آفتابنیوز : مجله علمی ساینس به ارائه گزارشی در این مورد پرداخته و مینویسد: هنوز مشخص نیست چه میزان از این مقالات و پایاننامهها بر اساس ادعاهای واهی و دروغین نوشته شدهاند.
در سال 2014، یک عضو فرهنگستان علوم ایران برآورد کرده بود که هر ساله حدود پنج هزار پایاننامه که برابر با 10 درصد پایاننامه کارشناسیارشد و دکترای ارائه شده در کشور است، از بازار خریداری میشوند.
چنین معاملاتی احتمالا به زودی غیرقانونی میشوند. مجلس ایران قرار است پاییز امسال طرحی ارائه کند که معاملات مشکوک در انتشارات علمی را غیرقانونی اعلام کند.
دکتر جواد رحیقی، مدیر شرکت چشمه نور ایران اظهار کرد: این مساله برای چهره علمی ایران بسیار بد است. این مشاغل کاذب و انگلی بوده و راه ناسالمی برای انجام کارها هستند.
سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری افزود: این یکی از مشکلات کشور دارای منابع گازی و نفتی است. ما فکر میکنیم میتوانیم همه چیز را بخریم.
بهزاد عطایی آشتیانی، استاد مهندسی عمران دانشگاه صنعتی شریف اظهار کرده بود که 330 هزار پیوند به مقالهفروشها را در جستجوی فارسی گوگل یافته است. وی برآورد کرده که حداقل چند هزار شغل این چنینی در ایران وجود دارد.
به گزارش ایسنا، دانشمندان ایرانی سالانه حدود 30 هزار مقاله در مجلات بینالمللی منتشر میکنند که 20 برابر بیشتر از زمان قبل از انقلاب اسلامی است. به گفته حسین آخانی، زیستشناس دانشگاه تهران، مقاله فروشی به حیثیت تعداد زیادی از دانشمندان ایرانی که تقلب نکردهاند، آسیب زده و اعتماد جامعه علمی بینالمللی را تضعیف میکند.
این گزارش مدعی شده که ردپای برخی دانشمندان را نیز میتوان در این بازار آشفته پایان نامهنویسی در رشتههای تخصصی پیدا کرد که شغل مناسب خود را پیدا نکردهاند.
اگر طرح مجلسیها به قانون تبدیل شود، میتواند این مشکلات را تا حد زیادی حل کند. این طرح که توسط وزارت علوم و تحقیقات ارائه شده، تولید مقالات آکادمی برای شخص دیگر به منظور استفاده برای کسب درجه تحصیلی یا گرفتن اعتبار برای ارتقاء موقعیت در دانشگاه را جرم به شمار میآورد که جریمه نقدی و حتی زندان را به دنبال دارد.