کد خبر: ۵۱۵۷۷۸
تاریخ انتشار : ۰۹ فروردين ۱۳۹۷ - ۰۹:۴۸
میدل ایست ای: انتصاب بولتون هدیه ای برای اسرائیل بود

جان بولتون کیست و دقیقا چه می خواهد؟

رسانه های مختلف تحلیل های گسترده ای را درباره تبعات انتصاب «جان بولتون» به عنوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید منتشر کرده اند و به گمانه زنی در این باره پرداخته اند.
آفتاب‌‌نیوز :
سایت «هیل» نزدیک به کنگره امریکا در گزارشی مدعی شده که لحن اتشین کلام بولتون خطر جنگ با ایران را کاهش می دهد و به ادعای این پایگاه تحلیلی تمایل مردم ایران برای تغییر را افزایش می دهد.

به گزارش آفتاب نیوز ای سایت در ادعای خود درباره تاثیرات انتصاب بولتون به عنوان مشاور امنیت ملی تازه رییس جمهوری امریکا می نویسد:«برخی به غلط مدعی شده اند که انتخاب بولتون خطر جنگ با ایران را افزایش می دهد. اما یک واقعیت اساسی را نادیده می گیرند: تهران در حال حاضر در جنگ با غرب است و به تنهایی مسئول خشونت در یمن، عراق و سوریه است. منافع امنیتی امریکا در حال حاضر به خطر افتاده است. مقام های امریکایی نگران فعالیت های منطقه ای و هسته ای ایران هستند و بولتون نیز در آن نگرانی شریک است. کسانی که نگران جنگ با ایران هستند باید از انتصاب بوتون حمایت کنند چرا که او می خواهد با نفوذ منطقه ای ایران مقابله کند».


سایت «کانورسیشن» در گزارشی به به بیان اهمیت انتصاب جان بولتون و خواسته های او پرداخته است و می نویسد:«انتصاب بولتون به عنوان مشاور تازه امنیت ملی کاخ سفید بسیاری را غافلگیر کرد. دیدگاه های هولناک بولتون به خوبی شناخته شده اند. او طی دورانی که در «فاکس نیوز» به عنوان مفسر صحبت می کرد از بمباران کره شمالی حمایت کرد و خواستار تغییر رژیم در ایران شد. او بی اعتمادی عمیقی نسبت به سازمان ملل متحد دارد. او در یک جلسه خصوصی گفته بود که سازمان ملل متحد توطئه چینی می کند. او در دورانی که نماینده امریکا در سازمان ملل متحد بود روابط دوستانه ای با کاندولیزا رایس وزیر امور خارجه وقت امریکا و بسیاری از دیپلمات ها در وزارت خارجه امریکا نداشت. پس از پایان دوران انتصاب او به عنوان نماینده امریکا در سازمان ملل بسیاری از دیپلمات ها در وزارت خارجه امریکا احساس آرامش داشتند و از ترک آن وزارتخانه توسط او استقبال کردند. اکنون انتصاب دوباره او پرسش های بسیاری را مطرح می سازد: جهان بینی بولتون چیست؟ آیا تحریم های شدیدی در مورد ایران و کره شمالی وضع می شوند؟ آیا ممکن است با ذهنیت بولتون احتمال جنگ ممکن و واقعی باشد»؟‌

این سایت در ادامه می نویسد:«کارشناسان سیاست خارحی امریکا به سه اردوگاه تقسیم می شوند: واقع گرایان، لیبرال ها و ایده آٖیست ها یا آرمان گرایان. واقع گرایان روابط بین الملل را عرصه رقابت میان قدرت ها قلمداد می کنند. لیبرال ها ادعا می کنند که یکپارچگی اقتصادی میان ملل، نهادهای بین المللی و دموکراسی می توانند بر رفتارهای خودمدارانه دولت ها غلبه کنند و ایده الیست ها معتقدند که سیاست های بین المللی توسط ایده ها، ارزش ها و اصول جمعی شکل می گیرند. بولتون در افراطی ترین بخش واقع گرایی قرار دارد و در این زمینه تندروست. او نسبت به کارامدی دیپلماسی در حل مشکلات تردید بسیاری دارد و معتقد است که اجبار و زور ابزارهای در دسترس تر امریکا برای ارتقای منافع ان کشور هستند. او به استفاده از نیروی نظامی علاقه زیادی دارد. اگر تصمیمات سیاسی بولتون منطبق با اظهارات او باشند احتمال جنگ بسیار زیاد است. او در طول دوران انتصاب اش نقش فاجعه امیزی در درگیری ها داشت.در دوران بوش او نقش مهمی در شکل دادن به اطلاعات جعلی درباره تسلیحات کشتار جمعی عراق داشت. واقعیت اما آن بود که صدام تسلیحات شیمیایی و بیولوژیکی نداشت و امریکا با بهانه های افرادی چون بولتون به جنگ عراق رقت. ترفندهای اخیر بولتون علیه ایران است. او خواستار حمله نظامی به ایران است. بولتون معتقد است که نیروی نظامی به تنهایی تسلط امریکا در سیستم بین المللی را تضمین می کند. او دیپلماسی و مذاکرات به خصوص از طریق سازمان ملل را تاکتیک و حربه دولت های ضعیف برای پیدا کردن دست بالاتر می داند. او معتقد است که مذاکره با کره شمالی اتلاف وقت است. دغدغه بولتون کاهش تسلط و نفوذ امریکاست. از دید بولتون چین بزودی بزرگترین کشور جهان و قدرت برتر اقتصادی و نظامی می شود در نتیجه، او معتقد است بهترین راه برای محافظت از قدرت امریکا مقابله با برخی دولت ها است که خواستار تغییر نظم موجود از طریق تقویت قوای نظامی شان هستند».

این سایت در ادامه می نویسد:«برخلاف هنری کیسینجر که تئوریسین واقع گرایان کلاسیک امریکا بود بولتون به ظرافت دیپلماسی برای بازی سیاسی باور ندارد».

«کانسرویشن» در ادامه می نویسد بولتون توان همکاری با بوروکراسی اداری امریکا را ندارد و در این باره می می افزاید:«جالب آن که در سال ۲۰۰۵ میلادی بسیاری از سناتورهای دموکرات و جمهوریخواه خواستار توقف تداوم انتصاب او در مقام اش در سازمان ملل شده بودند. او در دوران نمایندگی امریکا در سازمان ملل با «کوفی عنان» دبیرکل وقت سازمان عداوت می ورزید. نمایندگان خارجی کشورهای دیگر با حرف های او همدلی نداشتند. یک دیپلمات غربی درباره او گفته بود که بولتون فردی قلدرماب است. سخن او درباره سازمان ملل مشهور است بولتون گفته بود اکنون دبیرخانه سازمان ملل متحد در نیویورک دارای ۳۸ طبقه است اگر ده طبقه از آن امروز از بین بروند تفاوت چندانی  نخواهد کرد. به گزارش همکاران سابق او در وزارت خارجه، بولتون فردی غیر قابل تحمل است. «واشنگتن پست» گزارش داده که او در نزاع مداوم با «رایس» بوده است».

این سایت در پایان می نویسد که با انتصاب اخیر بولتون از سوی ترامپ احتمال درگیری نظامی از سوی امریکا افزایش می یابد و می افزاید:«این انتصاب نشان می دهد که گرایش ترامپ به قمارهای ترسناک بالاست  واین موضوع سبب افزایش خطر رویارویی بین المللی می شود. اظهارات سرسختانه بولتون نشان می دهند که ترامپ اماده است تا سیاست تهاجمی تری را در پیش گرفته و خطر بی ثباتی خارجی را بپذیرد. 

