آفتابنیوز : دانشمندان در سال 2016 یکی از بزرگترین تلاشهای مهندسی ژنتیک تاریخ را موسوم به "پروژهنویسی ژنوم"(Genome Project-write) در پیش گرفتند.
هدف آنها این بود که سلولهایی انسانی ایجاد -نه فقط ویرایش- کنند که در برابر همه ویروسهای شناختهشده مقاوم باشد.
شروع این کار بسیار مشکل بود، چرا که نیاز به بودجه قابل توجهی داشت، اما اکنون به نظر میرسد که کار به طور جدی در حال انجام است.
موسسه "ویس"(Wyss) هاروارد و شرکت ایمونوتراپی فرانسوی موسوم به "سلکتیس" (Cellectis) یک قرارداد همکاری امضا کردهاند، مبنی بر این که ابزار مهندسی ژنوم "سلکتیس" در اختیار یک تیم از "ویس" به رهبری "جورج چرچ" قرار گیرد.
آنها از آنزیمهای معمول برای حذف کدونهای (codon) زائد استفاده میکنند و با آن کدونها از ربودن سلولها توسط ویروسها برای تولید نسخههایی از خود پیشگیری میکنند.
کدونها، نوکلئوتیدهای "سهگانه" هستند که اسیدهای آمینه را برای پروتئینهای خاص تولید میکنند.
این یک کار مهم اما بسیار پیچیده است. دانشمندان اظهار داشتند که این پروژه نیاز به ایجاد 400 هزار تغییر بزرگ در 20 هزار ژن در ژنوم انسان دارند و این کار مقرون بهصرفه نخواهد بود.
تیم "چرچ" تا کنون 321 تغییر در باکتری ای.کولی (E.Coli) ایجاد کردهاند.
بازنویسی کد یک ژنوم انسان در حال حاضر حدود 30 میلیون دلار هزینه دارد و حتی برنامههایی برای کاهش این هزینهها تقریبا ممکن نیست.
این توضیحات شاید یک دلیل خوب برای این باشد که چرا این پروژه از ابتدا 10 سال زمان برای رسیدن به هدف خود تعیین کرد و هیچ اطمینانی وجود ندارد که این گروه در این زمان خود به هدف خود برسد.
سلولهای ضدویروس میتوانند برای درمان سلولهای بنیادی استفاده شوند که میتوانند از ویروسهای خطرناک مثل HIV جلوگیری کنند.
به گزارش ایسنا و به نقل از انگجت، برنامههای گستردهتری نیز وجود دارد. دانشمندان میتوانند کدونهایی که احتمال بیشتری برای تولید تومورهای سرطانی دارند را جایگزین کنند و این روش میتواند در سلولهای غیر انسانی (مانند محصولات کشاورزی مقاوم در برابر ویروس) استفاده شود.
این کار به معنی پایان دادن به ابتلا به بیماری نیست، بلکه احتمال ابتلا به بیماری بسیار کم میشود.