آفتابنیوز : واشنگتن پست در گزارشی نوشت: این تصمیم ایران به از سرگیری غنیسازی اورانیوم، آن هم یک هفته پس از درخواست آژانس بینالمللی انرژی اتمی از ایران برای تعلیق تمام فعالیتهای مرتبط با غنیسازی و بازفرآوری اورانیوم شامل تحقیق و تولید، را میتوان نشانه آشکار چالش این کشور با جامعه بینالمللی دانست.
بنا بر این گزارش، برخی دیپلماتهای مستقر در وین گفتند ایران کار تزریق گاز اورانیوم به تعدادی از سانتریفیوژها که برای غنیسازی اورانیوم مصرف میشوند را آغاز کرده است.
این دیپلماتها که به خاطر حساسیت موضوع خواستند نامشان فاش نشود گفتند، اطلاعاتی که ارایه میدهند بیشتر بر اساس بیانیههای محرمانه منتشر شده توسط مقامات ایرانی است تا مستندات دیگر.
دیپلماتها گفتند: بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار است به منظور کاستن از تنش به وجود آمده بین تهران و جامعه بینالمللی و برای ارزیابی فعالیتهای تحقیقی ایران از تاسیسات غنیسازی نطنز در این کشور بازدید کنند.
این گزارش افزود: سران آژانس بینالمللی انرژی اتمی که پنج کشور عضو دایمی شورای امنیت سازمان ملل هستند، در 4 فوریه طی گزارشی نگرانی جدی خود را درباره مقاصد هستهای ایران به شورای امنیت ابراز کردند اما آژانس تصمیم به ارجاع رسمی پرونده ایران را برای هر گونه اقدام به تعویق انداخت به این امید که ایران تهدید به از سرگیری برنامه غنیسازی اورانیوم را کنار بگذارد.
برخی دیپلماتها در وین گفتند که گزارشها مبنی بر اینکه ایران نخستین گامهای تزریق گاز اورانیوم به سانتریفیوژها را برداشته، مستدل نیست زیرا دیدهبانها هنوز سایت غنیسازی را نیافتهاند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در واشنگتن گفت، دولت آمریکا منتظر است خبر آغاز غنیسازی اورانیوم از سوی ایران، توسط آژانس بینالمللی انرژی اتمی تایید شود.
شان مککورمک گفت: تا به دست آوردن مدارک مستدل منتظر خواهیم ماند. اما اگر چنین خبری صحت داشته باشد نشاندهنده آن است که ایران به دنبال رویارویی با جامعه بینالمللی است و نه مذاکره.
مککورمک اشاره کرد که قطعنامه آژانس بینالمللی انرژی اتمی تصریح کرده که ایران باید تعلیق مقرر را در تمام فعالیتهای مرتبط با غنیسازی دوباره برقرار کند. و متاسفانه آنطور که تاکنون نشان دادهاند، ظاهرا راه دیگری را در پیش گرفتهاند که گامی در جهت انزوای بیشتر مردم ایران از تمام جهان است.
در روزهای پس از رایگیری آژانس، مقامات ایرانی تهدید کردهاند که تحقیقات غنیسازی اورانیوم را از سرخواهند گرفت اما آغاز کار را اعلام نکردهاند.
روز دوشنبه غلامحسین الهام سخنگوی دولت ایران به خبرنگاران گفت که ایران منتظر نشست 6 مارس آژانس برای از سرگیری غنیسازی نخواهد ماند.
وی همچنین گفت ایران گفتوگو با مقامات روسی به منظور بحث درباره درخواست جهانی برای اجتناب تهران از هرگونه فعالیت غنیسازی را که قرار بود سهشنبه انجام شود، به مدت نامعلومی به تعویق انداخته است.
مسکو پیشنهاد کرده که اورانیوم مورد نیاز ایران را در خاک روسیه برای این کشور انجام دهد تا از طریق این مصالحه ایران مجاز باشد به اورانیوم غنیشده دست بیابد اما اجازه دستیابی به مراحل حساس چرخه تولید سوخت هستهای را نداشته باشد.
شان مککورمک گفت طرح روسی هنوز روی میز مذاکره است و جامعه جهانی علاقهمند است ببیند ایران به میز مذاکره بازگشته و در عین حال تعهدات معینی دارد که باید انجام دهد تا به جهان نشان دهد که در رسیدن به مصالحه جدی است.
کارشناسان میگویند حتی اگر ایران فرایند غنیسازی را آغاز کرده باشد، هنوز سالها با توانایی تولید سالح هستهای فاصله دارد. به علاوه این اقدام میتواند نشاندهنده مقاومت سمبلیک در برابر تهدیدهای جهانی علیه ایران باشد.
یک دیپلمات غربی در وین گفت: اگر ایرانیها مواد هستهای دارند به معنی آن است که قصد ساخت بمب را دارند.
روز شنبه، محمود احمدینژاد رییس جمهور ایران در سخنرانی در مراسم سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، هشدار داد در صورتی که جامعه جهانی سعی در متوقف کردن آنچه تهران برنامه هستهای غیرنظامی میداند، داشته باشد، این کشور از ان.پی.تی خارج میشود.
وی گفت: اگر ببینیم از ان.پی.تی برای تضییع حقوق ما استفاده میشود آنگاه مردم سیاست خود را در این زمینه تغییر خواهند داد.
این در حالیست که روز بعد حمیدرضا آصفی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران که به نظر میرسید تهدیدات رییس جمهور را تکذیب کرده، گفت ما به تعهدات خود در چهارچوب ان.پی.تی پایبندیم. اما نمیتوانیم بپذیریم از این معاهده به عنوان یک ابزار سیاسی استفاده شود.