آفتابنیوز : از سال 1991، تا کنون پرونده هستهای اسرائیل هرگز در دستور کار آژانس بینالملل انرژی اتمی قرار نگرفته و این اولین بار است که کشورهای عربی پس از 15 سال به طور جدی خواستار رسیدگی به برنامه هستهای اسرائیل شدهاند.
خبرگزاری فرانسه حملات اخیر اسرائیل به لبنان و فشارهای رو به افزایش علیه برنامه هستهای ایران را انگیزه کشورهای عرب برای ارائه پیشنویس قطعنامه ضد اسرائیلی عنوان کرد.
روزنامه نیویورک تایمز نیز به نقل از دیپلماتها نوشت: بسیاری از اعراب از حرکت کند شورای امنیت در متوقف کردن حملات سنگین اسرائیل به لبنان در جنگ 34روزه و پیش از تصویب قطعنامه 14 اگوست این شورا که منجر به آتشبس شد، عصبانی هستند.
ابراهیم عثمان نماینده سوریه در آژانس بینالملل انرژی اتمی نیز گفت: توان هستهای اسرائیل ممکن است باعث به هم خوردن تعادل قدرت در منطقه خاورمیانه شود.
در عین حال آمریکا، اروپا و دیگر متحدان غربیاش سعی در فرو نشاندن حرکت اعراب برای تصویب قطعنامهای داشتند که برنامه هستهای اسرائیل را به عنوان تهدید معرفی میکند.
دیپلماتهای غربی گفتند این اقدام سیاسی است و نمیتواند رهیافت سنتی آژانس بینالمللی انرژی اتمی که مبتنی بر رضایت دو طرف (آژانس و اسرائیل) است را تضعیف کند.
اسرائیل که معاهده منع گسترش هستهای را امضا نکرده عاری سازی خاورمیانه از سلاحهای هستهای را ایدهای اصیل میداند اما معتقد است تا زمانیکه برخی از همسایگانش از جمله ایران موجودیت آن را به رسمیت نشناختهاند، این طرح برای اسرائیل خطرناک است.
از سوی دیگر استانداردهای دوگانه جامه بینالملل در قبال ایران و اسرائیل باعث خشم اعراب شده. اسرائیل که معاهده NPT را امضا نکرده و به داشتن چندین کلاهک هستهای متهم است تاکنون با قطعنامهای از سوی سازمان ملل مواجه نشده است.
اما علیرغم فشارهای آمریکا این قعطنامه در آخرین روز پنجاهمین کنفرانس عمومی آژانس بینالمللی انرژی اتمی، با 89 رای موافق و دو رای مخالف به تصویب رسید. اسرائیل و آمریکا تنها اعضایی بودند که به قعطنامه رای ندادند.
در این قطعنامه از کشورهای خاورمیانه خواسته شده تمام پادمانهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی را به طور کامل در فعالیتهای اتمیاشان اجرا کنند.