کد خبر: ۴۳۸۸۳۱
تاریخ انتشار : ۲۵ فروردين ۱۳۹۶ - ۱۰:۲۶

روايت 'جهانگيرى' از روز رد صلاحيت 'آيت الله هاشمى

آیت الله هاشمی رفسنجانی سیاستمداری است که از ابتدای انقلاب تا پایان عمر در درون نهضت باقی ماند/ هاشمی یک سرمایه ی نمادین برای کشور بود/ هیچ کس از مسئولین رده اول کشور به اندازه هاشمی رفسنجانی خود را در معرض رأی و نظر مردم قرار نداد/ اقبال جامعه به هاشمی رفسنجانی در تشییع تاریخی او تجلی یافت/ هاشمی پلی میان نسل های مختلف و حلقه ی وصل جریان های مختلف سیاسی بود
آفتاب‌‌نیوز :
 دکتر اسحاق جهانگیری در همایش دیدبان اعتدال و یادواره ی تبیین راه و اندیشه های آیت الله هاشمی، از دست اندرکاران برگزاری این همایش قدردانی کرد و گفت: برگزاری این نشست علمی و تبیین ویژگی ها و نقش آیت الله هاشمی رفسنجانی در جامعه و نظام، می تواند افق های تازه ای به روی جامعه کنونی و نسل های آینده باز کند تا تاریخ پیچیده ی امروز را با تأمل بیشتر بخوانند و بهتر به وضع امروز و فردای کشور بیندیشند.معاون اول رییس جمهور با اشاره به حوادث و اتفاقات معاصر نظیر پیروزی انقلاب اسلامی، دفاع مقدس، اتفاقات شوروی سابق، جنگ اول و دوم خلیج فارس، حمله به افغانستان و ...، اظهار داشت: ایران از هر کدام از این حوادث تاثیر جدی گرفت و یکی از مهمترین شخصیت ها که اندیشه اش برای برون رفت از حوادث، نقش مهم و کلیدی داشت، آیت الله هاشمی رفسنجانی بود و اگر اندیشه ی ایشان به خوبی تبیین شود نه تنها برای مردم ایران بلکه می تواند برای مردم کشورهای دیگر نیز مفید و کارساز باشد.

وی افزود: نسبت انقلاب اسلامی، نظام جمهوری اسلامی، دفاع مقدس، توسعه و سازندگی و اصلاحات و اعتدال با هاشمی نسبتی وثیق و از یاد نرفتنی است و به تعبیر امام خمینی (ره) «مردان تاریخ تا آخر زنده اند و بدخواهان بدانند هاشمی زنده است چون نهضت زنده است».
دکتر جهانگیری با بیان اینکه میراث فکری و سیاسی آیت الله هاشمی رفسنجانی سرمایه ای کم نظیر برای تأمل تاریخی ملت و نظام ماست خاطر نشان کرد: با توجه به این میراث بهتر می توان مسائل ایران و رویکردهای مناسب را در برابر آنها شناخت و از فرصت ها و تهدیدهای پیش رو غافل نماند.  

معاون اول رییس جمهور ادامه داد: آيت الله هاشمي رفسنجاني به حق یاور و مشاوری امین برای امام خمینی(ره) و رهبر انقلاب و متفکری با تجربه و راهگشا برای همه ی مسئولان و کارگزاران نظام بود. 

وی از آیت الله هاشمی رفسنجانی بعنوان صاحب نظری همدرد و دلسوز برای عموم طبقات و شهروندان کشور یاد کرد و گفت: او همواره در اندیشه ی ایران بود و آگاهی اش به مسائل زمان و مکان درک او را از اسلام، پویا و خلاق می کرد.

دکتر جهانگیری تصریح کرد: امروز در دنیای اسلام سیاستمداری که یک متفکر دینی باشد و ده ها جلد کتاب درباره ی قرآن نوشته باشد به ندرت یافت می شود. آیت الله هاشمی رفسنجانی یک سرمایه ی نمادین برای کشور بود و هست و سرمایه های نمادین در واقع ستون خیمه ی یک جامعه هستند که مانع از آسیب پذیری جامعه در برابر مخاطرات داخلی و خارجی هستند و از فروپاشی اجتماعی در زمان بحران های بزرگ جلوگیری می کنند.

معاون اول رییس جمهورافزود: هاشمی هم در دوران گفتمان انقلابی و هم در دوران سازندگی و هم در دوران گفتمان اصلاحات و هم در دوران اعتدال نقش موثر و تعیین کننده ای دارد.
وی با تاکید بر اینکه در روش هاشمی بن بست معنا ندارد و همیشه راهی وجود دارد، خاطر نشان کرد: هاشمی سیاستمداری بود که از زمان حضورش در اولین عرصه های مبارزاتی و ورودش به نخستین مسئولیت های حاکمیتی تا آخرین لحظه حیات پربارش هیچ گاه غایب از صحنه نیست و در هر عرصه ای از مسئولیت که وارد می شود آن عرصه و نهاد را به کانون تاثیر گذاری در کشور تبدیل می کند و در واقع به دلیل توانمندی های فکری و شخصیتی می تواند حتی به مسئولیت ها اعتبار دهد. 

دکتر جهانگیری اضافه کرد: این گونه حضور پررنگ هاشمی در قدرت سیاسی از شورای انقلاب و حزب جمهوری اسلامی تا عرصه های قبول مسئولیت در دولت و مجلس در زمان جنگ و صلح در حوزه های نظری و اجرایی عملاً از او نقشی بی بدیل در ایجاد موازنه و تعادل در نظام اجرایی و در میان جریان های رقیب سیاسی بوجود آورد.

معاون اول رییس جمهور با بیان اینکه آیت الله هاشمی رفسنجانی به معنای واقعی موسس بود، تصریح کرد: او در دوران دولت موقت با حضور در وزارت کشور این وزارتخانه را به کانون مهم اداري كشور تبدیل کرد و زمانی که مجلس شورای اسلامی تشکیل شد، هاشمی بعنوان اولین رئیس مجلس انتخاب شد و این تعبیر امام خمینی (ره) که مجلس در رأس امور قرار دارد در همین دوران بود و این جایگاهی است که هاشمی به مجلس داده بود.
وی افزود: وقتی که دوران دفاع مقدس به پایان رسید، مهمترین انتظارات جامعه این بود که کشور بازسازی شود و هاشمی برای پاسخ به این مطالبه ی جامعه دولت سازندگی را تشکیل داد و کارهای بزرگی در آن دوران صورت گرفت و برنامه هاي توسعه تدوين شد.

دکتر جهانگیری همچنین با اشاره به نقش موثر آیت الله هاشمی رفسنجانی در مجلس خبرگان رهبری گفت: هاشمی با ورود به مجلس خبرگان، نقش آفرین شد و تردیدی نیست که پس از امام(ره)، آيت الله هاشمي نقش اصلي در تعیین رهبری پس از امام خمینی (ره) ایفا کرد و این در حالی است که بسیاری از کسانی که هاشمی را به مخالفت با رهبری متهم می کردند، در تعیین رهبری پس از امام نظرات و پيشنهادات دیگر داشتند و در مجلس خبرگان مطرح كردند اما رأي نياوردند.

معاون اول رییس جمهور همچنین با یادآوری تاسیس دانشگاه آزاد اسلامی از سوی مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی براي پاسخگويي به موج مطالبات جوانان كشور، گفت: هاشمی در دوران دفاع مقدس نيز نقش موثري داشت و وقتي جنگ با گره مواجه مي شود، كسي كه امام (ره) براي بازكردن گره انتخاب مي كند هاشمي است و اين قهرمان جنگ در زمان صلح، قهرمان صلح می شود و برای قبول قطعنامه با امام(ره) راحل صحبت می کند و امام(ره)تصميم لازم را اتخاذ مي نمايد. 

وی افزود: وقتی که هاشمی به مجمع تشخیص مصلحت نظام ورود می کند، مشخص می شود که این مجمع چه نهاد مهمی است و از آن پس بسیاری از مشکلات و گره ها، برای گشایش به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع می گردد.

دکتر جهانگیری اظهار داشت: آیت الله هاشمی رفسنجانی به رغم برخورداری از تاثیرگذاری در نظام سیاسی، رویکردی روشن به سیاست ورزی مبتنی بر مردم و جامعه داشت. تاکید مداوم او بر برگزاری انتخابات آزاد و مبتنی بر مشارکت بالا و دفاع از رقابت های سیاسی و حقوق اساسی ملت از جمله نقش آفرینی های مهم ایشان در دوران معاصراست.

معاون اول رییس جمهور در ادامه با تاکید بر اینکه انتخابات در نظام ما از جایگاه مهمی برخوردار است، تصریح کرد: نظام ما نظام انتخابات است و حتی در دوران فاع مقدس، امام خمینی(ره) یک لحظه هم انتخابات را به تاخیر نینداخت چرا که انتخابات عامل اقتدار نظام جمهوري اسلامي است. 

وی افزود: در شرایط فعلی نیاز فراوانی به مشارکت گسترده ی مردم وجود دارد و حق الناس در انتخابات که رهبر معظم انقلاب بر آن تاکید کردند نیز از حقوق اساسی ملت است.
دکتر جهانگیری گفت: رویکرد هاشمی در خصوص انتخابات آزاد و ضرورت رعایت حقوق اساسی ملت از او شخصیتی ساخت که همواره خود را در معرض نظر و رأی مردم قرار می داد و در این مسیر نه از تصمیمات قهر می کرد و نه به عافیت نشینی می رسید.

معاون اول رییس جمهور افزود: هیچ یک از مسئولین رده ی اول کشور به اندازه هاشمی خود را در معرض رأی مردم قرار نداده است و ایشان بارها در انتخابات های  ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری در معرض رای مردم بوده و در بسیاری از این انتخابات ها از جمله انتخابات مجلس ششم حملات زیادی به او شد اما میدان را خالی نکرد و اما پس از اعلام نتايج، بنا بر برخی دلایل مصلحت ندانست که در مجلس حضور یابد و استعفا داد.
وی اضافه کرد: هاشمی در سال 84 نیز به شیوه ی انتخابات اعتراض داشت اما حاضر نشد صحنه را ترک کند و انتخابات را به کام مردم تلخ نماید. 

دکتر جهانگیری با بیان اینکه مسئولیت رياست ستاد انتخابات آیت الله هاشمی رفسنجانی در سال 92 یکی از افتخارات برای بنده است، گفت: تصور نمی کردیم که ایشان رد صلاحیت شوند اما این اتفاق افتاد و همه شوکه شدیم. من بعنوان رییس ستاد انتخابات ایشان خدمتشان رسیدم و گفتم که حالا تکلیف چیست و ایشان گفتند ستادها را جمع کنید، من همان هاشمی دیروز هستم و حتی ذره اي در روش و رویکرد من نسبت به نظام و رهبری و آینده انتخابات تغییری پیدا نشده است. نه قهر کرد و نه شکایت بلکه در صحنه ی انتخابات از دوست خود حمایت کرد و رییس جمهور ساخت.

معاون اول رییس جمهور در ادامه با بیان اینکه آیت الله هاشمی رفسنجانی همواره نسبت به جوانان و جوانی توجه زیادی داشت، گفت: پیر مجرب سیاست همیشه نسبت به جوانان توجه داشت و در نوگرایی و نواندیشی و آینده نگری لحظه ای از روند پرشتاب جامعه عقب نماند. 
وی افزود: انسان در دوران پیری محافظه کار تر می شود و بیشتر به فکر خودش است و کهنه می اندیشد اما هاشمی پرکار و جوان فکر بود و به هر میزان که نیاز بود برای اداره ی امور وقت می گذاشت.

دکتر جهانگیری اضافه کرد: جامعه ما بخصوص بخش جوان و فعال جامعه روز به روز اقبال بیشتری به هاشمی پیدا می کردند و این پدیده ای بود که در مراسم تشییع تاریخی او تجلی یافت. 
معاون اول رییس جمهور، آیت الله هاشمی رفسنجانی را پل و مفصلي میان نسل های مختلف جامعه، ميان حكومت و ملت و نيز ميان جریانات سیاسی مختلف توصیف کرد و گفت: هاشمی حلقه وصل بود نه عامل فصل، گوش شنوا بود، خوب می شنید، نقطه اتصال جريانات سياسي بود و به تعبير يكي از دوستان پل بود نه دیوار و هر جریانی که می خواست جریان دیگر را حذف کند، هاشمی مانع بود. 

وی گفت: امروز که بیش از هر زمان جامعه و نظام ما نیازمند اعمال سیاست های عقلانی و اعتدالی و انسجام و همبستگی ملی است و به واقع امروز جای هاشمی خالی است.
دکتر جهانگیری با اشاره به فضای بین المللی و روی کار آمدن افراد تندرو و افراطی به خصوص در آمریکا و نیز وضعیت منطقه، مسائل سوریه، عراق، افغانستان، یمن و دیگر کشورهای اطراف تصریح کرد: در داخل کشور نیز با چالش های بزرگ سیاسی و اقتصادی نظیر بیکاری، آسیب های اجتماعی و مسائل زیست محیطی مواجه هستیم و امروز جامعه به شدت به عقلانیت و اعتدال نیاز دارد. امروز نیازمند آن هستیم در پرتو تفکر و اندیشه ی هاشمی رفسنجانی همبستگی ملی را تقویت کنیم. 

معاون اول رییس جمهور با بیان اینکه آیت الله هاشمی به شدت به جمهوری اسلامی ایران علاقمند بود و حتی آن را از فرزندان خود بیشتر دوست داشت، گفت: نظام و رهبری برای هاشمی یک اصل بود. 

وی با اشاره به سخنرانی آیت الله هاشمی در مراسم چهلمین روز درگذشت آیت الله اردبیلی خاطر نشان کرد: هاشمی در این سخنرانی يك بار ديگر  جريان خبرگان رهبري، عزل آقاي منتظري و اينكه خدمت امام(ره) رسيدند و امام راحل گفتند كه براي انتخاب رهبر آينده به سمت مقام معظم رهبري برويد و جلسه خبرگان انتخاب رهبري را مطرح كرد.

معاون اول رييس جمهور تصريح كرد: براي اينكه نگذاریم نظام آسیب ببیند و برای اینکه از نظام حراست کنیم باید همگی زیر چتر رهبری جمع شویم.

دکتر جهانگیری با بیان اینکه دغدغه هاشمی اعتدال و تلاش مداوم او برای دور کردن نظام اجرایی و سیاسی کشور از تنش، تندروی و افراط بود اظهار داشت: هاشمی اقتضائات زمان را به درستی درک می کرد و میراث انقلابی کشور را به كار مي گرفت.

معاون اول رییس جمهور افزود: هاشمی دور اندیش بود، نگاه آینده نگر داشت و بر همین اساس به ایجاد و تقویت زیرساخت های توسعه ای کشور در مقاطع مختلف پرداخت.

وی ادامه داد: هاشمی رفسنجانی نگاه توسعه ای داشت و از اميركبير سرمشق گرفته بود و رويكرد او را در آغاز مبارزه ی سیاسی تا دیدگاه بلندنگرش در زمینه ی ثروت ملی می توان مورد مطالعه قرار داد. 

دکتر جهانگیری اظهار داشت: هاشمی بانی کارهای بزرگ توسعه در کشور نظیر احداث سد ها، نیروگاه ها، کارخانجات بزرگ بود و از مدیران حمایت می کرد و به نقش مدیران در کارهای کشور توجه داشت.

معاون اول رییس جمهور با بیان اینکه هاشمی اگرچه گذشته اش درخشان بود ولی همیشه به آینده امیدوار بود گفت: او نگاهی همواره با امید در اوج فشارها داشت و امیدوارم ما نیز بتوانیم با همین امید به آینده بپردازیم.

وی با یادآوری اتفاقات سال 88 خاطر نشان کرد: در آخرین روزها در سال های پس از 88 عده ای می خواستند با هر روش ممکن هاشمی را به عکس العمل وادار کنند اما او فشارها را تحمل کرد و به آینده امیدوار بود.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین