آفتابنیوز : تحولات مربوط به انتخابات ریاست جمهوری ایران که قرار است اردیبهشت ماه سال 1396 برگزار شود، از موضوع های مورد توجه رسانه های بین المللی به شمار می رود.
به گزارش آفتاب به نقل از ایرنا، رسانه های جهان عرب از رویدادها و حاشیه های انتخاباتی در ایران غافل نمانده اند و این روزها تحلیل هایی در این زمینه منتشر می کنند. در ادامه این گزارش نگاهی به مهم ترین محورهای تحلیلی رسانه های عربی در مورد انتخابات ایران خواهیم داشت.
** حمایت اصلاح طلبان و میانه روها از روحانیتارنمای «عربی 21» مصر با اشاره به انتخابات ریاست جمهوری ایران، حمایت اصلاح طلبان و میانه روها از روحانی را در کانون توجه قرار داد.
تارنمای عربی 21نوشت: با وجود اینکه هنوز نام نویسی کاندیدهای انتخابات ریاست جمهوری در ایران آغاز نشده است. اما فضای سیاسی این کشور رنگ و بوی انتخاباتی به خود گرفته است. پس از کنار کشیدن «محمود احمدی نژاد» رئیس جمهوری پیشین از میدان رقابت های انتخاباتی به توصیه رهبر انقلاب، اکنون بسیاری سوال می کند که چه کسانی با روحانی رقابت خواهند کرد. همچنین این پرسش مطرح می شود نقشه انتخابات ریاست جمهوری و موضع دو جریان سیاسی مهم ایران چگونه خواهد بود؟
به نوشته عربی 21، هنوز هم جریان اصلاح طلبی به طور رسمی اسم کاندیدهای خود را برای انتخابات آینده اعلام نکرده است. اما با توجه به اوضاع سیاسی آنان از گزینه موجود حمایت می کنند. به نظر می رسد گزینه مورد حمایت اصلاح طلبان روحانی است. با وجود اینکه اصلاح طلبان درباره برخی سیاست های داخلی روحانی ملاحظاتی دارند. اما کارنامه روحانی به ویژه در عرصه سیاست خارجی نزد اصلاح طلبان قابل قبول است. او موفق شده است با برقراری توافق هسته ی ایران را از انزوا خارج سازد. در نتیجه، می توان گفت روحانی نامزد مورد قبول این جریان است. آنان به گزینه دیگری نمی اندیشند و منتظر فرصتی هستند و در زمان مناسب به طور رسمی حمایت خود را از روحانی اعلام می کنند.
همچنین شخصیت های سیاسی هوادار این جریان بارها اعلام کرده اند که روحانی تنها کاندیدای مورد حمایت اصلاح طلبان است. در این زمینه «محمد رضا عارف» رئیس شورای سیاستگذاری اصلاح طلبان در دانشگاه اصفهان گفت: همه باید بدانند که جریان اصلاح طلب در انتخابات آینده با یک کاندیدا شرکت خواهد کرد.
به نوشته این تارنما، همه اطلاعاتی که از اردوگاه اصلاح طلبان خارج می شود نشان از این دارد که آنان از روحانی پشتیبانی می کنند. اظهارات شخصیت های اصلاح طلب و تحلیل های رسانه های آنان همه از روحانی در برابر مخالفان پشتیبانی می کنند.
روحانی همچنین از سوی جریان های میانه رو که در داخل جریان های سیاسی اصلی کشور حضور دارند، مورد حمایت است. این جریان خط فکری نخبگانی است که میان اصولگرایی و اصلاح طلبی جمع بسته و به گفتمان اصلاح طلبی نزدیکتر است و این جریان پایگاه اصلی آن را تشکیل می دهد. از مهمترین رهبران این جریان «ناطق نوری» رئیس اسبق مجلس شورای اسلامی و حجت الاسلام «سید حسن خمینی» (نوه امام راحل ) است.
تارنمای عربی 21 نوشت: تردیدی نیست که رحلت آیت الله «هاشمی رفسنجانی» در عرصه سیاسی ایران و موازنه قدرت میان جریان های سیاسی در کوتاه مدت و بلند مدت تاثیر گذار خواهد بود. نبود رفسنجانی زیان بزرگی برای جریان اصلاح طلبی و اعتدالگرایی به شمار می رود. این جریان ها بزرگترین حامی خود را از دست داده اند. او حلقه اتصال جریان اصلاح طلبی و ارکان نظام بود. این جریان های تاثیر نبود آیت الله رفسنجانی را در دراز مدت مشاهده خواهند کرد. اما بر خلاف برخی تحلیل ها که ادعا می کنند با رحلت آیت الله رفسنجانی فرصت روحانی در انتخابات کم شده است می توان گفت که عکس چنین تحلیلی رخ خواهد داد.
پیش بینی می شود محبوبیت و پایگاه مردمی آیت الله رفسنجانی این بار نیز روحانی را به ریاست جمهوری برساند. به طور خلاصه می توان گفت روحانی تا این لحظه و حتی تا روز انتخابات رقیب بلامنازعی است. نه تنها اعتدالگرایان و اصلاح طلبان از او پشتیبانی می کنند. بلکه اصولگرایان و محافظه کاران میانه رو هم از او حمایت خواهند کرد.
** کاهش محبوبیت؛ تهدیدی برای اصولگرایانتارنمای عربی 21 و روزنامه «الیوم السابع» مصر در بخشی از گزارش های خود به شکاف میان اصول گرایان و کاهش محبوبیت آنان در میان مردم اشاره کردند.
به نوشته تارنمای عربی 21، اصولگرایان تا این لحظه نتوانستند روی برنامه انتخاباتی یکپارچه و یک نامزد به توافق برسند و این در موضع گیری ها و اظهارات اعضای این جریان آشکار است. اطلاعات حاکی از این است که طیف های اصلی این جریان به دنبال معرفی چند نامزد برای رقابت با نامزد قوی اصلاح طلبان و میانه روها هستند. تنها علت این اقدام آن است که آنان نامزد قدرتمندی برای رقابت با روحانی ندارند.
به نوشته روزنامه الیوم السابع، ناظران بر این باورند که جریان اصولگرایی در ایران افزون بر اختلاف درونی از بحران عدم محبوبیت رنج می برد. حتی اگر این جریان بتواند میان حزب های خود به وحدت سیاسی برسند باز هم نمی تواند مشکل کاهش بیش از حد محبوبیت خود را حل کند. این بحران در شکست شخصیت های بارز اصولگرایان در انتخابات مجلس خود را نشان داده است.
** کارنامه درخشان روحانی تکیه گاه او در انتخاباتروزنامه های «الوسط» بحرین، «العرب»، «القدس العربی» و «العربی الجدید» چاپ لندن و تارنمای «القاهره» با اشاره به دستاوردهای دولت روحانی، فرصت بالای او برای پیروزی در انتخابات را مورد توجه قرار دادند.
روزنامه الوسط در گزارشی به قلم «محمد عبدالله محمد» نوشت: آنچه سبب شده است این انتخابات مهم باشد آن است که این نخستین انتخابات ریاست جمهوری پس از توافق هسته ای و اجرایی شدن آن است. توافق هسته ای یکی از مهمترین رویدادهای ایران پس از پایان جنگ تحمیلی عراق است. از این رو، کاندیدها تلاش می کنند از این توافق برای پیروزی در انتخابات استفاده برند. برداشتن تحریم های اقتصادی، تنش زدایی ایران با خارج و خارج شدن این کشور از انزوا اموری هستند که به روحانی و جریان او در این انتخابات کمک خواهد کرد.
به نوشته تارنمای القاهره، مخالفان تلاش می کنند بار دیگر در رقابت با روحانی کرسی ریاست جمهوری را از دست او خارج سازند. این در حالی است که روحانی در اداره امور کشور از یک شیوه عملی برخوردار است.
روزنامه العرب نوشت: محبوبیت روحانی و تلاش های او برای پایان دادن انزوای ایران در عرصه اقتصادی و سیاسی نگرانی اصولگرایان را به دنبال داشته است. اصول گرایان نگران هستند که قدرت را از دست بدهند. آنها به کرسی ریاست جمهوری چشم دوخته اند.
به نوشته روزنامه العربی الجدید، روحانی برگ برنده های برای ورود به رقابت در انتخابات ریاست جمهوری در اختیار دارد. او تجربه یک دوره ریاست جمهوری را در کارنامه خود دارد و با وجود اختلاف درباره برخی رویکردهای سیاسی و ایدئولوژی هنوز هم روحانی از حمایت آیت الله «سید علی خامنه ای» رهبر انقلاب برخوردار است.
روزنامه القدس العربی نوشت: ناظران بر این باورند که اصولگرایان تلاش می کنند مانع از پیروزی روحانی در مرحله اول شوند. آنان با این اقدام خود می خواهند حداقل اگر نتوانستند روحانی را شکست دهند او را مجبور سازند تا در دومین دوره ریاست جمهوری خود وزارتخانه های دیگری را به اصولگرایان بدهد.