آفتابنیوز : بعد از اقدام نیروهای ارتش عراق و حشد الشعبی برای تصرف شهر کرکوک و دیگر مناطق مورد مناقشه میان اقلیم و بغداد که دهها کشته بر جای گذاشت و منجر به عقبنشینی پیشمرگههای کرد شد، اکنون حیدر العبادی نخستوزیر عراق از اقدامات جدید در ارتباط با اقلیم کردستان سخن می گوید.
به گزارش آفتابنیوز، پاتریک کوکبورن در ایندپندنت و به نقل از نخستوزیر عراق نوشته است که بغداد خواستار پایان دادن به وضعیت نیمه مستقل اقلیم کردستان است. کوکبورن که با حیدرالعبادی مصاحبه کرده است می نویسد که نخست وزیر عراق احساس پیروزمندانهای داشت چرا که دو موفقیت بزرگ را کسب کرده است، از یک سو نیروهای عراقی توانستند داعش را از موصل بیرون کنند و از سوی دیگر کنترل کرکوک را از دست پیشمرگههای اقلیم کردستان خارج کردهاند.
او گفته است که به نیروهای عراق دستور داده بود در بازپسگیری کرکوک خونریزی وجود نداشته باشد با این حال درگیریهای رخ داده منجر به کشته شدن دهها نفر شد.
پاتریک کوکبورن نخستوزیر عراق را سرشار از رضایت از دو پیروزی بزرگ در عراق بعد از صدام حسین توصیف کرده است. نخستوزیر عراق به وی گفته است: «تمام گذرگاههای مرزی داخل و بیرون از عراق باید تحت کنترل نیروهای فدرال عراق باشد.»
حیدر العبادی همچنین در پی آن است است که کنترل بخش بینالمللی فرودگاههای شهر اردبیل و سلیمانیه را در دست بگیرد. این تغییرات شاید چندان به نظر دراماتیک نیاید اما عملا به کنترل نیمهمستقل اقلیم کردستان که حدود ۲۶ سال قدمت دارد، پایان خواهد داد.
از سوی دیگر حیدر العبادی همچنین خواستار آن است که پیشمرگهها یا بخشی از نیروهای امنیتی دولت عراق باشند و یا نیروی کوچک محلی. عبادی گفته است که به مقامات اقلیم کردستان گفته بخش کوچکی از پیشمرگهها باقی بمانند و بقیه در خانه بمانند.
نخستوزیر عراق گفته است که او تردید دارد تعداد پیشمرگههای اقلیم واقعا ۳۰۰ هزار نفر باشد و به نظر او همان فسادی که در ارتش عراق باعث سقوط موصل شد احتمالا در نیروهای پیشمرگه هم وجود دارد. در جریان سقوط موصل، تحقیقات نشان داد که بسیاری از کسانی که به اسم نظامی بودند و از دولت حقوق میگرفتند، در حال خدمت نبودند و فقط حقوق میگرفتند.
حیدر العبادی گفته است به دلیل همین فساد در پیشمرگهها آنها نتوانستند در سال ۲۰۱۴ از مرزهای اقلیم کردستان در برابر داعش دفاع کنند و از آمریکا و ایران کمک گرفتند.
با این حال نخست وزیر عراق گفته است که آماده است حقوق آن عده از پیشمرگه ها را که تحت کنترل دولت فدرال عراق در آیند بپردازد اما اگر مقامات اقلیم بخواهند نیروی کوچک محلی که نباید البته تعدادشان زیاد باشد داشته باشند، خودشان باید حقوق آنها را بپردازند.
عبادی اکنون از موقعیت قدرتمندی برای اقدام علیه اقلیم کردستان برخوردار است چرا که همسایگانش بویژه ایران و ترکیه موافق اقدامات او برای کنترل گذرگاههای مرزی و صادرات نفت از اقلیم کردستان هستند.
نخستوزیر عراق گفته است که ترکیه اکنون پذیرفته که در گذشته اشتباه کرده مستقیما با اقلیم کردستان دست به معاملات نفتی زده است.
اگر همه این تحولات را در کنار هم قرار دهیم شاید بتوان پاسخ مناسب تری برای چرایی کنارهگیری مسعود بارزانی از ریاست اقلیم کردستان پیدا کنیم. بارزانی با عدم درخواست برای تمدید مدت ریاستش در پی آن است که مانع کاهش قدرت دولت خودمختار اقلیم شود.
با این حال مقاومت دولت اقلیم کردستان در برابر بغداد اکنون بسیار دشوار است چرا که اختلافات داخلی بین احزاب کرد وضعیت را برای آنها بشدت شکننده کرده است. کردها هم اتحاد داخلی را از دست دادهاند و هم قدرتهای منطقهای مانند ایران و فرامنطقهای مانند آمریکا نه در کنار آنها که در کنار دولت بغداد ایستادهاند.
حیدر العبادی نخستوزیر عراق که اکنون خوشحال از دو پیروزی بزرگ بر داعش و پیشمرگههاست در سال ۲۰۱۴ بعنوان نخستوزیر عراق انتخاب شد. او ۶۵ سال دارد و بیش از ۲۰ سال از زندگیاش را در دوره صدام حسین در تبعید در بریتانیا گذراند. جایی که توانست دکترایش را در مهندسی برق از دانشگاه منچستر بگیرد. وی بعد از سقوط صدام حسین و در سال ۲۰۰۳ از تبعید به عراق بازگشت.
منبع: یورونیوز