کد خبر: ۵۲۹۵۵
تاریخ انتشار : ۱۲ آبان ۱۳۸۵ - ۱۵:۱۵
شورای روابط خارجی آمریکا تحلیل کرد

دلایل واقعی روسیه در همکاری با ایران

آفتاب‌‌نیوز : براساس این گزارش «قطعا ترس روس‌ها برای از دست دادن فرصت‌های تجاری با ایران در موضع‌گیری‌های کرملین در قبال ایران بی‌تاثیر نیست». این گزارش همچنین تاکید کرده است که میزان تجارت دو جانبه دو کشور در سال 2005، دو میلیارد دلار تخمین زده شده است و اکنون روس‌ها بخش اعظم تسلیحات مورد نیاز ایران را تامین می‌کنند. در این میان سیستم دفاع هوائی که قرار است روسیه در اختیار ایران قرار دهد توجه آمریکا را بیش از هر معامله دیگری به خود جلب کرده است. 

شورای روابط خارجی آمریکا در ادامه پیرامون «سیستم ضد موشکی روسیه که به ایران فروخته شده» نوشته است: این سیستم به ایران توانایی بازدارندگی در مقابل هرگونه حمله اسرائیل و آمریکا به تاسیسات هسته‌ای‌اش را می‌دهد. قرارداد هشت میلیارد دلاری روسیه با ایران برای ساخت نیروگاه بوشهر نیز از جمله نگرانی‌های واشنگتن محسوب می‌شود. 

در این گزارش، «بریندا شافر» از موسسه مطالعات خاور نزدیک در واشنگتن در بیان انگیزه‌های روسیه و ایران در تقویت همکاری‌هایشان سه عامل را عنوان می‌کند: 
1-کنترل نفوذ آمریکا
2-حفظ دنیایی چند قطبی
3-تضعیف تلاش‌های آمریکا برای منزوی کردن ایران و روسیه. 

«میشائیل ایزنستاد» از کارشناسان «کنترل تسلیحات» نیز می‌گوید همکاری میان دو کشور (ایران ـ‌ روسیه) براساس منافع متقابل استوار شده است. این در حالی است که گروهی از کارشناسان بر این اعتقادند که نزدیک شدن ایران به روسیه صلح در خاورمیانه را به چالش می‌کشد بویژه اگر ایران در دهه آینده به کشوری هسته‌ای تبدیل شود. 

نویسنده گزارش در ادامه می‌افزاید: روسیه می‌گوید برنامه هسته‌ای ایران صلح‌آمیز است و خطری برای همسایگانش به دنبال ندارد. این در حالی است که سخنان محمد البرادعی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نشان می‌دهد آژانس هنوز نتوانسته صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران را اثبات کند. 

در عین حال کارشناسان معتقدند منافع اقتصادی روسیه اگر چه می‌تواند تلاش‌های جهانی برای اعمال تحریم علیه ایران را تحت تاثیر قرار دهد اما بعید است که بتواند مانع از تصویب قطعنامه تحریم شود. بنا به گفته آنها مسکو بیشتر مایل است از تحریم‌ها به عنوان ابزار دیپلماسی علیه ایران استفاده شود. 

در این گزارش با اشاره به این که «تلاش‌های آمریکا برای ممانعت از گسترش معاملات تسلیحاتی روسیه با ایران تاکنون ناکام بوده و حتی تحریم‌های واشنگتن علیه شرکت‌های روسی هم کارساز نبوده است» تاکید شده است: ممکن است روسیه بخواهد از این مساله به عنوان یک امتیاز استفاده کند. به این ترتیب که از آمریکا بخواهد از گسترش ناتو تا مرزهای روسیه جلوگیری کند. چیزی که آمریکا تاکنون از پذیرش آن امتناع کرده است.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین