آفتابنیوز : سرویس بین الملل- نشریه «فارین پالسی» با انتشار مقالهای تحلیلی به ارزیابی درباره قابلیتهای نظامی ایران و عربستان سعودی پرداخته است و این موضوع را مطرح کرده که در صورت بروز جنگ میان دو کشور چه روی خواهد داد.
به گزارش آفتابنیوز؛ مشروح مقاله به شرح ذیل است: از سال ۲۰۱۱ میلادی ابتدا در سوریه و سپس در یمن نیروهای نیابتی ایران و عربستان سعودی در رقابت و ستیزی دائمی با یکدیگر بودهاند. به نظر می رسد که دوطرف به این نتیجه رسیده اند که یک جنگ مستقیم در راستای منافع آنان نیست؛ از جمله به همین خاطر بوده که هیچ حمله مستقیمی علیه یکدیگر نداشتهاند. با این حال بحران در حال گسترش بوده است و احتمال تشدید آن وجود خواهد داشت.
پیش بینی برنده جنگ احتمالی میان تهران و ریاض راحت نیست. نتیجه آنکه نخستین جنگ میان عربستان سعودی و ایران در نهایت بستگی به عوامل متعددی دارد. دو کشور توانایی های متفاوتی دارند. ایران دارای ارتش بزرگتری است با دو نیروی نظامی سپاه و ارتش و دارای نیروی هوایی، دریایی و زمینی است. ارتش ایران ۳۵۰ هزار عضو فعال دارد و مجهز به قابلیت های متعارف نظامی است به خصوص در حوزه هوایی و دریایی در مقایسه با آن سپاه ۱۲۵ هزار عضو دارد و تمرکزش برای روی جنگ های نامتقارت است. با این حال، آن نهاد نظامی نیز دارای ناوگان هوایی و موشک های استراتژیک رو به رشد است. علاوه بر آن نیروی قدس که شاخه برون مرزی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران محسوب می شود، روابط گسترده ای با متحدان ایران از جمله سوریه و عراق دارد.
هزینه نظامی - دفاعی ایران حدود ۱۲.۳ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۶ میلادی بوده است در حالی که عربستان سعودی جزو کشورهایی با بالاترین بودجه دفاعی در جهان است و هزینه نظامی آن کشور ۶۳.۷ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۶ میلادی و ۶۹.۴ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۷ بوده است.
ایران انواع موشک های بالستیک زمین به زمین مانند ذوالفقار (برد ۴۳۵ مایلی) و شهاب -۳ (برد ۹۹۴ مایلی) را در اختیار دارد که می توانند زیرساخت های استراتژیک و مراکز حمعیتی را در عربستان سعودی هدف قرار دهند. در نتیجه، زرادخانه های موشکی ایران مهمترین راه بازدارندگی آن کشور هستند. ایران با آزمایش شش موشک ذوالفقار در ژوئن سال ۲۰۱۷ میلادی به دیرالزور در سوریه علیه داعش نشان داد که موشک هایی با قابلیت طی مسافت ۴۳۵ مایلی را دارد. سرمایه گذاری سپاه بر روی برنامه موشکی و توسعه سیستم های ارزان قیمت مترکز شده که می توانند با استفاده از تاکتیک جنگ های نامتقارن دشمنان را به چالش بکشند. در این راستا سپاه از قایق های تندرو استفاده می کند که می توانند موشک های ۱۰۷ میلی متر و تسلیحات سنگین و موشک های ضد کشتی و مواد مفنجره را با خود حمل کنند».
«فارین پالسی» در ادامه می نویسد: «ارتش عربستان سعودی کوچکتر اما مسلحتر و مجهزتر است. عربستان سعودی نیروهای دریایی، زمینی و دریاییاش تحت فرماندهی وزارت دفاع قرار دارند. ارتش عربستان سعودی حدود ۲۵۰ هزار پرسنل دارد همراه با نیروهای کمکی در گارد ملی و گارد سلطنتی آن کشور. قدرت اصلی نظامی عربستان سعودی در نیروی هوایی آن کشور است که دارای چندین اسکاداران اف-۱۵ است. همچنین دارای هواپیماهای چند منظوره تورنادو است و دارای ۷۲ فروند Eurofighter Typhoon. همچنین، ارتش عربستان سعودی دارای موشک های پاتریوت عرضه شده توسط امریکا است که آن سامانه را اطراف زیرساخت های اساسی، پایگاه های نظامی و مراکز جمیعتی خود مستقر کرده است. عربستان سعودی دارای ذخایر کوچک اما شاید رو به رشد موشک های بالستیک است. گفته می شود که عربستان دارای ده ها موشک با برد متوسط DF-3 چین (محدوده ۲۴۸۵ تا ۳۰ هزار مایلی) و احتمالا موشک های DF-21 با برد ۱.۰۵۰ مایلی است. نکته دیگر آن که هر دو کشور ایران و عربستان سعودی در جنگ های اخیر در منطقه نقاط ضعف و قوت خود را در میدان جنگ محک زده اند».
این نشریه در ادامه می نویسد: «بخش عمده دانش فنی نظامی ایران حاصل دوران جنگ هشت ساله آن کشور با عراق است. عراق در آن زمان برتری تکنولوژیکی علیه ایران داشت و مورد حمایت بین المللی بود. ایران به خصوص سپاه در آن دوره تجربه جنگ نامتقارن را کسب کردند. همچنین سپاه تجربیات خود را در اختیار گروه های منطقه مانند حزب الله و شبه نظامیان عراقی، سوری و یمنی قرار داده است. سعودی ها در این زمینه تجربه کمتری دارند. در سال ۱۹۹۱ میلادی نیروهای سعودی و کویتی به مقابله با نیروهای عراقی پرداختند که درصدد اشغال آن کشورها بودند. در نهایت با حمایت امریکا بود که عراق شکست خورد اما در آن نبرد بی تجربه بودن ارتش عربستان سعودی نشان داده شد. اکنون نیز برای مقابله با انصارلله در یمن در کارزاری که از سال ۲۰۰۹ میلادی آغاز شده است ارتش عربستان سعودی با نیروهای دیگر کشورهای مطنقه نتوانسته اند کار زیادی از پیش ببرند در حالی که قرار بود جنگ چند ماهه پایان یابد».