این در حالی است که تهران گفته پاسخ خود را پیش از نیمه مرداد ماه اعلام نخواهد کرد.نشست سران هشت کشور صنعتی جهان موسوم به گروه هشت (G8) امسال در روسیه برگزار می شود و به سبب تاکیدی که غربی ها برای دریافت پاسخ از سویی ایران دارند، اهمیت زیادی دارد.
در میان کشورهای عضو این گروه، ژاپن کشوری است که اخیرا به رغم امتناع پیشین خود اعلام کرده که خواستار تحریم ایران در این نشست خواهد شد و روسیه کشوری است که از ابتدا با هرگونه اقدام تحریمی علیه تهران پیش از اعلام پاسخ نهایی جمهوری اسلامی مخالفت کرده است.
ایتالیا در آخرین موضع گیری خود خواستار پیوستن به سه کشور اروپایی طرف مذاکره با ایران شده و آمریکا هم بر مواضع پیشین خود مبنی بر تحریم ایران در صورت عدم پذیرش پیشنهاد اروپا پافشاری می کند.
شرکت البرادعی در این دور از نشست ها اقدامی بی سابقه است چرا که تنها سران کشورهای عضو در این گونه نشست ها حضور می یابند. مليسا فلمينگ، سخنگوي آژانس بينالمللي انرژي اتمي در مورد حضور البرادعی گفته كه هنوز محتواي برنامه و مدت سفر مديركل آژانس مشخص نیست.
البرادعی در راه ترکیه
اما مدیر کل آزانس روز جمعه به آنکار پایتخت ترکیه سفر خواهد کرد تا با مقام های این کشور دیدار و گفتگو کند.البرادعی پیش از آغاز سفرش با رسانه های متعددی گفتگو کرده است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، محمد البرادعی روز پنجشنبه در آستانه سفر به ترکیه، در گفتگو با یکی از تلویزیون های ترکیه، گفته که بسیار به یافتن راه حل دیپلماتیک برای مناقشه هسته ای ایران خوشبین است و به اعتقاد وی هیچ گزینه ای جز شیوه دیپلماتیک وجود ندارد و گزینه نظامی گزینه محسوب نمی شود.
وی با اشاره به واکنش ایران گفت که تهران نکات مثبتی را در پیشنهاد پیدا کرده است و به ابهاماتی اشاره کرده که از طریق مذاکره قابل رفع شدن است.
البرادعی در پاسخ به شبکه خبری "ان تی وی "مبنی بر توانایی ایران برای ساخت سلاح هسته ای گفت که اگر تهران بخواهد چنین کاری انجام دهد، به پنج تا ده سال زمان نیاز دارد. به اعتقاد وی ایران کشوری نیست که فردا بتواند سلاح تولید کند و از این رو تصور می کند که زمان برای دیپلماسی باقی است.
نقش ترکیه در پرونده اتمی ایران
وی در مورد ترکیه گفت که این کشور می تواند نقش مهمی در حل مسئله ایران ایفا کند و حتی سایر کشور ها را هم به پای میز مذاکره بکشاند.
البرادعی با اشاره به روابط تاریخی نزدیک ترکیه با ایران و خاورمیانه، و نیز رابطه نزدیک با غرب و عضویت در ناتو، گفت که ترکیه می تواند مواضع این کشورها را درک کرده و آنها را بر سر میز مذاکره آورد.
البرادعی افزود که هیچ کس با حق ایران برای استفاده از انرژی صلح آمیز هسته ای مشکل ندارد و تنها چیزی که از آنها خواسته شده، تعلیق غنی سازی برای چند سال است تا اعتماد لازم ایجاد شود.
او پیشنهاد اروپا را به ایران فرصتی مناسب برای عادی سازی روابط با اروپا و آمریکا دانست و گفت با وجود آنکه گروه هشت خواستار پاسخ ایران پیش از برگزاری نشست روسیه هستند، رییس جمهور ایران پاسخ نهایی را در مردادماه اعلام خواهد کرد.
خبرگزاری ایتارتاس روسیه هم به نقل از البرادعی نوشته است که ایران برنامه هسته ای پنهانی ندارد و تاکنون کسی در این مورد اطلاعاتی به آژانس نداده است و اگر چنین باشد، آنها این موضوع را بررسی خواهند کرد.
وی که در گفتگو با شبکه" سی ان ان" ترکیه سخن می گفت افزود که دوباره تکرار می کند هیچ مدرکی مبنی بر پنهان کاری ایران و تعداد سانتریفیوژهای این کشور وجود ندارد.
استقبال از پیوستن آمریکا به مذاکرات
مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی ادامه داد که صحبت درباره برنامه هسته ای ایران در واقع صحبت بر سر تضمین امنیت خاور میانه است و به اعتقاد وی پیوستن آمریکا به مذاکرات اروپا با ایران اهمیت زیادی دارد.
وی بر این باورست که راه حل نهایی برای مناقشه ایران بدون مشارکت کامل آمریکا محقق نمی شود.
البرادعی ابراز امیدواری کرد که ایران در تصمیم خود بازنگری کند تا مسائل امنیتی مربوط با برنامه هسته ای ایران تحت نظارت آژانس قرار گیرد. وی افزود که ایران بخشی جدا ناشدنی از خاور میانه و قدرت بزرگ منطقه ای است و باید نقشی سازنده در خاور میانه داشته باشد.
مدبیر کل آژانس با اشاره به پیشنهاد ارائه شده به تهران اضافه کرد که بسیار مهم است که ایران بداند جهان بی صبرانه منتظر پاسخ این کشور به پیشنهاد است.
وی در پایان با بیان اینکه تاکنون با بسیاری از نمایندگان ایرانی دیدار داشته است گفت که وی دریافته که بیشتر آنها کاملا مصمم هستند که با اروپا و آمریکا همکاری کنند.