کد خبر: ۴۸۰۹۸۹
تعداد نظرات: ۲ نظر
تاریخ انتشار : ۱۷ مهر ۱۳۹۶ - ۱۳:۱۱

مخالفت اصلاح‌طلبان با بازگشت پُست نخست وزیری/محمد هاشمی: ایده انتزاعی است/رجایی:ملت اجازه نمی‌دهند

تغییر نظام سیاسی از ریاستی به پارلمانی برنامه ای است که برخی از نمایندگان مجلس تلاش برای اجرایی شدن آن را کلید زده اند. هدف نهایی در چنین طرحی حذف انتخاب رییس جمهوری از سوی مردم است .
آفتاب‌‌نیوز : محمد هاشمی، رییس دفتر رییس فقید مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره بحث تغییر نظام ریاستی گفت: ایجاد نظام پارلمانی در شرایط فعلی یک ایده کاملا انتزاعی است و سنخیتی با واقعیات موجود کشور ندارد. نظام پارلمانی یک سری الزاماتی دارد که مهم ترین آن وجود احزابی است که توانایی در دست گرفتن قدرت را داشته باشند که چنین حزبی نداریم.

به گزارش ایرنا، معاون اسبق رییس جمهوری تصریح کرد: چنانچه به مجلس کنونی بنگریم متوجه می شویم که ترکیب نمایندگان آن حزبی نیست. یعنی احزابی که توانایی جلب اعتماد عمومی را داشته و برنامه مشخصی هم برای اداره کشور داشته باشند در آن حضور ندارند.

*** وضع را بدتر هم می کند

رییس اسبق صدا و سیما ادامه داد: از سویی گرایش های مختلف سیاسی و فرهنگی هم در پارلمان فعلی حاضر نیستند. بنابراین تغییر نظام از ریاستی به پارلمانی نه تنها وضعیت را بهتر نمی کند که آنرا بدتر خواهد ساخت.

هاشمی تاکید کرد: نظام ریاستی فعلی از مزایایی برخوردار است و مردم با شرکت در انتخابات فردی را به عنوان رییس جمهور برمی گزینند، ولی نظام پارلمانی این مزیت را هم ندارد و امکان انتخاب مستقیم را از مردم سلب می کند.

عضو اسبق مجمع تشخیص مصلحت نظام اضافه کرد: اینکه نظام سیاسی کشور در دوران دفاع مقدس را پارلمانی بدانیم هم اشتباه است. آن موقع هم نظام پارلمانی بر کشور حاکم نبود، بلکه رییس جمهور با رای مستقیم مردم انتخاب و فردی را به عنوان نخست وزیر به مجلس پیشنهاد می کرد که باید رای اعتماد نمایندگان را هم به دست می آورد. بنابراین نظام قبل از بازنگری قانون اساسی نیز همخوانی و سنخیتی با نظام پارلمانی نداشت.

*** حزب 12 میلیون نفری

قایم مقام اسبق وزارت امور خارجه گفت: در سالهای ابتدایی انقلاب اسلامی به توصیه امام خمینی(ره) حزب جمهوری اسلامی تشکیل شد. استقبال از این حزب بسیار گسترده بود و حدود دوازده میلیون نفر در آن ثبت نام کردند. به عبارتی زمینه تشکیل یک حزب سیاسی قدر در جمهوری اسلامی به وجود آمد.

هاشمی ادامه داد: اما حزب جمهوری اسلامی به خاطر ساختار سیاسی نتوانست فعالیت خود را ادامه دهد. امام هم که این مشکلات را دیدند گفتند فتیله حزب جمهوری اسلامی را پایین بکشید و همین طور هم شد. فعالیت دیگر احزاب هم بعد از مدتی متوقف شد.

وی تصریح کرد: بعد از آن هم ما دیگر حزبی نداشتیم که بتواند جمعیت زیادی از جامعه را به سوی خود جذب کند و برنامه ای هم برای اداره کشور ارائه کند که قادر به جذب آرای مردم باشد. بنابراین صحبت از نظام پارلمانی در شرایطی که حتی یک حزب سیاسی فراگیر هم نداریم یک بحث انتزاعی و دور از واقعیت است.


***** غلامعلی رجایی: مردم به حذف خود رای نخواهند داد

مشاور رییس فقید مجمع تشخیص مصلحت نظام در این باره گفت: مخالف تغییر نظام سیاسی هستم چرا که انتخابات ریاست جمهوری دستگیره مهمی است که مردم می توانند از طریق تمسک به آن به طور مستقیم در رقم زدن سرنوشت خود سهیم باشند.

غلامعلی رجایی افزود: اگر چه نمایندگان مجلس هم با رای مردم سرکار می آیند ولی رییس جمهور حتما باید با رای مستقیم مردم برگزیده شود. در این صورت با اتکای به رای بالای مردم، هم در توازن با سایر قوا در عرصه داخلی و هم در موازنه بین المللی می تواند موفق تر باشد.

وی تصریح کرد: رییس جمهور در وضعیت فعلی در قبال رایی که مردم به او داده اند احساس مسوولیت می کند، اما اگر کار انتخاب وی به مجلس سپرده شود فقط راضی نگه داشتن نمایندگان مجلس برای او مهم خواهد بود و حتی سفرهای استانی وی نیز بی معنا می شود.

*** ملت اجازه نمی دهد

رجایی اضافه کرد: تفویض این حق از مردم به نمایندگان مجلس، ملت را در درجه دوم قرار می دهد. مردم شخصیت حقوقی مستقلی دارند که باید به آن احترام گذاشت. در جمهوری اسلامی فقط رهبری با رای غیرمستقیم مردم انتخاب می شود که آنهم به خاطر شان و جایگاه خاص حقوقی و مذهبی آن است که به اهل فن و خبره سپرده می شود.

این پژوهشگر سیاسی تاکید کرد: حتی اگر تمام مراحل قانونی تغییر نظام از ریاستی به پارلمانی هم با موفقیت سپری شود باز این مردم هستند که باید با رای مستقیم خود آنرا تایید کنند. مردم هم هیچ وقت به حذف خود رای نخواهند داد.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
انتشار یافته: ۲
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۰۱ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۷
0
2
پیشنیاز ایجاد یک سیستم پارلمانی کارامد ایجاد یک سیستم حزبی کارامد است. در سیستم حزبی خود احزاب وظیفه بررسی صلاحیت ها رو بر عهده دارند و از آنجا که این حزب است که باید پاسخگوی عملکرد و سلامت اخلاقی و اقتصادی نمایندگانش باشد در روند تعیین صلاحیت نمایندهای خود نهایت دقت را به عمل می اورد. در سیستمی که یک جریان سیاسی برای همه جریان های دیگر تعیین تکلیف استصوابی میکنه ایجاد یک سیستم پارلمانی کارامد ممکن نیست.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۵۲ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۷
0
2
اولاً چرا می گوئید تغییر نظام ریاستی به پارلمانی ؟ این بیان درست نیست باید گفت ت..................خودم به خودم رای بدهم ولی بگویم ملت به من رای داده است.
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین