آفتابنیوز : 
جمهوري اسلامي ايران سهشنبه هفته گذشته در نامهاي به محمد البرادعي، مديركل آژانس بينالمللي انرژي اتمي اعلام كرد كه قصد دارد تحقيقات هستهاي خود را در برخي مراكز از سرگيرد.
بهدنبال اعلام اين موضوع از سوي مقامات ايران بازرسان آژانس بينالمللي انرژي هستهاي به ايران آمدهاند تا مقدمات از سرگيري تحقيقات هستهاي ايران با نظارت آنها فراهم شود.
بنا بر اعلام منابع آگاه بخش عمده مسايل مربوط به ازسرگيري فعاليتهاي تحقيقات هستهاي با بازرسان آژانس بهانجام رسيده و احتمال نهايي شدن موضوع در روز دوشنبه وجود دارد.
در اين ديدارها مواضع ايران و مسايل مربوط بهازسرگيري تحقيقات هستهاي بهطور كامل براي بازرسان آژانس تشريح شده است و آنها در حال مشورت با وين هستند.
امكان دارد مراحل مشورتي بازرسان آژانس با وين عصر امروز به پايان رسيده و ايران بتواند تحقيقات هستهاي خود را رسما از امروز آغاز كند.
اقدام ايران به تعليق بخشي از فعاليتهاي هستهاي خود كه براي ايجاد اعتماد و شفافيت هرچهبيشتر صورت گرفته بود، زيانهاي بسياري به بخش تحقيق و پژوهشهاي علمي كشور به ويژه در بخش تحقيقات هستهاي وارد آورده است.
پژوهش و تحقيقات علمي از جمله حقوق شناخته شده كشورها است و هيچ كشوري را نميتوان از اين حق خود محروم كرد يا براي آن حدودي قايل شد.
مادهچهارم معاهده ان.پی.تی برحق كليه اعضاي اين پيمان بهويژه كشورهاي غيرهستهاي در برخورداري از اين حق تصريح دارد و حتي از كشورهاي عضو خواستار همكاري و مساعدت در اين زمينه شده است و ماده سوم از كشورهاي پيشرفته خواسته در اين زمينه مساعدت كنند.
ايران در معرض شديدترين نقضها، تضييقات، مداخلات و تبليغات نادرست قرار گرفتهاست، بهگونهاي كه معاهدات معتبر و الزامآور براي ساخت نيروگاههاي برق هستهاي به صورت يكجانبه ملغي شده و مواد هستهاي كه به صورت قانوني خريداري شده بود و در مالكيت ايران قرار داشت، به صورت غيرقانوني بلوكه شد.
در حالي كه نقض همهجانبه و منظم حقوق ايران ادامه داشت و كشورهاي اصلي عضومعاهده ان.پي.تي در عدم پايبندي خود نسبت به بسياري از تعهداتشان تحت مواد يك، چهار و شش معاهده به طور كلي و بر اساس بند ۲ ماده چهار در قبال ايران اصرار ميكردند، با اين وجود ايران بر اهتمام خود در پايبندي به كليه تعهداتش بر اساس معاهده ادامه داده است.
ايران با پايبندي به پروتكل الحاقي، فراتر از معاهدات بينالمللي درهاي خود را به سوي يكي از «گستردهترين بازرسيهاي آژانس بينالمللي انرژي اتمي» گشود.
در اين راستا ايران مجموعهاي از جزييات فعاليتهاي صلحآميز هستهاي كه تمامي آنها در هماهنگي كامل با حقوق و تكاليف خود بر اساس معاهده عدم اشاعه انجام گرفته بود، در اختيار آژانس قرار داد.
غربيها با ايجاد توهم ترديد نميتوانند مانع حق برخورداري ايران از فناوري و فعاليتهاي صلح آميز هستهاي درچارچوب مقررات بينالمللي شوند،زيرا جمهوري اسلامي ايران تا كنون فراتراز وظايف قانوني خود با آژانس بينالمللي انرژي اتمي همكاري داشته است.
همكاريهاي صادقانه و گسترده با آژانس و كارشناسان و بازرسان آن و بازرسيهاي مختلف انجام شده و گزارشهاي «محمد البرادعي» مديركل آژانس نشان داد كه دليلي براي انحراف ايران از تعهدات و الزامات قانوني خود در زمينه فعاليتهاي هستهاي وجود ندارد.
امروز روشن شدهاست كه جمهوري اسلامي ايران براي ايجاد نهايت شفافيت در مورد فعاليتهاي صلح آميز هستهاي خود همكاري كاملي با آژانس داشته و دارد، پروتكل الحاقي را نيز قبل از آنكه سير لازم قانوني آن در كشور طي شود به مرحله اجرا گذاشته است،اما با اين حال تلاش ميكنند كه حقش در برخورداري از اين فناوري ناديده انگاشته شود.
جمهوري اسلامي در حالي كه بر اثرهمكاريهاي گستردهاي كه داشته است، ابهامات و نگرانيهاي آژانس را در اين خصوص برطرف كرده است، بر حق خود در برخورداري از فناوري هستهاي صلح آميز پا فشاري ميكند و تسليم زور نخواهد شد.
براساس مفاد پروتكل الحاقي، تحقيقات علمي هستهاي براي هيچ كشوري منع نشده است.
ايران در عين حال همواره بر آمادگي براي رفع ابهامات درباره فعاليتهاي صلح آميز هستهاي تاكيد كرده است .