آفتابنیوز : حمیدرضا آصفی سخنگوی وزارت امور خارجه گفت درهای مصالحه باز است.
وی در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت: گفتوگو تنها راهحل است و اروپاییان نباید خصمانه رفتار کنند. باید توجه داشته باشند که از طریق گفتوگو میتوان به توافق دست یافت.
اظهارات وی در حالیست که تنها چهار روز به نشست اضطراری 35 کشور عضو شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی در وین برای بحث درباره چگونگی برخورد با از سرگیری غنیسازی اورانیوم در مقیاس کوچک از سوی ایران، مانده است.
تهران گفته است که برنامه هستهایاش صلحآمیز و برای تولید الکتریسیته است. اما آمریکا و متحدانش معتقدند که ایران سعی در تولید بمب اتمی دارد و روش دیپلماسی را به این امید اتخاذ کردهاند که پرونده ایران را برای اعمال تحریم به شورای امنیت ارجاع دهند. چین و روسیه که روابط تجاری نزدیکی با تهران دارند و دارای حق وتو در شورا هستند، هنوز برای همراهی با آمریکا و متحدانش متقاعد نشدهاند.
آصفی گفت: تشدید بحران، فضای داخل ایران را نیز بحرانی میکند. اگر بنا بر اعتمادسازی است، این مسئله تنها در سایه مذاکره میسر است. ارجاع پرونده ایران به هرجایی به جز آژانس بینالمللی انرژی اتمی هیچ مشکلی را حل نخواهد کرد.
کاندولیزا رایس وزیر امور خارجه آمریکا روز دوشنبه به منظور تلاش برای شکستن بنبست دیپلماتیک پیش از نشست آژانس بینالمللی انرژی اتمی، به وزرای خارجه بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان در لندن پیوست.
در همین حال، جک استراو وزیر امور خارجه انگلیس گفت که دیپلماتها سعی دارند راه درست تغییر سریع شرایط را بیابند. ما ترجیح میدهیم این مسئله از طریق آژانس حل شود به همین دلیل در اینجا هستیم.
در همین حال، مقامات عالیرتبه انگلیس، فرانسه و آلمان بنا به درخواست تهران، در بروکسل پایتخت بلژیک، با جواد وعیدی مذاکرهکننده هستهای ایران گفتوگو کردند.
«ویکتور بولمر توماس» مدیر مرکز مطالعات امور خارجه «چتهم هاوس» گفت موضوع احتمالی نشست لندن طرح مسکو برای فرآوری اورانیوم در خاک روسیه به جای ایران است که میتواند تنشها را کاهش دهد. ایران طرح را مثبت ارزیابی کرده ولی اعلام کرده که نیاز به بحث و بررسی بیشتر است.
آصفی با افزودن اینکه ایران و روسیه درباره جزییات یک طرح دیگر غنیسازی اورانیوم که کشورهای دیگری از جمله چین در آن شرکت داشته باشند، گفتوگو کردهاند، گفت: باید درباره طرح روسیه بیشتر مذاکره کنیم.
وی همچنین گفت ایران پاسخهایی را برای پرسشهای بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره تاسیسات هستهای شمال تهران که در زیر زمین ساخته و تبدیل به پارک شده، آماده کرده است.
این تاسیسات در لویزان قرار دارد که آمریکا ایران را به انجام آزمایشهای دارای قدرت انفجاری زیاد در آن متهم کرده است.
وزارت خارجه آمریکا در سال 2004 اعلام کرد که ساختمانهای لویزان به طور کامل تخلیه شده و خاک سطح آنها به منظور پنهان کردن آزمایشهای مرتبط با ساخت سلاح برداشته شده است. به دنبال آن، مقامات آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کردند که سایت خراب شده اما ایران اعلام کرد که کار در این سایت که در حومه تهران قرار دارد بخشی از ساخت و ساز نامرتبط با موضوعات نظامی یا هستهای است.
اورانیوم غنیشده با غنای پایین به عنوان سوخت برای تولید الکتریسیته استفاده میشود اما غنیسازی در سطح بالاتر، اورانیوم را برای استفاده در ساخت بمب هستهای متناسب میکند.
فرانک والتر اشتاین مایر وزیر امور خارجه آلمان با اعمال تحریم اقتصادی علیه ایران مخالفت کرده اما تاکید کرد که دیپلماسی تنها راه حل بحران است.
اشتاین مایر تصریح کرد ایران نباید همکاری فنی و اقتصادی با کشورهای غربی را دست کم بگیرد و ما نیز باید از تمام ابزار دیپلمات مرحله به مرحله استفاده کنیم.
آنجلا مرکل صدر اعظم آلمان در دیدار از اسراییل با اشاره به برنامه هستهای ایران و اظهارات اخیر رییس جمهور این کشور مبنی بر محو اسراییل از روی نقشه، گفت: ایران تهدیدی برای دموکراسی در تمام جهان است.
مرکل با بیان اینکه ما یک وظیفه مشترک داریم و آن تفهیم این موضوع به ایران است که خط قرمز را رعایت نکرده و ما این مسئله را نمیپذیریم، افزود: ائتلاف گستردهای بین کشورها باید شکل گیرد تا گفتههای گذشته و حال ایران را رد کند.