بخش صنعت و معدن ناگزير از رشد توانمندي هاي علمي و فني است.
امروز بخش صنعت و معدن بعنوان كانون تحولات تكنولوژيك از طريق ارائه روشها ، اختراع و بكارگيري ابزارهاي نوين توليد و خدمات ، ارتقاء بهره وري و كيفيت ، با ترسيم راه صحيح رشد و توسعه در قالب زير مجموعه اي از اقتصاد كشور به بهبود سطح زندگي و رفاه بيشتر كمك مي نمايند.
صنايع ما بايد رقابت پذيري و پايداري را با شاخص هاي جهاني دنبال كنند تا در نهايت با تكيه بر مزيتهاي نسبي كشور سهم شايسته و مناسب در اقتصاد و بازار جهاني حاصل نمايند.
برنامه چشم انداز 20 ساله كشور با آگاهي به بعضي شاخصهاي مديريتي هزاره سوم مانند توجه به تغيير شيوه مديريتي « از سنتي به مديريت نوين» مديريت مشاركتي ، ريسك پذير ، آينده نگر و همچنين بهره گيري هوشمندانه از مزاياي فناوري « وجه غالب جهان پيشرفته» تدوين گرديده است.
بنگاه هاي ما اعم از دولتي و خصوصي راهي به جز رقابت پذير بودن ندارند ، ما در جهت كسب سهم بيشتر از بازار جهاني و صادرات بايد با سياستگذاري صحيح ضمن كاهش هزينه ها با افزايش مقياس توليد ، دچار معضل محدوديت نشويم.
براي ورود بهWTO رقابت پذيري را با حذف تدريجي سوبسيدها و تعرفه هاي كمكي به ويژه انحصار «رانت» تقويت نماييم زيرا در غير اين صورت عضويت در WTO براي ما امتياز و مزيتي نخواهد داشت .
تحليل وضع موجود صنايع در طرح نوسازي ، تحليل مطالعات راهبردهاي توسعه صنعتي ، محاسبه شاخص هاي بهره وري و فرآيند جايزه ملي بهره وري و تعالي سازماني كارهاي گسترده ايست كه پايگاه خوبي براي شناخت واقعي نقاط ضعف و قوت ايجاد كرده كه بايد به خوبي از اين مطالعات و تحقيقات در راستاي برنامه ريزي براي بهبود و ارتقاء بهره جست.
در هزاره سوم ، كشورهائي كه ارزش افزوده صنعت آنها در توليد ناخالص ملي از حدود 25 درصد تجاوز مي كند براي تبديل به كشور صنعتي مطرح مي باشند. زيرا علاوه بر آنكه 4/1 از درآمد را ايجاد مي نمايد با ضريب فزاينده، ساير بخش ها را هم تحت تأثير قرار مي دهد . چه بخش هاي توليدي و چه بخش هاي خدماتي مولد شكل مي گيرند و در فازهاي بعدي رشد اين خدمات سهم بالايي از رشد را حاصل مي كنند.
كشورهاي توسعه يافته صنعتي دست يابي به تكنولوژي هاي برتر را با استراتژي توسعه بازار ، ارتقاء ارزش افزوده ، ارتقاء كيفيت ، پايداري و كاهش هزينه هدف قرار داده اند. ما هم همين راه را كه در نهايت به رفاه و توسعه اجتماعي منجر مي شود دنبال مي كنيم و بايد به بهره وري سرمايه هاي نامشهود بعنوان مهمترين سرمايه و ترسيم كننده مسير توسعه در رقابت پذيري تو جه كنيم.
تحليل رسيدن به اين موضوع كه چرا روند عمده شاخص هاي اصلي بهره وري در سال هاي گذشته نزولي بوده ، به عنوان تعيين كننده ترين مسأله مي تواند ما را در اين زمينه بهبود و ارتقاء بهره وري كه مورد توجه خاص برنامه چهارم توسعه بوده و جايزه ملي بهره وري و تعال سازماني هم با همين ديدگاه در ماده 5 قانون برنامه چهارم پيش بيني شده ، كمك نمايد.
دستيابي به عدد 5/2 درصد از رشد 8 درصد مورد نظر ، برنامه چهارم توسعه از طريق بهره وري نياز به تحول در سيستم مديريتي ، توجه علمي و تخصصي به برنامه هاي توسعه و حمايت جدي دولت، مجلس و مديران دارد.
توجه به دانش ، مهارت و نرم افزارها بخش مهمي از ارزش محصولات را در سطح جهاني تشكيل مي دهد . براي كشور ما نيز نيروهاي تحصيل كرده و خلاق موجود ، موهبت بزرگي است . همه دست اندركاران و مديران با شناخت آسيب هاي اقتصادي و اجتماعي كشور مصمم به ارائه الگوي مناسب هستند.
گزارش هاي ارائه شده در زمينه هاي مرتبط با بهره وري حاكي از انجام مجموعه فعاليتهاي تحقيقاتي ، مطالعاتي و اجرائي مؤثري است كه تداوم اين گونه فعاليت ها مي تواند اهداف بخش صنعت و معدن را در رشد و توسعه اقتصادي كشور محقق نمايد.
جايزه ملي بهره وري و تعالي سازماني به عنوان ابزاري قوي مي تواند در رفع چالش هاي مديريتي، ساختار سازماني و توليدي بخش صنعت و معدن اثر گذار باشد و با بهبود مستمر و رقابت پذير كردن بنگاه ها با شاخص هاي جهاني به رقابت پذير شدن و توسعه پايدار بخش صنعت و معدن منجر شود.
استقبال گسترده شركت هاي صنعتي و معدني متقاضي براي حضور در فرايند اين جايزه و روند رو به رشد استقرار سيستم منسجم آموزشي كه حاصل آن تربيت 200 ارزياب و ارزيابي ارشد و ايجاد فضاي لازم براي تبادل تجربيات موفق بنگاه ها مي باشد، نشانه خوبي براي موفقيت اين حركت متحول در تحقق اهداف علمي ، آموزشي و ترويجي خواهد بود.
با اين باور كه در دنياي رقابت پذير هزاره سوم، نوانديشي به جاي منابع طبيعي ، سرمايه هاي علمي و فكري به جاي سرمايه ثابت ، تداوم آموزش و يافته هاي نو به جاي تخصصهاي محدود شغلي ، قدرت اشتغال زائي به جاي ايجاد شغل و رقابت پذيري متراكم به جاي رقابت پذيري ملي ، گزينه قابل قبول و ابزار راهبري مديران خواهد بود.
من اميدوارم دست آورد سه ساله فرايند جايزه و تداوم فعاليتهاي مرتبط با ارتقاء بهره وري با ايجاد ذهنيت فرهنگ خود باوري ، خلق ارزشهاي نو و رسيدن به تعالي مورد نظر ،ما را در سطحي از توسعه قرار دهد كه در بازار رقابت پذيري جهاني مدعي باشيم.