آفتابنیوز : به گزارش خبرگزاری فرانسه کاندولیزا رایس دیروز برای گفتوگو با پادشاه عربستان وارد این کشور شد، وی پیش از سفر به اسرائیل با مقامات مصر نیز دیدار و گفتوگو خواهد داشت.
پس از عکسالعمل ویران کننده حزبالله به حملات اسرائیل، آمریکا تلاش میکند نقش فعالی در از سرگیری مذاکرات صلح میان اسرائیل و فلسطین ایفا کند.
متحدان اروپایی و عربهای میانهرو که حمایت آنها در اجرای طرحهای آمریکا در عراق نقش مهمی داشته، لبنان و ایران تشدید بنبست میان فلسطین و اسرائیل را عامل بیثبات و گسترش رادیکالیسم در منطقه میدانند.
اما متحدان اصلی واشنگتن در برقراری دوباره این پروسه، یعنی محمود عباس رئیس جمهور فلسطین و احود اولمرت نخست وزیر اسرائیل به نظر میرسد از لحاظ سیاسی در داخل ضعیف هستند و برای تضمین امتیازاتی که دو طرف برای دستیابی به اهداف مورد نظر و ایجاد دولت با ثبات فلسطین به آن نیاز دارند قدرت کافی ندارند.
محمود عباس که هیچگاه اقتدار یاسر عرفات را به دست نیاورده با پیروزی حماس در انتخابات گذشته در موضع ضعیفتری قرار گرفته است.
حماس گروهی که همچنان خواستار نابودی اسرائیل است در ماه مارس کنترل مجلس فلسطین را در دست گرفت. این امر اسرائیل، آمریکا و اروپاییها را به قطع کمکهای مالی به نوار غزه و کرانه باختری تشویق کرد.
عباس سعی دارد حماس را وارد دولت ائتلافی کند که پذیرش شرایط بینالمللی از جمله به رسمیت شناختن اسرائیل، خلع سلاح و رعایت توافقات صلح لازمه آن است.
اولمرت نیز قدرت رهبران قبلی اسرائیل از جمله آریل شارون را ندارد. موقعیت سیاسی وی پس از جنگ با لبنان که نیروی نظامی قدرتمند اسرائیل نتوانست علیرغم یک ماه حملات هوایی و زمینی شبه نظامیان حزبالله ار شکست دهد، تضعیف شده است.
هایم مالکا، کارشناس خاورمیانه در مرکز مطالعات بینالملل و استراتژیک معتقد است با وجود تلاشهای دولت بوش برای از سرگیری پروسه صلح شکافهای اساسی بین اسرائیل و فلسطین، بیشتر از آن است که حتی فرصت کوچکی برای حفظ پروسه صلح ایجاد کند.
البته واشنگتن خود نیز به وجود موانع واقف است و مک کورمک سخنگوی وزارت خارجه در اظهاراتی تاکید کرد مساله اسرائیل و فلسطین تنها مسالهای نیست که در سفر رایس به آن پرداخته میشود. وی افزود: موضوعاتی از جمله لبنان، نقش سوریه در منطقه و مسائل ایران و عراق در دستور کار رایس قرار دارد.
شبلی تلهامی از موسسه بروکینگز نیز معتقد است تمرکز جرج بوش روی جنگ عراق و ممانعت از برنامه هستهای ایران احتمالا باعث میشود مساله فلسطین تحت شعاع آنها قرار بگیرد.
وی افزود: گمان نمیکنم رئیس جمهور (آمریکا) بتواند همزمان مسائل ایران، عراق و روند صلح اعراب و اسرائیل را به عنوان اولویتهای خود در خاورمیانه دنبال کند.
طرح آمریکا برای اعمال تحریم علیه ایران با مخالفت شدید روسیه وچین و عدم استقبال از سوی متحدان اروپایی در حال حاضر به تعویق افتاده است.
بنا به این گزارش در حالی که مذاکرات اروپا با ایران همراه با نشانههای کمی از اجماع در جریان است، واشنگتن به کسب حمایت متحدان عرب خود برای افزایش فشار به ایران احتیاج دارد.
یک کارشناس خاورمیانه درگفتوگو با خبرگزاری فرانسه گفت: آنچه آمریکا در شرایط کنونی سعی در انجام آن دارد تقویت جبهه اسرائیل با دولتهای عربمیانهرو همچون عربستان سعودی، مصر و اردن در مقابل ایران است. به همین دلیل رایس در سفر به خاورمیانه با وزرای خارجه شورای همکاری خلیج فارس، مصر و اردن دیدار و گفتوگو خواهد داشت.