کد خبر: ۳۹۳۹۹۴
تاریخ انتشار : ۱۵ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۶:۱۱

دو تحول مهم در جنگ یمن

عبدالباری عطوان سردبیر روزنامه رأی الیوم در سرمقاله امروز خود از دو تحول مهم در جنگ یمن که فرآیند آن را به طور ریشه ای تغییر خواهند داد، سخن به میان آورد.
آفتاب‌‌نیوز :
عطوان این تحلیل گر سرشناس مسائل سیاسی جهان عرب معتقد است که این دو تحول ممکن است جنگ علیه یمن را به یک نبرد منطقه ای تبدیل کند که منابع مالی و بشری منطقه را به فرسایش خواهد کشید و خطر آن کمتر از جنگ سوریه نیست.
تحول اول: ائتلاف انصارالله و علی عبدالله صالح توسط سرتیپ اشرف لقمان از موشک های بالستیک موسوم به 'برکان 1' از نوع موشک های اسکاد پرده برداشت که برد آنها به 800 کیلومتر می رسد و وزن کلاهک جنگی آن تقریبا 500 کیلوگرم و طول آن 12 متر و قطر آن 88 سانتی متر است. 
تحول دوم: تقریبا 5 هزار جنگجوی یمنی وابسته به عبدربه منصور هادی از استان های جنوبی یمن از بندر عدن به بندر 'عصب' اریتره انتقال داده شدند. آنها در اریتره در اردوگاه ها و پایگاه های نظامی بر پا شده توسط عربستان و همپیمانانش در ائتلاف عربی مستقر خواهند شد و پس از آن جهت مقابله با حملات ارتش و نیروهای مردمی یمن در مرزهای عربستان با این کشور استقرار خواهند یافت. 
به گفته عطوان اهمیت تحول اول نشات گرفته از آن است که ائتلاف انصارالله و علی عبدالله صالح توانسته همانند حزب الله در لبنان و جنبش حماس در نوار غزه به فناوری موشک های بالستیک دست یابد زیرا دستیابی به این نوع از موشک ها هزینه زیادی به همراه ندارد و موفقیت ترین شیوه در واکنش نشان دادن به برتری هوایی ائتلاف عربی به شمار می آید زیرا عربستان و اسرائیل از جنگنده های بسیار پیشرفته و مدرن آمریکایی برخوردار هستند و با پدافندهای ضد هوایی معمولی نمی توان آنها را سرنگون کرد. 
عطوان افزود: چه بسا برخی بگویند که عربستان با نصب سامانه موشک های پاتریوت در امتداد مرزهای جنوبی خود توانسته با این موشک ها مقابله کند و آنها را قبل از رسیدن به هدف شان مورد اصابت قرار دهد که مطلب صحیحی است اما خرید و استفاده از موشک های پاتریوت بسیار هزینه بر است و هر موشک تقریبا سه میلیون دلار هزینه به همراه دارد. با توجه به اینکه حزب الله بیش از 50 هزار موشک از این نوع در اختیار دارد – البته اگر بیش از اینها نباشد- متوجه می شویم که مقابله با این موشک ها از نظر مالی هزینه بسیار سنگینی به همراه خواهد داشت . همچنین موشک های پاتریوت به طور همزمان نمی توانند با صدها و یا هزاران موشک مقابله کنند. 
بر اساس این گزارش، عربستانی ها و آمریکایی ها چه انتظاری از یمنی ها دارند ؟ آیا توقع دارند که یمنی ها در برابر جنگند های سعودی که بمباران شان می کنند، از خوشحالی برقصند و هر بار که این جنگنده ها بیمارستان یا مراسم عروسی یا مزرعه ای یا مدرسه ای را هدف قرار می دهند، برایش دست بزنند؟ 
سردبیر رأی الیوم ادامه داد: آمار رسمی سازمان ملل تاکید دارد که تا کنون ده هزار یمنی در این جنگ کشته شده اند و تقریبا 30 هزار نفر دیگر زخمی شده اند و بخش عمده کشته ها و زخمی ها را قربانیان حملات هوایی تشکیل می دهند و همچنین سه میلیون شهروند یمنی آواره شده اند و هفت میلیون نفر یعنی معادل یک چهارم جمعیت یمن به دلیل گرسنگی ناشی از محاصره اقتصادی از سوء تغذیه رنج می برند. 
سازمان آثار تاریخی و موزه ها در یمن میزان تلفات مادی حاصل از بمباران شش شهر باستانی و شش قلعه تاریخی و سه موزه و دو مسجد و چهار قصر و آثار باستانی از جمله برخی از محله ها در بخش قدیمی صنعا پایتخت را مورد ارزیابی قرار داد . هر چند از نظر مالی نمی توان میزان ضرر و زیان به وجود آمده را تخمین زد.
عبدالباری عطوان در مورد تحول دوم یعنی انتقال هزاران جنگجوی یمنی از استان های جنوبی به جبهه های نبرد جهت دفاع از شهرها و سرزمین های عربستان در مرزهای جنوبی تاکید کرد: این اقدام به طور همزمان برای یمن و عربستان پیامدهای خطرناک به همراه خواهد داشت زیرا بخش عمده این جوانان در وهله اول به دلیل فقر و نیاز و بیکاری برای انجام چنین ماموریت خطرناکی داوطلب شده اند. 
سردبیر رأی الیوم در اینجا این سوال را مطرح کرد که اعتقاد جنگی این افراد چیست ؟ آیا برای دفاع از عربستان آنهم علیه هموطنان خود می جنگند. آنان برای بازگرداندن چه کسی نبرد می کنند؟ عبدربه منصور هادی که در دوران نبردهای تجزیه طلبانه با آنها جنگید؟ 
به اعتقاد عطوان انتقال نیروهای داوطلب یمنی برای دفاع از شهرهای عربستان در جنوب در وهله اول بیانگر آن است که این ماموریت توسط نیروهای سعودی انجام نخواهد گرفت و در وهله بعد بیانگر شدت گرفتن و گسترش یافتن درگیری های مرزی است و همچنین نشان می دهد که عربستان به طور کلی به جنگ فرسایشی اولویت داده است.
سرتیپ لقمان در هنگام اعلام خبر پیشبرد موشک های بالستیک تاکید کرد :' عملیات نظامی انصارالله و علی عبدالله صالح در جیزان و نجران و عسیر عربستان منحصر نخواهد ماند تا آنکه بتواند به اهداف راهبردی خود تحقق ببخشد.' 
عطوان خاطرنشان کرد: سرتیپ لقمان این اهداف راهبردی را مشخص نکرد . آیا هدف بازگردان سه شهر جنوبی جیزان و نجران و عسیر به تمامیت ارضی یمن است و یا نفوذ در عمق عربستان است ؟ این یک جنگ است و هر دو طرف به طور حتم سعی دارند تا سطح خواسته های خود را ارتقا بخشند. 
سردبیر رأی الیوم به این موضوع که دخالت عربستان و همپیمانانش در یمن در حال عمیق تر شدن است و بن بست در حال گسترش یافتن است و میزان تلفات جانی و مادی به دلیل بمباران های هوایی بی هدف در حال افزایش یافتن است، اشاره و تاکید کرد: همه اینها باعث می شود تا فشارهای خارجی بر عربستان افزایش یابد و متهم شدن ریاض به ارتکاب جنایات جنگی تقویت یابد و هم اکنون آمریکا در همین راستا در آستانه متوقف کردن قرارداد فروش تانک و تفنگ های خودکار به عربستان به ارزش 1.2 میلیارد دلار قرار گرفته است زیرا کنگره با این قرارداد اعلام مخالفت کرده است و آلمان نیز قرارداد مشابه فروش تانک به عربستان را لغو کرد. 
عطوان تاکید کرد: عملیات نظامی عربستان که 18 ماه پیش با عنوان به اصطلاح توفان قاطعیت آغاز شد، نتوانست یمنی ها را به زانو درآورد و نخواهد توانست . مشکل عربستان در صنعا و آزادسازی آن نیست بلکه در صعده و عمران و حجه است . اشغال این شهرها امکان پذیر نیست و در طول تاریخ هیچ نیروی مهاجمی نتوانسته وارد آنها شود تا چه رسد که بخواهد در آنها به پیروزی دست یابد . در این مورد از علی عبدالله صالح رییس جمهور پیشین یمن بپرسید . او زمانی که در اوج قدرت بود با حمایت عربستان شش بار سعی کرد این استان ها را به اشغال خود درآورد اما در همه آنها ناکام ماند. توفان ها توفان دیگری به وجود می آورند و توفان قاطعیت نبرد در مرزهای عربستان و یمن را به همراه داشت . این جنگ سرنوشت آینده حاکمیت در عربستان و چه بسا تمام منطقه را مشخص خواهد کرد و گذشت روزگار بهترین شاهد و داور به شمار می آید. 

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین