آفتابنیوز : سرویس بین الملل- روزنامه "گاردین" با انتشار سرمقالهای از کشورهای غربی خواسته تا در برابر عربستان سعودی متحد شوند.
به گزارش آفتابنیوز؛ این روزنامه می نویسد: "پاسخ تند ریاض به انتقاد کانادا درباره نقض حقوق بشر توسط عربستان سعودی، هشداری برای سایرین است. اروپاییها باید به این موضوع توجه کنند. محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی آن مردی نیست که دیگران فکر میکنند. دستکم در مورد کانادا، او این موضوع را اخیرا به خوبی نشان داد. او اصلاحاتی را انجام داده بود؛ از جمله اجازه دادن به زنان برای رانندگی. با این حال، او همزمان به سرکوب کسانی پرداخته که از این موضوع حمایت می کنند. بازداشت زنانی که کارزاری را برای حق رانندگی زنان به راه انداخته بودند."
اتاوا اخیر خواستار آزادی فوری فعالان مدنی سعودی شده که در ریاض بازداشت شدهاند. ریاض اما این موضوع را مداخله کانادا در امور داخلی خود دانسته است. عربستان سعودی سفیر کانادا را احضار، پروازها به کانادا، قراردادهای تجاری و سرمایهگذاری تازه با آن کشور را لغو کرد و گفته شده که داراییهای کانادا را نیز به فروش رسانده است. در این میان به نظر میرسد دانشجویان سعودی که در کانادا مشغول تحصیل هستند و بیمارانی که در آن کشور مشغول درمان بودهاند از این سیاست دولت عربستان سعودی آسیب ببینند. این واکنش غیرمناسبی از سوی مردی است که جنگ در یمن را ادامه میدهد و قطر را محاصره کرده با این هدف که آن کشور را به زانو درآورد. او مطمئنا در اغوش دونالد ترامپ رییسجمهوری امریکاست و قطعا ترامپ نیز از اقدام اخیر عربستان سعودی عیله کانادا ناراضی نیست. اکنون ریاض در حال ارسال پیام به سایر کشورهای غربی است: عربستان سعودی میگوید که نباید از اقدامات خشن در داخل آن کشور انتقاد کرد. این نوع رویکرد سعودیها بیسابقه نیست؛ آنان پیشتر نیز سطح تجارت با آلمان را به دلیل انتقاد برلین از مداخله ریاض در امور داخلی لبنان در سال گذشته کاهش داده بودند. اکنون وقت آن است که اروپاییها با یکدیگر متحد شوند و به شاهزاده جوان سال سعودی بگویند که چنین اقدامات برای عربستان سعودی بدون هزینه نخواهند بود. واقعیت آن است که محمد بن سلمان برای موفقیت در زمینه اصلاحات داخلی و کارزار ضد فساد نیازمند حمایت خارجی است.
محمد بن سلمان ضعیف است
در همین حال، نشریه "فارین پالسی" در گزارشی با اشاره به این که محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی ضعیف است می نویسد: "عربستان سعودی بحران با کانادا را آغاز کرده چرا که نمیتواند به اشتباهاتاش اعتراف کند. جالب است که خشم عربستان سعودی این بار متوجه ایران یا قطر نشد؛ بلکه کانادا را هدف قرار داد. عربستان سعودی در حالی سفیر کانادا را اخراج کرده که بیش از هفت تا 16 هزار سعودی در دانشگاههای کانادا ثبتنام کردهاند؛ آیا انان نمیتوانند چند هفته آینده به سر کلاس درس در کانادا بازگردند؟ واقعیت آن است که دولت کانادا به طور معمول حامی حقوق بشر بوده است. اکنون کانادا با نخستوزیر لیبرالی که دارد در برابر ترامپ و دولت او در امریکا قرار گرفته است. کانادا اکنون حامی نظم بینالملل لیبرال است. برخی معتقدند که این واکنش ریاض بخشی از سیاست خارجی عربستان سعودی است که محمد بن سلمان به طور بیسابقهای آن را در دستور کار قرار داده است. برخی دیگر میگویند محمد بن سلمان میخواسته بگوید که تنها اصلاحات مدنظر خود را قبول دارد. منتقدان نیز میگویند محمد بن سلمان هنوز خام و نابالغ در تصمیمگیریهای سیاسی است".