نشریه «اکونومیست» اما در گزارشی با نظری مخالف معتقد است که انتصاب بولتون خطر جنگ را افزایش نخواهد داد و می نویسد:«ترامپ در حالی با جنگ امریکا علیه عراق مخالفت کرده بود و آن را یکی از بدترین تصمیم های امریکا می دانست که اخیرا بولتون را به عنوان مشاور امنیت ملی خود منصوب کرده یکی از معدود افرادی که خواستار حمله پیشگیرانه علیه کره شمالی و ایران شده بود. او هم چنین مایک پمپئو رییس سابق سیا را به عنوان وزیر امور خارجه تازه امریکا منصوب کرده که خواستار تغییر رژیم در ایران و کره شمالی شده است. در حلقه دیپلمات ها و  سیاستگزاران امریکایی ترامپ و انتصاب های اخیر او طرفداران کمی دارند. «ریچارد هاس» رییس شورای روابط خارجی با عصبانیت درباره انتصاب های اخیر در حوزه سیاست خارجی می گوید که امریکا اکنون در حال جنگ با ایران و کره شمالی است او می گوید این لحظه ای خطرناک در تاریخ معاصر امریکاست. 
تردیدها درباره تمایل ترامپ درباره ورود به جنگی تازه ناشی از اظهارات قبلی اوست که مخالف مداخلات خارجی امریکا بود. او حضور امریکا در جنگ در لیبی، سوریه و افغانستان را اشتباه می دانست هم چنین ورود به جنگ درعراق. او معقتد است ما جهان بهتری داشتیم اگر روسای جمهوری امریکا امور خارجی را نادیده می گرفتند و به مسائل داخلی می پرداختند. واقعیت اما آن است که ترامپ به ایدئولوژی خاصی باور ندارد او تنها بر اساس غریزه خود عمل می کند مانند هر تاجری او عادت کرده که مطالبات زیادی را مطرح کند و کمتر هزینه کند. نبوغ او این است که می تواند ادعا کند که چیزی که خواسته را به دست آورده است. کیم جونگ اون رهبر کره شمالی بعید است که کنار گذاشتن برنامه هسته ای اش را بپذیرد چرا که این موضوع برایش مانند امضای حکم مرگ توسط خودش خواهد بود. با این حال، او ممکن است در قبال مشوق های اقتصادی ترامپ با توقف ازمایش های موشکی دوربرد خود موافقت کند و ترامپ از این موضوع به عنوان یک پیروزی استفاده کند. واقعیت آن است که در مورد جان بولتون نیز احتمالا ترامپ با ایدئولوژی و تئوری های او همدلی زیادی نخواهد داشت هم چنین جیمز متیس وزیر دفاع ترامپ خواستار باقی ماندن امریکا در برجام و مخالف حمله نظامی علیه کره شمالی است».

«دیوید ایگناتیوس» ستون نویس «واشنگتن پست» اما در یادداشتی اشاره می کند با انتصاب اخیر بولتون کابینه «جنگ» ترامپ تکمیل شده و می نویسد:«در حال حاضر مردم در داخل و خارج از امریکا ترسیده اند. بولتون در اظهارات جنگ طلبانه اش موضعی مشابه ترامپ را دارد. همکاران سابق بولتون او را فردی پیچیده توصیف می کنند. آنان می گویند بولتون انعطاف ناپذیر است. مسلما بولتون در مسیرکار خود با سه چالش بزرگ مواجه است: مقابله با تسلیحات هسته ای کره شمالی،‌ ایران و روسیه. او معتقد است که اشتباه است که تحریم ها بدون خلع سلاح هسته ای کره شمالی لغو شوند. او استدلال کرده که این کره شمالی بود که طبق چارچوب توافق شده با امریکا در سال ۱۹۹۴ میلادی عمل نکرد و مذاکرات شش جانبه در سال های ۲۰۰۹-۲۰۰۳ میلادی را نیز خاتمه داد. ترامپ با انتصاب بولتون این پیام را به کره شمالی ارسال کرده که شوخی ندارد و بلوف نمی زند اما با این انتصاب او خطر منازعه را افزایش داده است. در مورد ایران، همزمانی انتصاب بولتون در زمانی که ترامپ خود را برای خروج از برجام اماده می سازد معنادار است. بزرگترین چالش برای بولتون موضوع روسیه است. ترامپ پیشنهاد مذاکره برای کنترل تسلیحاتی با مسکو را ارائه داده اما بولتون نسبت به این موضوع و کارامدی آن تردید عمیقی دارد».

«میدل ایست ای» در مطلبی تحت عنوان «چگونه بولتون سیاست خارجی امریکا را به نفع اسرائیل سوق خواهد داد؟» می نویسد:«با انتصاب بولتون اسرائیل دیگر هرگز انتقادی را از سوی امریکا در مقابل اقدامات اش مشاهده نخواهد کرد. «دنی گیلرمن» که نماینده اسرائیل در سازمان ملل بوده اخیرا در مصاحبه با رادیوی ارتش اسرائیل گفته بود که روابط او با بولتون فراتر از صرف روابطی نزدیک بوده است. او می گوید بولتون حمایتی بی چون و چرا از منافع اسرائیل بعمل می آورد. او می گوید بولتون به او حتی لو داده بود که کاندولیزا رایس خواستار حمایت از اسرائیلی ها در زمینه اتش بس در جنگ لبنان ۲۰۰۶ میلادی نبوده است. از سوی دیگر «شائول موفاز» وزیر دفاع سابق اسرائیل پیش تر گفته بود که بولتون زمانی که نماینده امریکا در سازمان ملل متحد بود بر او فشار می آورد تا اسرائیل را متقاعد به حمله علیه ایران کند. او می گوید در آن زمان گفت که این ایده ای بد و غیر عاقلانه است. در آن زمان بولتون می دانست که اولمرت نخست وزیر وقت اسرائیل پیشنهاد بوش برای حمله مشترک به ایران را رد کرده است و به همین خاطر مستقیما با وزیر دفاع اسرائیل تماس گرفته بود. گیلرمن می گوید اکنون بولتون سیاستگذار امریکا در مورد مناطقی است که مورد نگرانی عمیق اسرائیل قرار دارد. انتصاب اخیر بولتون از دید گیلرمن هدیه ای به اسرائیل از سوی ترامپ بود.

 ذهنیت بولتون مانند ترامپ اسلام هراسانه است: انان معتقدند شیعیان مسلمانان بد هستند و مسلمانان سنی چون عربستان سعودی و کشورهای حوزه خلیج فارس مسلمانان خوب. بولتون برای فلسطینی ها نیز جز شرارت چیزی نخواهد داشت و به احتمال زیاد مخالف برنامه صلح خواهد بود. او خواستار تداوم شهرک سازی های اسرائیل خواهد بود».

«تایمز اردن» نیز در یادداشتی تحت عنوان «چرا خطر متوجه از جانب بولتون جدی است»‌؟ می نویسد:«اکثر سیاستمداران و دیپلمات ها درباره خطرات متوجه از جانب بولتون صحبت کرده اند. او افراطی است.  فردی تندرو که معتقد است همه مشکلات جهان با قدرت نظامی امریکا حل خواهد شد. او در مورد کره شمالی نیز به دیپلماسی باور ندارد. در مورد ایران بولتون مدعی شده که رژیم سیاسی کنونی  تهران تا سال ۲۰۱۹ میلادی سقوط خواهد کرد. در مناقشه اعراب و اسرائیل اما بولتون موضع همدلانه با نتانیاهو دارد. «نفتالی بنت» رهبر حزب «خانه یهودی» از راست ترین احزاب اسرائیل اولین کسی بود که انتصاب بولتون به عنوام مشاور امنیت ملی رییس جمهوری امریکا را به او تبریک گفت. واقعیت آن است که برخلاف دیگر مقام های بلندپایه دولتی برای برعهده گیری پست مشاور امنیت ملی نیازی به رای نمایندگان سنا وجود ندارد و تایید رییس جمهوری امریکا کافیست. 

کار بولتون ارائه مشاوره و تحلیل اطلاعات برای رییس جمهوری امریکا خواهد بود این موضوع از آن رو خطرناک است که ترامپ تماشای تلویزیون را به خواندن روزنامه ترجیح می دهد. در نتیجه، بولتون می تواند اعمال نفوذ زیادی بر تصمیمات ترامپ داشته باشد. در مقابل پمپئو و بولتون تنها صدای عاقل باقی مانده در کابینه ترامپ، جیمز متیس وزیر دفاع است».
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
خبرهای مرتبط
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین