کد خبر: ۵۲۶۷۳
تاریخ انتشار : ۰۶ آبان ۱۳۸۵ - ۱۳:۳۶
گزارش شواری روابط خارجی آمریکا به بوش

تحریم کارساز نیست، مذاکره کنید

آفتاب‌‌نیوز :  شورای روابط خارجی در گزارشی به بررسی شرایط اعمال تحریم علیه ایران پرداخته است. در این گزارش آمده است: درحالی که شورای امنیت تحریم‌های وسیعی را علیه کره‌شمالی به تصویب رسانده کارشناسان معتقدند این تحریم‌ها می‌تواند حامل پیامی برای تهران باشد. در عین حال هنوز مشخص نیست آزمایش اتمی کره‌شمالی ایرانی‌ها را به ادامه فعالیت‌های هسته‌ای‌اشان مشتاق‌تر می‌کند یا باعث عقب‌نشینی آنها می‌شود. 

اما تفاوت‌های میان برنامه هسته‌ای ایران و کره‌شمالی مانع از آن می‌شود که گمان کنیم تحریم علیه هر دو کشور نتایج قابل قبولی خواهد داشت. 

سامی سالاما از مرکز مطالعات تکثیر می‌گوید: در مورد کره‌شمالی اکنون مطمئن هستیم که آنها به سلاح هسته‌ای دست یافته‌اند. اما ایرانی‌ها همچنان تاکید دارند که به دنبال ساخت سلاح هسته‌ای نیستند. این کارشناس می‌افزاید: واقعا نیز فعالیت‌های آنها صلح‌آمیز و قانونی است چرا که برنامه هسته‌ای ایران در چارچوب معاهده منع تکثیر هسته‌ای (NPT) دنبال می‌شود. 

رئیس اطلاعات آلمان نیز پیش‌بینی می‌کند ایران سال‌ها از ساخت سلاح هسته‌ای فاصله دارد بنابراین ممکن نیست ایران تا سال 2015 بتواند به سلاح هسته‌ای دست یابد. 

برخی از کارشناسان نیز معتقدند اطلاعات دقیقی در مورد برنامه هسته‌ای ایران وجود ندارد. سالاما می‌گوید: در مورد کره‌شمالی قاطعیت وحود دارد اما در مورد ایران گمان می‌کنم بیشتر گزافه‌گویی می‌کنیم. نگاهی به حوادث عراق گویای این مساله است. 

در عین حال از نظر گروهی نیز استفاده از تحریم در مقابل ایران و کره‌شمالی نمی‌تواند نتایج یکسانی داشته باشد. به عقیده آنها برای مقابله با تهدید کره‌شمالی باید از ابزارهائی بیش از تحریم استفاده شود. از سوی دیگر افرادی چون سوزان ریچ از موسسه بروکینگ معتقدند تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران حامل پیام منفی برای این کشور خواهد بود. به نظر وی از این طریق جامعه جهانی به ایران می‌گوید که می‌تواند به برنامه هسته‌ای‌اش ادامه دهد و پس از آنکه سلاح اتمی را آزمایش کرد بازهم فقط با تحریم روبرو خواهد شد. 

مساله دیگری که شورای روابط خارجی در گزارش خود به آن پرداخته احتمال اعمال تحریم علیه ایران است. مخالفت‌های چین و روسیه از موانع پیش‌روی تصویب قطعنامه تحریم در شورای امنیت است. روابط تجاری ایران با دو کشور یاد شده می‌تواند همراهی پکن و مسکو با آمریکا و متحدانش را با تردید روبرو کند. 

سالاما علت مخالفت چین و روسیه با اقدامات تنبیهی علیه ایران را نگرانی آنها از گسترده شدن این اقدامات می‌داند. به نظر وی ترس روسیه و چین از این است که تحریم‌ها مقدمه‌ای برای حملات پیشگیرانه آمریکا علیه ایران باشد. 

با توجه به نظرات متفاوت در مورد نتایج اعمال تحریم علیه ایران می‌توان گفت، هنوز هم راه‌های دیگری برای حل مساله هسته‌ای ایران باقی مانده است. 

شورای روابط خارجی در گزارشی جداگانه آورده است در شرایط کنونی برای معامله با ایران آمریکا باید گزینه‌های سیاسی خود را فراتر از تحریم‌ها گسترش دهد. 

مذاکره مستقیم با تهران بدون هیچ‌گونه پیش‌شرطی نیز از جمله راه‌حل‌هایی است که در گزارش شورای روابط خارجی به آن اشاره شده است.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین