، تعیین دقیق‌تر دوز دارو، و درد کمتر در موضع تزریق مورد استقبال پزشکان و بیماران قرار گرفته است.

وی افزود: خوشبختانه در حال حاضر اغلب انواع قلم‌های انسولین تحت پوشش بیمه قرار گرفته اند.

معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مازندران گفت: برگزاری کمپین در استان برای عموم مردم، برگزاری سمینارهای آموزشی در مدارس استان، برگزاری سمینارهای آموزشی برای گروه پزشکی، تهیه، تدوین و توزیع پمفلت‌های آموزشی با عنوان غلبه بر دیابت و .... از جمله اقدامات این معاونت با مشارکت دانشکده داروسازی در راستای اطلاع رسانی در حوزه بیماری دیابت است.

وی افزود: مرکز اطلاع رسانی دارو و سموم معاونت غذا و دارو "شماره 1490 داخلی 2" پاسخگوی سوالات دارویی و مسمومیت هم استانی‌هاست.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین