آفتابنیوز : در همین حال روزنامه ایندیا تایمز هم به نقل از مقامات آمریکایی گزارش داده که آنها موفقیت هایی به ویژه در رابطه با ژاپن به دست آورده اند که پیشتر به دلیل وابستگی این کشور به نفت خاورمیانه، موضع بی طرفی اتخاذ کرده بود.
این روزنامه ژاپنی می نویسد که ژاپن، یکی از متحدان اصلی آمریکا و واردکننده نفت از ایران، مشتاق بوده که نقش میانجی در حل مناقشه هسته ای ایران داشته باشد. این در حالی است که روزنامه آمریکایی واشنگتن پست می نویسد که به رغم چند ماه فشار آمریکا بر ژاپن، این کشور همچنان تمایلی به همراهی با دولت بوش برای اعمال تحریم بر ایران در صورت شکست مذاکرات بر سر برنامه هسته ای ایران ندارد.
مقامات ژاپنی معتقدند که کشورشان بیش از هر کشور دیگری از تحریم های احتمالی علیه ایران لطمه می بیند و اگر اجماع جهانی همراه با قطعنامه سازمان ملل یا حمایت کشورهایی مانند چین که در حال حاضر مخالف با تحریم هستند، وجود نداشته باشد، ژاپن هم احتمالا از اقدامات تنبیهی حمایت نخواهد کرد. با این حال کاخ سفید امیدوار بوده که ژاپن را برخلاف روسیه و چین که سرسختی دارند، مایل به پیوستن به این ائتلاف کند.
واشنگتن پست در ادامه می آورد که در صورت شکست مذاکرات، برنامه آمریکا برای اعمال تحریم شدیدا به مشارکت ژاپن بستگی دارد و بدون حضور این کشور، همانطور که مقامات دولت آمریکا گفته اند، تأثیر چندانی به دست نخواهد آورد.
ژاپن که مصرف کننده 22 درصد از صادرات نفت ایران است، در حال حاضر در بزرگترین و مدرن ترین میدان نفتی ایران هم فعالیت دارد و همین سبب شده که در مخمصه انتخاب میان وفاداری به واشنگتن و منافع انرژی در ایران گرفتار شود. در همین حال دیپلمات های غربی پیشنهاد دولت بوش را برای متمایل کردن ژاپن که بزرگترین شریک تجاری ایران است، آزمونی اساسی برای متحدان آمریکا می دانند که آیا در نهایت منافع خود را برای در فشار قرار دادن ایران فدا خواهند کرد.
به گزارش واشنگتن پست در نشست وزرای دارایی هشت کشور صنعتی در روسیه، وزیر خزانه داری آمریکا از ژاپن خواسته که تحریم های احتمالی علیه ایران را بررسی کند ولی وزیر دارایی ژاپن پاسخ داده که چنین اقدامی باید ابتدا به شکلی گسترده با اروپا و دیگران بحث شود. یکی از مقامات ارشد دولت این کشور هم گفته که بدون حمایت کامل جامعه جهانی، ژاپن هیچ کاری صورت نخواهد داد زیرا در غیر این صورت ممکن است این کشور از ایران خارج شود و ببیند که شرکت های نفتی کشور دیگری وارد پروژه های ایرانی می شوند. مقامات ژاپنی همچنین از این نگرانند که تحریم های شدید جای پای چین را محکم تر کند که رقیب اصلی ژاپن در بازار جهانی انرژی محسوب می شود.
از سوی دیگر ایران اعلام کرده که ممکن است قرارداد عظیم توسعه پروژه میدان نفتی آزادگان را که به شرکت نفتی اینیکس ژاپن سپرده شده، لغو کند زیرا این شرکت تاکنون توسعه میدان آزادگان را به سبب مین های موجود در این منطقه به تعویق انداخته است ولی برخی می گویند که این تأخیر برای این است که ژاپن زمان بیشتری برای اطمینان از وضعیت مناقشه هسته ای ایران داشته باشد ولی این کار گویا صبر ایران را به سرآورده است زیرا وزیر نفت این کشور تهدیدکرده که در صورت عدم توسعه این میدان، ایران تأخیر بیشتری را تحمل نمی کند و کار را به مهندسان ایرانی می سپارد.
دلیل خروج ژاپن از پروژه آزادگان(کلیک کنید)
از زمان آغاز این پروژه در سال 2004 دولت آمریکا مکررا با آن مخالفت کرده اند ولی ژاپن آن را عاملی حیاتی در تأمین انرژی خود می داند. در مقابل مقامات آمریکایی به این موضوع استدلال می کنند که چنین پروژه ای تنها وابستگی ژاپن را به ایران بیشتر می کند و موجب ایجاد تنگنایی برای ژاپن در مسأله هسته ای ایران می شود.
علاوه بر اینها همانطور که واشنگتن پست اشاره می کند، با اینکه ژاپن است که باید بزرگترین فداکاری ممکن را بکند ولی عمدتا از مذاکرات ایران کنار گذاشته می شود. منافع ژاپن و آمریکا همچنین اغلب با یکدیگر برخورد دارد ولی در مورد ایران این منافع بیش از پیش برخورد پیدا کرده است.