کد خبر: ۵۵۶۷۹
تاریخ انتشار : ۱۲ دی ۱۳۸۵ - ۲۲:۳۶
احتمال تکرار تجربه ناموفق بهره‌وری

کارآفرینی هم دولتی می‌شود؟

آفتاب‌‌نیوز : استفاده دولت از مفاهیم کارآفرین و کارآفرینی و ایجاد اینچنین مسئولیت‌هایی برای نهادهای دولتی اتفاق تازه‌ای نیست که ناظران را متحیر کند چرا که در گذشته نیز دولت با استفاده از مباحثی همچون «بهره‌وری» سعی در نزدیک نشان دادن  خود با مدرنیته داشته است اما نگاه سطحی، استفاده تبلیغاتی و محدودیت ساختارهای اقتصادی مانعی بزرگ بر سر راه رشد واقعی این مفاهیم در ایران بوده است. 

یک استاد دانشگاه در این‌باره می‌گوید: کارآفرینی با آزادی عجین است؛ آزادی از محدودیت‌ها،‌ شکست‌ها، چالش‌ها و فقر پس برای کارآفرینان باید فضای آزادی فراهم کرد تا تأثیرگذار باشند نه تأثیرپذیر. 

دکتر علی ملک‌پور در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی آفتاب افزود: کارآفرینی با آزادی دمساز است به همین علت است که کارآفرینی در مدل اقتصادی آزاد بیشتر از اقتصاد سوسیالیستی رشد می‌کند. 

این استاد مؤسسه علوم کارآفرینی درباره دولتی شدن مباحثی چون کارآفرینی گفت: یکی از آسیب‌های کارآفرینی گسترش کمی و ناگهانی این بحث بدون پشتوانه نظری است در این صورت دخالت دولت تنها به گسترش قارچ گونه روبناهایی خواهد انجامید که در عمل کار مهمی را انجام نمی‌دهند. 

وی افزود: در صورت دولتی شدن کارآفرینی کارشناسان این بحث مهم که تقریبا تنها 20 نفر در ایران هستند را به حاشیه میراند و در نهایت کارآفرین نیز جایگاه واقعی خود را به دلیل اینکه اساسا کاری صورت نخواهد پذیرفت از دست می‌دهد. در این صورت است که دیگر حتی نمی‌توان اسم کارآفرین و کارآفرینی را به زبان آورد چرا که آن را به تجربه‌ای تلخ و شکست خورده تبدیل کرده‌ایم. 

وی تأکید کرد: کار آفرینی به علت ماهیت علمی خود باید از دانشجو و دانشگاه آغاز شود و بعد به سطح جامعه انتقال پذیرد. 

دکتر ملک‌پور در عین حال گفت: کارآفرینی از مجموعه تعامل بخش خصوصی،‌ دولت و دانشگاه به رشد و تکامل می‌رسد و تنها در صورت همکاری و هماهنگی این سه بخش در اقتصاد تأثیرگذار خواهد بود. 

وی خاطرنشان کرد: این یک انحراف بزرگ است که دولت بدون توجه به نیازهای کارآفرینی آن را در دست و انحصار خود بگیرد در این صورت عبارت کارآفرین معنا پیدا نمی‌کند. 

این جامعه‌شناس گفت:‌ کارآفرینی تنها با وام و مطرح کردن مسائل تبلیغاتی رشد نمی‌کند و دولت در این بخش تنها با پروراندن ایده از طریق برگزاری همایش و اهمیت دادن به نخبگان کارآفرین و استادان این می‌تواند مدیریت مناسبی را اعمال کند. 

این استاد دانشگاه با اشاره به ساختار بسته اقتصاد ایران اضهارداشت: کارآفرینان در ساختارهای بسته امکان رشد و تأثیرگذاری را پیدا نمی‌کند البته این به این معنا نیست که ما کارآفرین نداریم بلکه کارآفرینان ما مانند ستاره‌های درخشنده ظهور می‌کنند اما هیچگاه کهکشانی از این ستارگان در کشور به وجود نخواهد آمد و این به علت ساختار بسته سیاسی، اجتماعی و اقتصادی ما است. 

وی در پایان گفت: کارآفرینان در ایران مانند جوانه‌هایی هستند که به آنها رسیدگی نمی‌شود و اگر دولت قصد حمایت از کارآفرینی را دارد بهتر است به جای دولتی کردن این بحث به اصلاح ساختارهای خود بپردازد تا ماهیت اقتصاد ما از نخبه‌کشی نجات یابد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین