آفتابنیوز : به گزارش ایسنا، مرتضی افتخاری امروز در نشستی خبری با بیان اینکه مساله باروری ابرها بیش از ۶۰ سال است که در دنیا مورد تحقیق و پژوهش قرار گرفته است، اظهار کرد: باروری ابرها ارزانترین، سریعترین و سالمترین روش استحصال آب است، چرا که آب از این طریق در هر مترمکعب بین ۱۵ تا ۴۵ تومان تمام میشود.
وی ادامه داد: این در حالی است که قیمت تمام شده آب در ایران طبق اعلام وزارت نیرو ۱۰۰۰ تومان تخمین زده شده است با این تفاسیر که طرح باروری ابرها هزینههای بسیار کمی را دارد.
رییس موسسه تحقیقات آب با بیان اینکه در حال حاضر تحقیقات لازم در دانشگاه تهران در خصوص باروری ابرها در حال انجام است، تصریح کرد: به صورت میانگین باروری ابرها موجب افزایش ۱۵ تا ۲۰ درصدی بارشها میشود.
افتخاری با بیان اینکه باروری ابرها از ۱۵ آبانماه آغاز شده، اظهار کرد: تاکنون ۳۰ ساعت عملیات پرواز باروری ابرها در هفت استان فارس، یزد، آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، اصفهان، چهارمحال و بختیاری و شمال شرق خوزستان انجام شده که طی این عملیات ۱۰۰۰ عدد کپسول پرواز باروری ابرها تزریق شده است.
وی با اشاره به محدودیتهای موجود در تسریع پروژه باروری ابرها، ادامه داد: در سال گذشته از ۱۰ میلیارد اعتبار در نظر گرفته شده تنها یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان تخصیص یافت.
رییس موسسه تحقیقات آب گفت: همچنین فرسودگی تجهیزات باروری ابرها با توجه به اینکه سن تقویمی هواپیما بالای ۳۰ سال است قابلیت لازم وجود ندارد.
به گفته افتخاری، اگر بخواهیم کار باروری ابرها را توسعه دهیم نیاز به ۱۵ میلیارد سرمایه داریم، علاوه بر این در شرایط فعلی نیز کمبود پنج فروند هواپیما در ناوگان هواپیمایی کشور، عدم تخصیص اعتبار پژوهشی به پروژههای ساخت رادار و پهپاد از جمله مشکلات اصلی توسعه باروری ابرها است.
وی با بیان اینکه باروری ابرها به دو روش کلاسیک و یونیزاسیون صورت میگیرد، اضافه کرد: روش کلاسیک همان روشی است که در حال حاضر در ایران انجام میشود، اما لازم است در زمینهی روش دیگر نیز تحقیقاتی صورت بگیرد.
رییس موسسه تحقیقات آب با بیان اینکه در سالهای ۱۳۹۳- ۱۳۹۴ حدود ۱۰۶ سورت و در سالهای ۱۳۹۱- ۱۳۹۲ حدود ۷۹ سورت پرواز صورت گرفته است، ادامه داد: سال گذشته هیچ عملیاتی انجام نشد و برای امسال تاکنون ۱۰ سورت پرواز داشتهایم.
افتخاری در پاسخ به این سوال که آیا باروری ابرها میتواند در حل بحران آب موثر باشد، تصریح کرد: در شرایط بحران آب یا باید منابع آب را افزایش و یا مصارف را کاهش داد که در شرایط فعلی به نظر میرسد باروری ابرها یکی از روشهای افزایش منابع آب است.