کد خبر: ۵۵۳۳۳
تاریخ انتشار : ۰۳ دی ۱۳۸۵ - ۱۴:۵۷
تهران نخستین واکنش عملی را نشان داد

گام ایران به سوی خروج از NPT

آفتاب‌‌نیوز : براساس این گزارش، نمایندگان با 184 رای موافق، 12 رای مخالف و 6 رای ممتنع از مجموع 202 نماینده رای دهنده و 211 نماینده حاضر در جلسه به دو فوریت این طرح رای دادند. طراحان این طرح دلیل ارائه این دو فوریت را «تصویب قطعنامه در ظالمانه و غیرقانونی شهردار امنیت سازمان ملل متحد علیه فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران» عنوان کردند.

دو فوریت این طرح در شرایطی تصویب شد که تعدادی از نمایندگان مجلس و همچنین برخی از مقامات جمهوری اسلامی پیشتر تهدید کرده‌ بودند در صورت تحریم ایران، تهران گزینه خروج از معاهده منع گسترش را به صورت جدی مورد بررسی قرار خواهد داد.

بیانیه 206 نماینده
جلسه روز یک‌شنبه مجلس شورای اسلامی که کم‌تر از 24 ساعات پس از تصویب قطعنامه تحریم ایران تشکیل شده بود، عملاً به عرصه هشدارهای رئیس و نمایندگان به جهان غرب و ایالات متحده آمریکا تبدیل شد. یکی از مهم‌ترین این هشدارها نامه بیش از 200 نماینده مجلس بود 

که تاکید می‌کرد «جمهوری اسلامی ایران فناوری صلح آمیز هسته ای را ادامه می دهد و به هیج وجه فشارهای غیرمنطقی را نمی پذیرد».

در این بیانیه که توسط جهانبخش محبی نیا عضو هیات رئیسه قرائت شد، نمایندگان مجلس «ضمن محکوم کردن این حرکت غیر قانونی و آمریکایی شورای امنیت سازمان ملل و اظهارتاسف از پیروی کشورهای اروپایی از این اقدام ظالمانه» اعلام کردند که «دولت باید در جهت صیانت از حقوق ملت با جدیت و قاطعیت و در عین حال تدبیر و دوراندیشی امر مهم فناوری هسته ای صلح آمیز را ادامه داده و به هیچ وجه چنین فشارهای غیرمنطقی را نپذیرد». 

قطعنامه چه می‌گوید؟
پس از هفته‌ها بحث و تبادل نظر فرساینده، شورای امنیت سازمان ملل شامگاه روز شنبه به وقت تهران به اتفاق آرا قطعنامه پیشنهادی تروئیکای اروپایی در خصوص برنامه هسته‌ای ایران را به تصویب رساند. این قطعنامه که در حقیقت متن ضعیف شده پیش‌نویس تهیه شده از سوی سه کشور اروپایی به شمار می‌رود به تهران هشدار می‌دهد که در صورت عدم پذیرش تعلیق فعالیت‌های غنی‌سازی اورانیوم ظرف حداکثر 60 روز، با استناد به بند 41 فصل هفتم منشور سازمان ملل با تحریم‌های بیشتری در زمینه‌های اقتصاد، روابط دیپلماتیک، حمل و نقل و ارتباطات مواجه خواهد شد.

شورای امنیت سازمان ملل در این قطعنامه بر اساس ماده 41 فصل هفتم منشور ملل متحد تاکید کرده است که ایران «باید» همه فعالیت‌های مربوط به غنی‌سازی و بازفرآوری از جمله تحقیق و توسعه را به حالت تعلیق درآورد. «تعلیق همه پروژه‌های مربوط به آب سنگین از جمله ساخت رآكتور تحقیقاتی آب سنگین» نیز از دیگر درخواست‌های شورای امنیت است که باید بی‌درنگ و به گونه‌ای که از سوی دیدبان هسته‌ای سازمان ملل قابل تایید باشد، معلق شود.

در این قطعنامه همچنین تاکید شده؛ همه كشورها بایستی اقدامات لازم را برای جلوگیری از تهیه، فروش و انتقال مستقیم یا غیرمستقیم همه اقلام، مواد، تجهیزات، كالاها و فناوری‌هایی كه می‌تواند به برنامه‌های موشك بالستیك و هسته‌ای ایران كمك كند از سرزمین‌هایشان انجام دهند.

شورای امنیت همچنین با هدف افزایش فشار بر تهران از «همه كشورها» خواسته است «سرمایه‌ها و دارایی‌هایی كه در سرزمین‌هایشان است و تحت مالكیت افراد یا نهادهای اعلام شده ایرانی قرار دارد» را مسدود كنند. همچنین از «همه كشورها» خواسته شده «در پذیرش دانشجویان خاص یا آموزش اتباع ایرانی در زمینه فعالیت‌های حساس هسته‌ای ایران و تولید سیستم‌های پرتاب تسلیحات هسته‌ای»خودداری کنند.

قطعنامه البته تاکید می‌کند كه «تعلیق غنی‌سازی اورانیوم، پردازش و فرآیند‌های تحقیق و توسعه» و تایید آن توسط آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به یافتن راه حل دیپلماتیك كمك می‌كند. شورای امنیت همچنین از مدیر كل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خواسته است در عرض 60 روز گزارش دهد «آیا ایران تعلیق كامل و پایدار همه فعالیت‌هایی كه در این قطعنامه ذكر شده را انجام داده» و «آیا به همه گام‌های ضروری شناخته شده از سوی شورای حكام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و دیگر ملاحظات این قطعنامه پایبند بوده است یا خیر؟»

شورای امنیت از همین زاویه وعده داده است؛ «به مجرد اینكه مشخص شد ایران به طور كامل به تعهدات خود بر اساس قطعنامه‌های مربوطه شورای امنیت پایبند بوده و به اقدامات لازم شناخته شده از سوی شورای حكام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی عمل كرده است، تحریم‌های این قطعنامه به پایان می‌رسد».

شورای امنیت در غیر این صورت (در صورتی كه ایران به این قطعنامه پایبند نباشد) تهدید کرده است اقدامات مقتضی دیگری را بر اساس ماده 41 فصل هفتم منشور سازمان ملل انجام خواهد داد تا ایران را به پایبندی به این قطعنامه و ملزومات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ترغیب كند» و تاكید کرده است «تصمیمات بعدی در صورتی كه اقدامات دیگری لازم باشد، گرفته می‌شود».


بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین