آفتابنیوز : سرویس بینالملل- همزمان با تجمع طرفداران برتری نژادی سفیدپوستان و مخالفان آنان در شهر شارلوتزویل ایالت ویرجینیا که باعث اعلام وضعیت اضطراری شد، رسانههای امریکایی به بررسی ریشهها و پیامدهای این درگیری پرداختهاند.
به گزارش آفتابنیوز، شبکه خبری «ان بی سی» در گزارشی با اشاره به اینکه این راهپیمایی نشان داد که راسیسم (نژادپرستی) هرگز امریکا را رها نکرده است، مینویسد: این راهپیمایی توسط نئونازیها و سازمانهای نژادپرست گوناگون در ویرجینیا برگزار شد. این موضوع با سکوت رییسجمهوری امریکا مواجه شد که با رای همین افراد تظاهراتکننده باعث شد تا او به کاخ سفید راه یابد. واقعیت آن است که گذشته نژادپرستانه هرگز ما را رها نکرده است.
ان بی سی افزوده است: در این جا دیوان عالی کشورمان بایستی پاسخی مناسب به نژادپرستی و اقدامات صورت گرفته دهد. باید بگوییم واکنش نیروهای پلیس به سفیدپوستان نژادپرست بسیار ملایمتر از نوع واکنش آنان به راهپیماییهای مشابه از جانب معترضان سیاهپوست بود. برای مقابله با تظاهرات سیاهپوستان در بالتیمور، مریلند و لوئیزیانا واکنش پلیس و حضور نیروهای ضدشورش وسیعتر بود از تجهیزات نظامی استفاده شد و به سوی معترضان شلیک صورت گرفت. این در حالیست که در مقایسه با آن نوع برخورد با نازیها، کولاکس کلانها و دیگر نژادپرستان سفیدپوست که با هدف ارعاب مهاجران و سیاهپوستان راهپیمایی کردند صرفا به متفرق کردن جمعیت محدود شد.
باید اشاره کرد که برگزارکنندگان این راهپیمایی سفیدپوستانی بودند که پیش از تظاهرات با رهبران فدرال و محلی دیدار کرده بودند. تام گرات نماینده امریکایی با اعضای گروه اتحاد و امنیت برای امریکا دیدار کرده بود. از سوی دیگر نامزد فرمانداری ویرجینیا نیز بارها حمایت خود را از نژادپرستان اعلام کرده است. یکی دیگر از سازماندهندگان تظاهرات ریچارد اسپنسر یک نژادپرست سفیدپوست است که در دانشگاه ویرجینیا و شیکاگو حضور یافته بود.
این شبکه خبری اشاره میکند که بایستی توجه داشت که این تظاهرات صرفا نژادپرستانه نبوده است. کوکلاس کلانها یا نژادپرستان سفیدپوست در امریکا به نوشته این شبکه خبری بسیار مسیحی و مذهبی هستند. آنان نه صرفا به برتری نژاد سفید که به برتری مسیحیان باور دارند. آنان به شدت ضدکاتولیک هستند و جای تعجبی ندارد که با نازیها همپیمان شدهاند. وعده ترامپ مبنی بر جلوگیری از ورود مسلمانان به خاک امریکا با استقبال آنان مواجه شده است.
ان بی سی با اشاره به تظاهرات، از زاویهای دیگر مینویسد: این تظاهرات نه تنها نشاندهنده حضور نژادپرستی در امریکا بلکه نشاندهنده مردسالاری بودن مردان سفید پوست در این تظاهرات واینکه نژادپرستی و پدرسالاری با فرهنگ امریکایی همپوشانی دارد. تظاهرات نژادپرستانه در ویرجینیا یادواوری میکند که بزرگترین دشمن آرمانهای امریکا در درون خود امریکاست. تظاهرات نژادپرستانه در دانشگاه ویرجینیا غمانگیز است؛ دانشگاهی که توماس جفرسون موسس آن بود؛مردی که در پایهگذاری ارزشهای امریکایی شرکت داشت. درست است که او مالک برده بود و به طور فعال در این تقصیر و گناه نقش داشت اما مردی بود که در زمانه خود پیشتاز کمک به ساخت کشوری مبتنی بر آزادی اندیشه و باور به ملتی با فضیلت مدنی بود.
سایت «ووکس» اما در مطلبی تحت عنوان «چرا اتحادیه آزادیهای مدنی امریکا ACLU از تظاهرات راستهای افراطی نژادپرست سفیدپوست حمایت کرد»، مینویسد: این اتحادیه سابقهای طولانی در دفاع از آزادی بیان افراد دارد؛ حتی کسانی که افکار متعصبانه و سرسختانهای دارند.
اتحادیه آزادیهای مدنی امریکا به نوعی به متحد این نژادپرستان تبدیل شده است. آنان میگویند نباید سخنرانی آزادانه را با هیچ توجیهی محدود کرد حتی اگر سخنرانان سفیدپوستان نژادپرست باشند. این اتحادیه از زمان به قدرت رسیدن ترامپ نمادی از لیبرالیسم قلمداد میشود با این حال، ممکن است موضع آن اتحادیه برای برخی از طرفدارانش عجیب و غریب و حتی ناراحتکننده باشد که در حال حاضر برای حقوق سخن گفتن ملیگرایان سفیدپوست و نئونازیها در کنار آنان ایستادهاند. این اما همان موضع قدیمی این اتحادیه است که مدتها از آزادی بیان حمایت میکرد. این اتحادیه از بیان آزادانه سخنان حتی برای گروههای توهینکننده نیز حمایت میکند.
در دهه ۷۰ میلادی نیز این اتحادیه از حق گروههای نئونازی برای راهپیمایی در حومه شیکاگو حمایت کرد. از آن زمان تاکنون این گروه از آزادی بیان که از دید آنان باید جهانشمول باشد برای نئونازیها تا کولاکس کلانها نیز دفاع کرده است.
روزنامه «نیویورک دیلینیوز» نیز با اسفبارخواندن راهپیمایی اخیر نژادپرستان سفید پوست مینویسد: اگر فکر میکنید که چه چیزی میتواند شما را در وضعیت مشابه سالهای ۱۹۳۷ یا ۱۹۵۷ قرار دهد مجبور نیستید به سالهای دور نگاه کنید. ما اکنون در آن سال زندگی میکنیم. امریکا یک مکان زشت است. این صحنهها یادآور خاطرات دوران نازیها و ضدیت با یهودیان، مسلمانان، مهاجران و سیاهپوستان هستند. رییسجمهوری امریکا آنان را دوست دارد و آنان نیز ترامپ را دوست دارند. ترامپ چندین دهه بود که مردی غیراخلاقی و توهینکننده قلمداد میشد اما زمانی که اوباما در قدرت قرار گرفت او به قهرمان سفید پوستان تبدیل شد. آنان با خود میگویند اگر ترامپ میتواند زنان، مهاجران، مسلمانان، معلولان و فقرا و بسیاری دیگر را به شکلی بیرحمانه تهدید به خشونت فیزیکی و کلامی کند و هدف قرار دهد چرا آنان نتوانند. این افراد همانهایی هستند که مدعی بودند اوباما امریکایی نیست و یک مسلمان است که مخفیانه میخواهد امریکا را مسلمان کند و از درون ویران کند.