آفتابنیوز : به گزارش رویترز، این اظهارات وی پس از آن عنوان شد که آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش روز دوشنبه خود اعلام کرد ایران برنامه غنیسازی سوخت هستهای را دنبال کرده و از تحقیق سازمان ملل برای برطرف کردن سوءظنهای به وجود آمده درباره برنامه هستهای ایران که گفته شده برای تولید بمب اتمی است، ممانعت به عمل آورده است.
بنا بر این گزارش، متکی پس از دیدار با «توشیهیرو نیکای» وزیر تجارت ژاپن به خبرنگاران گفت: ما میخواهیم از حقوق خودمان مانند ژاپن برای داشتن فناوری هستهای در مقاصد صلحآمیز استفاده کنیم.
یکی از مقامات ژاپنی به نقل از متکی گفت: طرح روسیه باید بین حق ایران برای استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای و اعتماد بینالمللی پلی از اعتماد ایجاد کند.
بر اساس این گزارش، روز یکشنبه، رییس سازمان انرژی اتمی ایران گفت با روسیه به توافقهای اولیه برای ایجاد یک شرکت سهامی مشترک غنیسازی رسیدهایم اما مشخص نبود که آیا این بدان معنی است که ایران غنیسازی را در خاک خود انجام خواهد داد یا نه که البته این اصلیترین درخواست کشورهای غربی است.
مقامات ژاپنی شرکت کننده در نشست گفتند، متکی به نیکای گفته که ایران و روسیه هنوز در حال بحث برای مشخص کردن مکان انجام غنیسازی مشترک هستند.
مسکو پیشنهاد کرده که ایران اورانیوم را در خاک روسیه غنیسازی کند تا سوءظنها درباره برنامه تهران و اینکه ممکن است در صدد ساخت سلاح هستهای باشد، برطرف شود.
اما ایران بر حق خود برای غنیسازی اورانیوم در خاک این کشور اصرار دارد و میگوید که برنامه هستهایاش برای برطرف کردن نیازهای رو به افزایش به انرژی برای اقتصاد در حال توسعه این کشور است.
متکی به خبرگزاری کیودو گفت که حتی اگر ایران طرح روسیه را بپذیرد، غنیسازی اورانیوم در خاک خود را متوقف نخواهد کرد.
وزیر امور خارجه ایران در نشست دیگری با «جونیچیرو کویزومی» نخستوزیر ژاپن خواستار مشارکت شرکتهای ژاپنی در طرحهای نیروگاه برق هستهای ایران شد.
متکی گفت: من از نخستوزیر ژاپن خواستهام که ترتیب مشارکت شرکتهای ژاپنی در ساخت و راهاندازی 10 تا 15 نیروگاه برق هستهای را بدهد. زیرا ما قصد داریم 20 هزار مگاوات انرژی هستهای برای الکتریسیته تولید کنیم.
یکی از مقامات وزارت خارجه ژاپن گفت متکی تنها از مشارکت خارجیها سخن گفته و به طور خاص به ژاپن اشارهای نکرده است.
گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی پیش از آغاز نشست 6 مارس بین اعضای شورای حکام پخش شد تا درباره آن بحث کنند. این گزارش به شورای امنیت فرستاده خواهد شد که در آن آمریکا و کشورهای اروپایی احتمالا خواستار اعمال تحریم علیه ایران خواهند شد.
بنبست هستهای موجود، ژاپن را در سیاست خارجی با یک دوراهی مواجه کرده که در یک سوی آن حفظ روابط با ایالات متحده که متحد اصلی امنیتی آن به شمار میرود قرار دارد و سوی دیگر آن به طرحهای توسعه منطقه نفتی آزادگان در ایران که برای سیاستهای انرژی توکیو بسیار حیاتی به شمار میرود، ختم میشود.
مقامات ژاپنی گفتند، نیکای عنوان کرده که ژاپن نمیخواهد انزوای ایران که سومین تامین کننده نفت این کشور است را در جامعه بینالمللی شاهد باشد و از ایران خواسته که برنامه غنیسازی اورانیوم را کنار بگذارد.
15 درصد از واردات نفت خام ژاپن یعنی حدود 500 هزار بشکه در روز، از ایران تامین میشود و این کشور روابط خوبی با جمهوری اسلامی دارد که حفظ آن به بهای ناراحت کردن واشنگتن خواهد بود.
با وجود مخالفتهای آمریکا، توکیو دو سال پیش قراردادی دو میلیارد دلاری برای توسعه منطقه نفتی آزادگان که دومین تامین کننده ذخایر نفت جهان به شمار میرود، با ایران امضا کرد.
دولت ژاپن 36 درصد از سهام شرکت این «اینپکس» را که بزرگترین شرکت نفتی ژاپن است در اختیار دارد. این شرکت در توسعه میدان نفتی آزادگان در جنوب ایران فعال است. گفته میشود ذخیره نفتی این میدان 26 میلیارد بشکه است.