آفتابنیوز : 
به گزارش روزنامه آسیا تایمز دعوت از الشهرستانی، وزير نفت عراق، درست دو هفته پس از لغو قرارداد آزادگان صورت گرفته است، هرچند نيروهای ژاپنی در تابستان امسال از عراق خارج شدهاند، ژاپن در برنامهای قصد دارد پنج ميليارد دلار با عراق معامله انجام دهد تا به اين وسيله، 5/1 ميليارد دلار در اختيار دولت عراق و 5/3 ميليارد دلار هم وام در اختيار صنايع نفت و گاز اين كشور قرار دهد.
نگاه خاص ژاپن به عراق به این علت است که این کشور بعد از عربستان سعودی و ایران سومین کشور دنیا از نظر ذخایر منابع نفتی است. این در حالی است که بخاطر سالها تحریم و جنگ در این کشور اقداماتی به منظور اکتشاف منابع نفت و گاز صورت نگرفته است. در حال حاضر تنها یک چهارم از 80 حوزه نفتی كشف شده اين كشور فعاليت میكند و توكيو اميدوار است با سرمایهگذاری و اختصاص وامهای بزرگتری به عراق سهم مناسبی از اين ذخاير نفتی این کشور بدست آورد.
تلاشهای دیپلماتیک ژاپن برای یافتن جایگزینی برای نفت ایران در حالی آغاز شده است که قرارداد 5/2 میلیارد دلاری توسعه میدان نفتی آزادگان برای ژاپن از اهمیت قابل توجهی برخوردار است چرا که میتواند چهل درصد از نفت وارداتی خود را از این میدان نفتی تامین کند. از دست دادن پروژه آزادگان ضرر بسیاری برای ژاپن به همراه دارد.
چین و روسیه که با اعمال تحریم علیه ایران به خاطر برنامه هستهایاش مخالفت کردهاند گزینههایی هستند که ممکن است جانشین ژاپن شوند. چین بیش از روسیه شانس بدست آوردن توسعه پروژه آزادگان را دارد، چرا که پکن به تامین نفت مورد نیاز خود میاندیشد و پول کافی نیز در اختیار دارد.
دولت ژاپن که 29 درصد از سهام اینپکس را در اختیار دارد پیش از این اعلام کرده بود اگر شورای امنیت بخواهد ایران را تحت تحریم قرار دهد، ژاپن از قرارداد خود با شرکت نفت ملی ایران در مورد توسعه میدان نفتی آزادگان صرفنظر خواهد کرد.