شورای روابط خارجی آمریکا در تحلیلی از موقعیت گروههای قومی در ایران پس از بررسی «مواضع متقابل گروههای قومی و دولت ایران» به طرح مواضع آمریکا در مقابل این گروهها پرداخته است. بنا بر این گزارش «دیدگاههای متفاوتی در خصوص وابستگی آمریکا به این گروهها وجود دارد».
سیمور هرش در مقالهای که در مجله نیویورکر به چاپ رسانده از روابط پنهانی پنتاگون با گروههای قومی در ایران خبر داده است. بنا به گزارش هرش، پنتاگون روابط پنهانی گستردهای را با برخی گروههای قومی در ایران برقرار کرده است. هدف از این تلاشها تضعیف اقتدار دولت مرکزی ایران در شمال و جنوب جمهوری اسلامی عنوان شده است.
نویسندگان گزارش شورای روابط خارجی آمریکا میافزایند: اگرچه اکثر گروههای قومی ایرانی در آمریکا و البته اروپا دفاتری را دایر کردهاند اما برخی از کارشناسان در مورد روابط این چنینی میان آمریکا و این گروهها تردید دارند.
در این گزارش، فردی به نام افراسیابی که یکی از «کارشناسان مسائل ایران» معرفی شده گفته است: اگرچه پنتاگون با کردهای ایرانی روابط طولانی مدتی دارد، اما شک دارم آمریکا از خواسته کردها مبنی بر ایجاد دولت مستقل حمایت کند. وی افزوده است «ایرانیها معتقدند آمریکا آنقدر احمق نیست که از جداییطلبی کردها در ایران حمایت کند چرا که از تاثیرات این مساله بر موضوعات امنیت منطقهای آگاه است».
گزارش هرش از «روابط پنهانی پنتاگون با برخی گروههای قومی در ایران و تلاش ایالات متحده برای بهرهبرداری از شکافهای قومی در راستای تضعیف نظام ایران» در حالی منتشر شده است که آمریکا اخیراً فشارهای تازهای را بر مبنای «ابراز نگرانی از وضعیت اقلیتهای مذهبی در ایران» سازماندهی کرده است.
این مساله به ویژه در گزارش بینالمللی وزارت امور خارجه آمریکا درباره وضعیت آزادی مذهبی در ایران آشکار است. در این گزارش بدون توجه به حقوقی که اقلیتهای مذهبی در ایران دارند وضعیت آنها نامناسب ارزیابی شده و آمده است: از سال 1999 وزارت خارجه آمریکا ایران را به عنوان کشوری با «سطح بالایی از نگرانی» به خاطر نقص شدید آزادیهای مطرح شده در مقاوله نامه بینالمللی آزادیهای مذهبی بر شمرده است.