کد خبر: ۵۳۵۷
تاریخ انتشار : ۰۹ خرداد ۱۳۸۴ - ۱۳:۵۵

پادشاهي كه براي خاكسپاري لحظه شماري مي كند

آفتاب‌‌نیوز : اميرعبدالله پي برد كه زمان انتقال قدرت نزديك شده و فهد مدت زمان زيادي ديگر زنده نيست. از آنجايي كه امير عبدالله به فضاي ملتهب و رقابتي خاندان آل سعود براي كسب قدرت اشراف كامل دارد در اولين گام پس از خبر بيماري فهد عازم آمريكا شده و به مزرعه شخصي جورج بوش رفت. هر چند كه در آن زمان بيشتر رسانه ها محور مذاكرات عبدالله و بوش را بهاي نفت مي دانستند، اما غافل از اين كه عبدالله براي جلب حمايت واشنگتن از پادشاهي وي در آينده بوده است. زيرا كه پس از رويدادهاي حمله آمريكا به عراق و مخالفت امير عبدالله با آن جنگ و مخالفت كشورش با استفاده آمريكا از هوا و خاك عربستان به شدت تيره شده بود. 

دليل اصلي اين اقدام عبدالله به رقابت هاي شديد و زد و بندهاي سياسي درون خاندان آل سعود بر مي گردد. هر چند كه امير عبدالله توانسته با اقتدار كامل چند سالي پس از بيماري فهد كه عملا زمام امور عربستان را به دست گيرد. فهد در نوامبر 1995 سكته مغزي كرد و نيمي از بدن او فلج شد و بخش اعظمي از حافظه خود را از دست داد. 

در خاندان چند هزار نفري آل سعود چهار خانواده تأثير گذار حضور دارند كه شكاف عميقي ميان آنان وجود دارد، و همين شكاف موجب شده كه از زمان فلج شدن فهد يعني از ده سال پيش تاكنون براي دستيابي به كرسي سلطنت به رقابت با يكديگر بپردازند. 

هر چند در طول اين مدت امير عبدالله توانسته محبوبيت بسياري ميان مردم عربستان كسب كند. اما نكته اي كه عبدالله را نگران كرده يكي وجود خطر بالقوه هسته هاي القاعده در عربستان است كه به شدت به دنبال ناامن كردن اين كشور هستند و زمان اعلام خبر مرگ ملك فهد مي تواند فضا را به شدت ملتهب كنند. از سويي ديگر حضور برخي از افراد ناراضي سلطنتي مخالف عبدالله در ساختار نظامي عربستان احتمال كودتا عليه عبدالله را مي تواند تقويت نمايد. چرا كه چهار جناح اصلي خاندان آل سعود يعني آل كبير، آل سديد، آل جيلاوي و آل ثنايان است. پرنفوذترين آنها خاندان خود فهد يعني آل سديد است. 

اما از آنجايي كه در اثر رقابت هاي خانوادگي ائتلاف هاي بسياري شكل گرفته است در حال حاضر رقابت اصلي ميان جناح سديدي ها به رهبري اميرسلطان وزير دفاع كنوني و وليعهد آينده عربستان و جناح غير سديدي ها به رهبري امير عبدالله وليعهد كنوني و پادشاه آينده عربستان است. زيرا كه در خاندان آل سعود رسم بر اين است كه فرزندان ارشد سعود به ترتيب مقامات اين كشور را در اختيار خواهند داشت. 

درگيري هاي اصلي ميان اين دو جناح بر مي گردد به مسأله اصلاحات امير عبدالله در عربستان كه همين امر موجب نگراني بسياري از اميرزادگان رانت خوار اين كشور شده است زيرا با افزايش دامنه اصلاحات و افزايش قدرت نهادهاي مدني مانند مجلس شوراي عربستان كه در حال حاضر نقش مشورتي دارد و فاقد هر گونه قدرت نظارت و بركناري مقامات و فاقد صلاحيت است، بنابراين با نفوذ اصلاحات عبدالله به درون قصرهاي نوادگان آل سعود مي تواند آنها را از عرش پايين اندازد. از همين رو جناح سديدي با رهبري سلطان به شدت به دنبال تضعيف موقعيت اميرعبدالله هستند و از آنجايي كه سلطان، وزير دفاع است و بر اركان نظامي پادشاهي عربستان تسلط دارد مي تواند خطري براي عبدالله به شمار آيد. 

اما از آنجايي كه پس از انتشار خبر بيماري ملك فهد در چند روز پيش و انتقال وي به بيمارستان تمام شواهد و قراين نشان مي دهد كه فهد در گذشته است و خاندان آل سعود در حال تقسيم قدرت و انتقال آن به پادشاه بعدي است و با در نظر گرفتن شرايط كنوني اوضاع داخلي و خارجي به نظر مي رسد ميدان در دست عبدالله است تا سلطان و به زودي جانشيني عبدالله به جاي پادشاهي كه چند روز پيش درگذشت اعلام خواهد شد.
در حال حاضر ملك فهد در بيمارستاني در رياض تحت شديدترين تدابير امنيتي نگهداري مي شود و زمينه براي تشيع جنازه وي در چند روز آينده در حال تدارك است و بر اساس اخبار رسيده از درون خاندان فهد وي همان روزي كه به بيمارستان منتقل شده بود دار فاني را وداع گفته بود.
در واقع فهد در انتظار انتقال به آرامگاه ابدي خود است. 

همچنين مي توان گفت فهد 10 سال بود كه ديگر از قدرت كناره رفته بود و تنها از او به عنوان شمايلي از تشريفات قائل بودند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین